Buz Yanığı Olmuş Gıdayı Tüketmek Tehlikeli mi? Dondurucudan çıkarıp direkt de kullansanız, uygun bir şekilde çözdürüp de kullansanız, buz yanığı olmuş gıdanın belirgin bir tat ve doku kaybına uğradığını göreceksiniz; ancak yine de bu gıdaları tüketmenin hiçbir sakıncası yok.
Dondurucu yanığı genellikle tavuk etlerinde beyaz, kırmızı ette ise gri-kahverengi lekeler halinde ortaya çıkar. Yiyeceğinizin dokusunu ve görüntüsünü bozmakla birlikte dondurucu yanığı oluşmuş yiyecekleri tüketmenin sağlık açısından bir zararı yoktur.
Direk sıcakla temas edilmemelidir. Daha çok kuru battaniye tarzı şeylerle üstünü örtmek daha yerin de olacaktır. Etkilenen bölgesini direk sıcakla temas ettirmeyip biraz daha sıcaklığı nispeten 30-35 derece olan suya sokulabilir.
Yanıkların iyileşmesinde yanığın derecesi de önemlidir. Hafif yanıklar daha çabuk iyileşirken 2.derece yanıkların iyileşmesi 3-4 hafta sürebilir, iz kalabilir. Bu nedenle mutlaka bir dermatoloğa gitmenizi öneririz. Yanık tedavisi bittikten sonra, cilt iyileştikten sonra Buz Lazer yaptırabilirsiniz.
Soğuk ya da buz yanığı olarak da ifade edilen soğuk ısırması, deri ve dokuların donması sebebiyle ortaya çıkan ve vücutta kalıcı hasara neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. En çok eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğuğa maruz kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de artar.
İlgili 38 soru bulundu
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Yanık tedavisi için yanlış olan uygulamalardan bir tanesi de yanan bölgeye buz uygulanmasıdır. Buzun da cildi yakma özelliği vardır. Sıcak yanıklarının haricinde çok nadiren gördüğümüz soğuk yanıkları da vardır. Cildi daha da tahriş ettiği için buz tedavisini kesinlikle önerilmemektedir.
- Yanığın derecesi fark etmeksizin, iyileşme sağlandıktan sonra yanan bölgeye nemlendirici sürülmesi gerekir.
Cildinizde herhangi bir kızarıklık anında buz kompresine son vermelisiniz. Genellikle 72 saat içinde ağrı ve şişlik azalır yada geçer. Daha sonra rehabilitasyonda sıcak uygulaması yapılabilir.
Buzu cildinize asla doğrudan sürmemelisiniz. Aksi halde buz yanıkları oluşabilir, aman dikkat. Buz uygulamasını yapmadan önce cildinize her zaman kullandığınız nemlendiricinizi sürerek cildinizi buz yanıklarından daha iyi bir şekilde koruyabilirsiniz.
Soğuk ısırması ya da Soğuk yanığı, soğukta kalma sonucu deri ve diğer dokularda oluşan donma durumu. En çok eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğuğa maruz kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de artar. Birden dörde kadar ciddiyeti belirten derecelerle sınıflandırılır.
Yanık bölgeye asla herhangi bir yağ, yoğurt, diş macunu gibi ürünler sürülmemelidir. Yanığa aşırı soğuk kompres uygulanmamalıdır veya buz koyulmamalıdır. Buz hasarı kötüleştirebilir. Yanık yaralarına pamuk koyulmamalıdır.
Cildinizi ısıtmak için:
– Buz yanığı sonrası cilt direk sıcak su ile temas ettirmemelidir. Sıcaklık derecesi 30-35 derece olan suya sokulabilir. – Her bir ıslatma arasında 20 dakika ara vererek, gerekirse ıslatma işlemini tekrarlamaya devam edin. – Soğukla temasın kesilmesi sağlanmalıdır.
Yanmış et ve diğer gıdaların tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Ökten, ''Yanmış gıdalar ve uzun süre kullanılmış yanık yağlarda pişirilen gıdalar insan sağlığı için büyük bir risk oluşturuyor. Çok tehlikeli'' dedi.
Don yanığı: Et ya da tavuktaki beyaz kuru yerler don yanığının işaretidir. Çok uzun süre dondurulan veya paketlemesi tam olarak yapılamayan et ve tavukta bu yanmalar meydana gelebilir. Bu ürünler kullanmak güvenlidir ama don yanığından dolayı yanan kısımların tadı ve kokusu güzel değlidir.
Yüze buz uygulamak, özellikle cildi zaten hassas olan kişilerde tahrişe ve kızarıklığa neden olabilir. Cildinizin altında küçük kırmızı çizgilerden oluşan bir örümcek ağı görüyorsanız, onları daha da kötüleştirebilecek ve iyileşmeyi önleyebilecek buzdan kaçının.
Buzu Yüze Sürmek Cildi Anında Canlandırır!
Soğuğun gençleştirici ve suyun canlandırıcı özelliğinin bir araya geldiği yüze buz uygulaması ile cildinizi kısa sürede yenileyebilirsiniz. Yorgun ya da uykulu olduğunuz zamanlarda cildinizin daha canlı ve aydınlık görünmesi için yüzünüze buz uygulayabilirsiniz.
İyileşme deri alt tabakasındaki yağ bezleri, ter bezleri ve kıl köklerinden hücrelerin çoğalmasıyla oluşur. İyileşmeyi sağlayan deri eklerindeki kayıp miktarına göre 2. derece yanıklar yüzeyel ve derin olarak iki alt sınıfa ayrılır. Yüzeyel 2. Derece yanıkta iz kalmaz ancak derin 2. derece yanık iz bırakarak iyileşir.
Derinin fizyolojik ısısına tekrar dönülmesi; bu işlem mutlaka sıcak değil, ılık su yada ılık su ile ıslatılmış bir havlu ile yapılmalıdır. En az 15-30 dakika 37-40 C de ılık su ile kompresler yapılabilir. Aerosol kaynaklı deride soğuk etkisi ile yanık gelişmekte.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
Yoğurt: Güneş yanığına karşı en çok kullanılan uygulamadır ve gerçekten işe yarar. Yoğurt cildi yatıştırır, soğutarak rahatlama sağlar. En iyi etki için yağsız yoğurt kullanın ve yoğurdu sürmeden önce dolapta bir süre soğutun. Cilde sürüp 3-4 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayabilirsiniz.
Yanık cilt sabunlu su ile güzelce yıkandıktan sonra 2-3 dk soğuk su ile durulanmalıdır. Alkol, povidon iyot, oksijenli su gibi dezenfektan solüsyonlar yara iyileşmesini geciktirebilir bu nedenle kullanılmamalıdır. Nazikçe kurulandıktan sonra yanık üzerine ince bir tabaka vazelin sürülmesi yeterlidir.
Cildin en doğal ilacı ve merhemi olan zeytinyağı, lazer yanıklarına da çare oluyor. Lazer yanıklarını en kısa sürede iyileştirmek ve izlerden eser bırakmamak için zeytinyağını kullanabilirsiniz. Tıpkı bir vücut losyonu gibi kullanacağınız zeytinyağı, hücre onarımını başlatıp yanıkları tedavi edecek.
Buzları veya buz paketini, ağrıyan veya şişmiş bölgenin üzerine 20 dakika boyunca uygulanır. Uygulama süresi, o bölgede 20 dakikayı geçmemelidir. Uzun süre uygulamak duyu azalması durumuna sebep olabilir.
Bepanjel® Yara İyileştirici Jel kesikler, sıyrıklar, çizikler, yanıklar ve güneş yanıklarında; serinletici etkisiyle ağrıyı hızlıca yatıştırır, koruyucu bir bariyer oluşturarak enfeksiyonların önlemesine yardımcı olur, iyileşmeyi hızlandırır ve.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri