M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21.
C1 sınıfı 7500 kg'a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg'luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır. Minibüs için D1 ehliyeti gereklidir.
18 yaşını doldurmuş sürücü adaylarının sahip olabileceği C1 ehliyet ile azami yüklü ağırlığı 3500 kg'dan fazla ancak 7500 kg'ı geçmeyen kamyon ve çekiciler kullanılabiliyor.
“C1 sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun yanıtı ise C1'e ek olarak M, B1, B ve F sınıflarındaki araçlardır.
Genelde ehliyet türleri için belirlenen yaş sınırı 18 yaşını doldurmak iken C sınıfı ehliyet yaşı 21 olarak kararlaştırılmıştır. Bu durumda C sınıfı sürücü belgesi almak isteyen kişilerin 18 değil, 21 yaşını bitirmeyi beklemesi gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
C ve CE sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaşını bitirmiş olup, 22 yaşından gün almış olmak gerekiyor. Direksiyon sınavında ise sizden otomobil ehliyeti alanlardan istenilenlerin aynılarını Römorklu bir Çekici (TIR) ile yapmanız isteniyor.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
C1 Sınıfı Ehliyet ile Yüklü ağırlığı maximum 7,5 ton olan Kamyon , Motorlu Bisiklet , Otomobil , 4 tekerlekli Motosiklet (ATV) ve Traktör kullanabilirsiniz.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
C sınıfı ehliyete sahip olmak için istenen ilk şey B sınıfı ehliyeti almış olmaktır. C sınıfı ehliyet almak için kişilerin bir kursa kaydolması, yazılı sınava ve direksiyon sınavına girmesi gerekmektesonrasında ise C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için sadece direksiyon sınavına girilmesi yeterli.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
2016 yılından önce alınan E Sınıfı ehliyetinizi 28.04.1997 tarihinden önce alanlar TIR (çekici) kullanabilirler. Bu tarihten sonra E alanlar TIR kullanmak için mutlaka CE sınıfı ehliyete baş vurvaları gerekir.
C2 Yetki belgesi uluslararası ve yurt içi ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere verilen bir belge türüdür. Bu belgeyi alabilmek için şahıslarda ve şirketlerde aynı şartların sağlanması istenmektedir. Bunun yanı sıra belgeye kaydedilecek araçların ticari olması gerekmektedir.
B sınıfı ehliyete sahip kişinin CE sınıfı ehliyete geçiş yapabilmesi mümkündür. B sınıfı ehliyetten CE sınıfı ehliyete geçişin ilk şartı C sınıfı ehliyet almaktır. B sınıfına sahip bir kişi, 21 yaşını doldurunca C sınıfı ehliyete geçiş yapabilmektedir.
C1 ehliyet almak isteyen kişilerin halihazırda B sınıfı ehliyetine sahip olması gerekir. Böylece teorik sınavını yeniden almak suretiyle teorik sınavına girmesine gerek yoktur. Sadece direksiyon sınavına girmek suretiyle gerekli puanı almak yeterlidir.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
a) C1 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara, b) C2 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara, c) C3 yetki belgesi: Ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.
2016 yılından itibaren ehliyetini yenileyenlerden, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetlere sahip sürücüler, 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir. Ehliyet süresini uzatmak için üstte bahsedilen tüm belgeler tekrar istenir(Biyometrik fotoğraf, sağlık raporu, harç ücreti ödemesi, sabıka kaydı).
7500 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1 sınıfıdır, C1 sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) 12000 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1E sınıfıdır, C1E sınıfı için C1 sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) Kamyon ve çekici (C sınıfıdır, C sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
B sınıfı ehliyetten CE sınıfı ehliyete geçiş yaparken C sınıfı bir ehliyetinizin olması gerekmektedir. Bu anlamda B sınıfı ehliyeti olan insanlar 21 yaşını tamamlayınca C sınıfı ehliyete geçiş yaparlar. Ardından da C sınıfından CE sınıfı sürücü belgesi alabilmektedirler.
C1E sınıfı ehliyet; C1 ve B sınıfı ehliyet ile kullanılabilen araçlara belirli kiloyu geçen römork veya yarı römorkların takılması ve katar ağırlığı belirli kilogramları geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara verilen özel bir ehliyet türüdür.
İşte 2023 Ehliyet fiyatları: Sürücü belgesi harç ücretleri. B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor.
Çok sayıda kişi E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir veya E ehliyet hangi araçları kullanır sorularına cevap arıyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor.
H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendi aracını kullanan kişilerin özel donanımlı araçlarını, benzer sakatlığı bulunan ve H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler de kullanabilir. Özel donanımı olmayan otomatik vitesli araçları herkes kullanabilir. Bu konuda sınırlama kaldırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri