cahim / cahîm Çukur yerde yanan ateş. Cehennem'in bir tabakası.
“Delirme, çıldırma, delilik” anlamlarına gelen “cünûn” kelimesi, gözle görül- meyen lâtif cisimlerden ibaret bir cins mahlûkatı ifade eden Arapça “cinn” kelimesinden türemiş bir isimdir.
Kainatta görünen ve görünmeyen, bilinen ve bilinmeyen, gelmiş ve gelecek her şeyin bir yaratıcısı, bir sahibi vardır ve O sadece Yüce Allah'(cc)tır. Bu ilke en büyük hakikat ve istikamet göstericidir. O kadar ki tüm dinlerin, inançların hatta isyanların temelinde bu vardır.
kuzat / kuzât / قضات
Şeriat nâmına hükmeden hâkimler. Kadılar.
cah / câh. İtibar, makam, mevki.
İlgili 24 soru bulundu
Arapça vech (وجه) kelimesinin harf sırasının değiştirilmesiyle (kalb) meydana getirilmiş olup sözlükte "şeref ve itibar" anlamına gelir (Lisânü'l-ʿArab, "cvh" md.; Tâcü'l-ʿarûs, "câh" md.).
Keder ve üzüntüden gönlü daralan, tasadan içi sıkılan.
كه Arapça ve farsça anlamları
(الكَهْكاهُ): الضعيف.
kuud / kuûd / قعود
Cülus. Oturmak. Namazın oturarak kılınan kısmı.
Osmanlı Türkçesi'nde de kehkeşana İslâmî bir tasavvurla birlikte yine yön bildiren "hacılar / hac yolu" denmiştir. Fars efsanelerine göre kehkeşan, kerpiç ustalarına saman taşıyanların düşürdüğü saman çöp ve tozlarından meydana gelmiştir.
Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi altı yerde geçen cahîm, cehennem için kullanılan yedi isim (cehennem, cahîm, hâviye, saîr, lezâ, sakar, hutame) içinde cehennemden sonra en çok tekrar edilenidir. Üç yerde belirsiz isim veya sıfat (cahîm), diğer yerlerde ise belirli isim olarak (el-cahîm) geçer.
İslam dininin kutsal kitabı olan Kur'an'da cehennem için çeşitli isimler kullanılmıştır, bu isimlerin büyük bir kısmı cehennemi tanımlayıcı niteliktedir: Nâr (ateş), Hâviye (düşenlerin çoğunun geri dönemediği uçurum), Saîr (çılgın ateş ve alev), Lezâ (dumansız ve katıksız alev), Sekar (ateş, Müddessir Suresi'nin 26.-30 ...
5. Lezâ. “Hâlis ateş” anlamına gelen kelime Kur'an'da bir yerde geçmekte ve “bedenin uç organlarını söküp koparan” diye nitelendirilmektedir (el-Meâric 70/15-16).
cuş / cûş / جوش
Coşma, kaynama.
cud / cûd / جود
Eli açık olmak. Muhtaçların vaziyetlerini, durumlarını bildirmeğe meydan vermeksizin lütuf ve ihsanda bulunma hâleti. Mücahede-i diniye ve neşr-i hakaik-ı Kur'aniye ve imaniye hizmetinde mutemed zâtlara lüzumunda maddeten de iştirak etmek fedakârlığı.
(ﺟﻨﺎﻥ) i. (Ar. cennet'in çoğul şekli cinān) Cennetler: Âhir çalındı kûs-ı rahîl ettin irtihâl / Evvel konağın oldu cinan bûsitanları (Bâkî – Ö.
Namazın oturarak kılınan kısmı, kāde.
küşad / küşâd / كشاد
Açmak, açılış.
Evvelki, önceki, öne geçen, takaddüm eden. Takdim olunan, sunulan.
kaht / قحط / قَحْطْ
Kıtlık, kuraklık, gıdâ maddelerinin azlığı.
Kuh-i-Nur, (Farsça: کوہ نور, "Işık Dağı," ayrıca Koh-i-Noor ya da Kuh-e Nur da denir), 105.6 metrik karatlık, son kesiminide 21.6 gram ağırlığında ölçülmüş, dünyanın en büyük elmaslarındandır.
Korku. Vahşilik. Tenha, ıssız, korkunç yer.
dareyn / dâreyn
Dünya ve âhiret yurdu.
cah (congenital adrenal hyperplasia)
Ülke açan, cihangir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri