C30 betonun 1 santimetrekaresi 300 kilogram yük taşıyabilecek kapasiteye sahiptir ve özellikle deprem bölgelerinde yapılacak inşaatın betonunun en az C30 olması gerekiyor.
Örneğin C25'ten alınan silindir beton numunesinin bir santimetrekaresi 250 kilogramlık yüke dayanabilirken C30'dan alınan silindir beton, santimetrekarede 300 kilogramlık yüke dayanıklıdır.
Özellikle deprem bölgelerinde kullanımı son derece gerekli görülen C30/37 betonların, yüzde yetmişi 1. ve 2. derecede deprem kuşağında yer alan ülkemiz için yapısal betonlarda en düşük beton sınıfı olması gerektiği söylenebilir.
Bir (1) metreküp beton ağırlığı betonun içerisindeki donatı miktarına bağlı olarak 2200 kg ile 2500 kg arasında değişmektedir.
Pratik hesaplar için; Kuru beton hesabında bir m3 beton 2.400 kg yani 2.4 tona denk gelir. Yaş beton hesaplarında bir m3 beton 2.500 kg yani 2.5 ton eder.
İlgili 32 soru bulundu
TANIM. DARACON C30/37, şantiyede beton dökümleri için çimento, agrega, katkı maddeleri içeren, silindir kalıplarda 30 N/mm2, küp kalıplarda 37 N/mm2 mukavemet veren, kullanıma hazır paketler halinde kuru hazır beton harcıdır.
C30 Beton çeşidinin en belirgin özelliği çok sağlam olmasıdır. Dayanıklı ve sağlam olması C30 Betonunun yapılarda kullanımının artmasına neden olmuştur. Deprem bölgelerinde kullanımı tavsiye edilmektedir. Bu kapsamda bakıldığında Ülkemiz için de en önemli beton türü C30'dur.
C20 beton günümüzde inşaat sektöründe kullanılan en dayanıksız, güçsüz betondur. C20 betonun 1 santimetrekaresi 200 kiloluk bir yüke dayanabilecek şekildedir.
Kullanım süresi geçirilmiş harç; su veya kuru harç ile karıştırılıp tekrar kullanılmamalıdır. ENTEGRE C30 HAZIR BETON®'un dayanıklılığı açısından, uygulama sonrası 24 saat sonra, 7 gün boyunca, hava koşullarına bağlı olarak, yüzey belirli aralıklarla sulanmalıdır.
Döşeme betonu dökülünce üst yüzeyindeki su buharlaşmaya başlar, betonu terk ederek havaya karışır, bu suyun yerine betonun bünyesindeki su yukarı, üst yüze doğru gelir (kusulan su). Buharlaşma hızı, su kusma hızından yüksekse betonun yüzeyi kurumaya, dolayısıyla büzülmeye ve çatlamaya başlar.
33.61MPa ve C30 betonu için de 7 günlük 31.15 MPa iken 28 günlük 39.14MPa dayanım değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir.
Beton Kalıbı Ne Zaman Sökülür? Kirişlerin dikey bölümleri, betonarme duvarlar ve kolonlar için 2 gün. Taşıyıcı dikmelerinin altında kalan döşemeler için 3 gün. Taşıyıcı dikmelerinin altında kalan kirişler için 7 gün.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye genelinde idare tarafından yaptırılan yapılarda, en düşük C 20 sınıf beton kullanılması zorunluluğunun bulunduğunu bildirdi.
C30, C35, C40, C45 ve C50 beton sınıfları en sağlam betonlardır. 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Söz konusu beton türleri kırılma, çekilme, esneme ve kaya gibi etkilere karşı dirençli oluşuyla bilinir. Literatüre göre ise C30, C35, C40, C45 ve C50 beton türleri en dayanıklı çeşitler arasında yer alır.
küp (15 cm kenarlı) numuneler üzerinde ölçülür. Örnek : C25/30 C25 : En düşük karakteristik silindir dayanımı C30 : En düşük karakteristik küp dayanımı Hafif Beton Dayınım Sınıfları LC şeklinde gösterilir.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Konut ve benzeri betonarme yapıların ekonomik servis ömrü genellikle 50 yıldır. Köprü, baraj gibi daha önemli yapılanların ise 100 yıl gibi daha uzun süre sorun çıkarmadan hizmet vermesi beklenmektedir.
C30 veya C37 beton sınıfında dökülen beton sulanmaz ise, beklenen dayanımı hiçbir zaman için yakalayamaz. Beton döküldüğünde özellikle 1 hafta veya 10 gün boyunca betonun devamlı olarak nemli görüntüsünü korunmalıdır. Kısacası betonu sulamak beton dayanım için yapılabilecek en etkili yöntemlerden bir tanesidir.
2018 – Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği yayımlandı. (Tüm yapılarda en az C25 beton sınıfının kullanılması zorunlu.) 2019 – EBİS yürürlüğe girdi.
Deprem yönetmeliğine göre C20'nin altında kalan betonlar risk grubu taşıyor. Bu durum sonucunda ihbar olarak kabul edilen bina için yıkım işlemi başlatılabiliyor. Ayrıca deprem yönetmeliğine göre en küçük katsayının C25 olması gerekiyor. Deprem yönetmeliğine göre C20'nin altındaki kolonlar riskli gruba giriyor.
C35 Betonu değerleri
Dayanım sınıfı 325kg/cm² olduğu için depreme karşı maksimum dayanıklılık göstermektedir. Son yıllarda şantiyelerde kullanılan tabelalarda kullanılan beton sınıfı vurgulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri