Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Peyniri derin dondurucuda saklamak, tat keskinleşme sorununu ortadan kaldırır. Aslında peynir uzmanları, lezzet ve kalite üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle peynirlerin dondurulmasını önermezler. Ancak dondurulmuş peyniri tüketmek sağlıkla ilgili bir soruna neden olmaz.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Dondurulacak En İyi Peynirler
Cheddar, kaşar peyniri, tulum peynir gibi sert ve yarı sert peynirler dondurulabilir, ancak dokuları genellikle ufalanır ve unlu olur.
İlgili 35 soru bulundu
Çözdürülme, mutfak tezgahında ve oda sıcaklığında değil buzdolabında yapılmalı. Acil çözdürme ihtiyacı oluşursa, peynir kendi poşeti veya ambalajı içinde, akan soğuk suyun altına tutularak çözdürülmeli.
Peynirin bazı yerlerinde farklı renkte noktalar görürseniz peynir bozulmuş demektir. Peynirin sadece belirli bir yerinde bile bozulma görürseniz bu peyniri kesinlikle tüketmemelisiniz. Çünkü peynir çok hızlı bir şekilde bozulabilen ve bozulduğu takdirde sağlığa zararlı hale gelebilen bir besindir.
Yani taze, olgunlaşmamış peyniri tüketmemek lazım. Bu peynirler üretiminden sonra 4 ay bekletilmelidir. Bu bekleme esnasında varsa sağlık açısından riskli olan bakteriler elemine edilmekte, risk ortadan kalkmaktadır." Taze peynirin tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Prof.
6. Dondurucuda esas önemli olan bekleme süreleridir. Besinler dondurulduğunda içeriğindeki bakteriler de dondurulmuş olur.
Kaşar gibi kuru peynir türlerinin ambalajları açıldıktan sonra ise bu peynirlerin kalan kısımları önce havlu kağıda sarılmalı ve ardından streç filmle kaplanmalıdır. Bu şekilde küf oluşumuna sebep olan nem ve oksijenin peynire etki etmesi engellenmiş olur.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir. 🔅Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Her peynirde olduğu gibi bu doğal peynir de oda sıcaklığında tutulmalı. En iyi saklama ve muhafaza etme yeri olarak buzdolabı gösterilmekte. Bununla birlikte peynirler uzun süreli olarak buzdolabında tutulduğu sürece tüketime her daim açıktır.
Çedar veya kaşar peyniri gibi sert peynirler ise derin dondurucuda saklanabilir ama yine de dondurucudan çıkardıktan sonra peynirleriniz solgun olabilir. Hemen hemen tüm süt ürünleri dondurucu dostu değildir.
Aşırı şeker, şeker hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir, ayrıca vücut dokularınıza da zarar verebilir. Araştırmalar, donmuş yiyeceklerin, özellikle etin, pankreas kanserine yol açabileceği sonucuna varmaktadır.
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
Psikrofilik mikropların çoğu 30-35 °C' de, mezofillerin ekserisi 65 °C' de 20-30 dakikada, termofiller ise 80-90 °C' de tahrip olurlar. Sporlar 100-110 °C' de ve bütün mikroorganizmalar da rutubetli sıcaklıkta 120 °C' de 15-20 dakika içinde ölürler (sterilizasyon).
PEYNİR BUZDOLABINDA SAKLANMALI, DONDURULMAMALI
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir. Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder.
Taze peynir pide, börek vb. bir yemek için kullanılacaksa zaten ısıl işleme tabi tutulacağından ayrıca kaynatılması gerekmez. Peynirin kaynatılması veya salamura edilmesi gerekliliği kahvaltılık olarak kullanılmasında veya yalın olarak tüketilmesinde gerekli bir işlemdir.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Casu marzu peyniri Sardinyalı tutkunları tarafından içindeki kurtçuklar öldükten sonra yenilmesi tehlikeli sayılır. Bu yüzden sadece içindeki kurtçukları canlı olan peynirler yenir fakat dondurulmuş olan peynirlerin kurtçukları ölmüş olsa da yenilmesinde sıkıntı yoktur.
Gıda uzmanları, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor: Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri