- Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır. - Çok katı yumurta için ise 10 dakika ocakta tutmak yeterlidir.
Haşlanmış Yumurta buzdolabında nasıl saklanır? Haşlanmış yumurta/yumurtaları buzdolabında saklamak için, haşlama işleminden sonra kağıt havlu ile tamamen kurulayın. Kurulanan yumurtaları, Koroplast Fermuarlı Poşet'e yerleştirip havasını aldıktan sonra buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz.
Yumurtaları bir yumurta haşlama tenceresine koymalı ve üstüne geçecek kadar su eklemelisin. Su kaynamaya başladıktan 3 dakika sonra yumurtaları suyun içinden almalı ve hemen soğuk suya ya da buz dolu bir kaba koymalısın. Böylece pişme prosesini durdurmuş olacaksın.
Az pişmiş yumurta isterseniz altı biraz piştikten sonra tuz ile lezzetlendirip servis tabağına aktarın. Çok pişmiş severseniz de, yumurtalarınızı karıştırdıktan sonra tuz ekleyin.
İlgili 38 soru bulundu
Yumurta haşlarken kabuğunun çatlamaması için haşlamadan 30 dakika önce buzdolabından çıkarın. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar sirke ekleyerek de çatlamasını önleyebilirsiniz. Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz.
Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır. Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
En İyi Cevap. Yumurta ya oda ısısındaki su ile ya da soğuk su ile haşlanır ama asla sıcak suyla haşlanmaz. Çünkü dolaptan çıktıysa yumurta sıcak suyu ekleyince direkt çatlıyor. Ya da şoklandığı için kaynama esnasında patlıyor ve normal normunda haşlanmış olmuyor.
Baloncuklar çıkmaya başladığında, ocağı söndürün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatın ve bir kenarda beklemeye alın. Yumurtalarını sıcak suyun içinde pişmeye devam edecektir.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Yumurtanızı buzdolabında saklamak bakterilerin üremesini kontrol altında tutmak adına en iyi yoldur. Bonus olarak oda ısısında tutmaktansa yumurta buzdolabında tutulduğunda tazeliğini daha uzun süre korur.
Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
3. Kaynar Su
Yumurta haşlanırken yapılan en büyük hatalardan biri yumurtayı suyu ocağa koyduğumuz an içine atmaktır. Oysaki yumurtalar kaynayan suyun içine atılmalıdır. Aynı zamanda yumurtayı kaynamış suyun içerisine kaşık yardımıyla yavaşça bırakmanız yumurtanın dibe vurup çatlamasını önleyecektir.
Yumurtayı düz bir zemin üzerinde çevirmeye başlayın. Yumurtayı düz bir zemin üzerinde çevirmeye başlayın. Daha sonra işaret parmağınızla yumurtanın dönüşünü durdurun ve parmağınızı hemen geri çekin. Eğer yumurta tekrar hareket ediyorsa bu yumurta pişmemiş olandır, eğer sabit kalıyorsa pişmiş olandır.
Katı yumurtayı 12 dakikadan fazla haşlamayın besin değerini, etkisini kaybetmesin. Yumurta haşlanırken 4 dakika da beyazı pişer 12 dakika da tamamı katılaşır. Taze yumurtanın kabuğu daha zor soyulur.Eğer köy yumurtası nasıl olur anlamak isterseniz şekillerine bakın.
En önemli kurallardan birisi de su kaynayınca ocağın altını kısmaktır. Son olarak yumurtayı haşlayacağınız kabın içerisine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koymanız ya da haşlarken suyun içerisine 1-2 adet kürdan atmanız yumurtanın çatlamasına engel olacaktır.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Yıkanmadan kırılan yumurta, halk arasında tifo olarak bilinen salmonella bakterisine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesine, akut bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen bu bakteri, özellikle çiğ ve az pişmiş yumurtadan bulaşmaktadır. Yine bakteri elle bulaştığı için temas sonrası eller iyice yıkanmalıdır” dedi.
Haşlanmış yumurtaya neden tuz atılır? Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Yumurta haşlamadan once suyuna bir çay kaşığı karbonat konulması kabukların kolay soyulmasını sağlar. Suya sirke eklerseniz de yanı sunucu alırsınız. Sirke, kabuktaki kalsiyumu söker ve kabuğun soyulmasını kolaylaştırır.
1) Suda Yüzdürme Testi
Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
Katı Yumurta (5-6 dakika)
Bu yöntemde yumurtanın hem beyazı hem de sarısı katı ve iyice pişmiş haldedir. Katı yumurta istiyorsanız yumurta koyduğunuz cezveyi kaynamaya bırakın. Su ilk kaynadıktan sonra 5-6 dakika kaynar suda pişirin.
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır. Bu durum yumurtanın besleyici değerini azaltır.
Su kaynadıktan 1 dakika sonra cıvık bir yumurta elde etmiş olursunuz. 2 dakika bekleyip yumurtayı ateşten alırsanız yumurtanız kayısı kıvamında olur. Yumurta kaynamaya başladıktan sonra 100'e kadar sayarak kıvamı tutturabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri