İbreli ağaçlarınızda fungus (Mantar) etmenli bir hastalık yoksa, bordo bulamacı yapmanın bir faydası olamaz. Bordo bulamacını ibreli ağaçlarınıza kullanmayınız.
Çam ağaçları neden kurur, kurumayı önlemek için ne yapmalı - YouTube. Çam ağaçlarındaki koruma ile ilgili; zirai ilaç satan yerlerde bulunabilen bakır oksit ile, 1 ton suya 250 ml oranında bir karışım elde edilir. Bu karışım, ağaçların gövdelerine basınlı püskürtme makinası ile birkaç gün arayla birkaç kez uygulanır.
- Tüm Çam çeşitleri için , dayanıklılık ve hızlı gelişme sağlayan özel katı gübre. - Dikim sırasında dikim çukuruna bir avuç yaklaşık (50 - 60 gram) serpiniz. - İlkbahardan sonbahara kadar olan dönemde iki ayda bir her ağaç için 50-60 gram çamlarınızın etrafına serpip toprağa karıştırınız ve bol sulama yapınız.
Çam ağacı iğne yapraklı bir bitki olduğundan, geniş yapraklı bitkiler gibi su kaybı fazla olmaz. Bu nedenle de suya ihtiyacı az olur. Güneş ışığı ağacın gelişimini olumlu yönde etkileyeceğinden, güneş ışığı alan bir yerde yetiştirmeye özen gösterilmelidir. Çam ağacının yerini değiştirmek uygun değildir.
3.İlaçlama: Meyve ağaçları çiçek açtıktan sonra çiçek taç yapraklarının %70-80 ni dökülünce herhangi bir karaleke ilacı ile ilaçlanır. Çok yağışlı bölgelerde ise 4.ve 5. ilaçlamada yapılabilinir.
İlgili 19 soru bulundu
Bordo Bulamacı; şeftalide 'Yaprak Kıvırcıklığı', yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında 'Karaleke' ve 'Ateş Yanıklığı', sert çekirdekli meyve ağaçlarında 'Bakteriyel Kanser' 'Yaprak Delen' ve 'Dal Yanıklığı', eriklerde 'Cep Hastalığı', cevizde 'Antraknoz', yosunlaşmalar gibi birçok hastalığa karşı kullanılabilen tarım ...
Bunun dışında meyve ağaçlarında çiçek açmayı geçiktirmek için alınan bir takım tedbirler var. Bunlardan bir tanesi de bordo bulamacı dediğimiz göz taşı ve kireç karışımı ile ağaçların yıkanması süratiyle çiçek açmayı geçiktirmeye çalışıyor çiftçilerimiz.
Çam ağaçları tohumlardan veya fidanlardan yetiştirilebilir. Tohumdan yetiştirmek uzun zaman alabilir. Bunun yanı sıra fidandan yetiştirmek daha hızlı sonuç verir, üstelik bakımları daha kolay olur.
Aşırı sulama yapıldığı zaman küçük çam ağaçlarını kökleri genelde sürekli sulu kalır. Bu da çam ağacının istemediği bir durum olduğu için kuruma yaratır. Aynı zamanda afet gibi bazı kuraklıklar yüzünden de küçük çam ağaçları kurur.
Bitkiler, çok fazla veya çok az ışık alırlarsa sarı yapraklar da geliştirebilirler. Gölge sevenlerin yaprakları, güneşli bir yerde yaşamaya zorlandıklarında yavaş yavaş sararır.
ÇAM COŞTURAN 7100 İĞNE YAPRAKLI BİTKİLER İÇİN KATI GÜBRE
serpiniz. Toprakla karıştırıp dikim ve sulama yapınız. İlk bahardan sonbahara kadar olan dönemde iki ayda bir her ağaç için 50-60 gr. (1 avuç) Çam Coşturanı çamlarınızın etrafına serpip toprağa karıştırınız ve bol sulama yapınız.
Diğer bitkiler gibi çok fazla su istemez. Çam ağacını güneş gören bir yere ekmeniz ve yeteri kadar sulamanız gerekir. Yerini seven bir çam ağacının yerini değiştirmemeye özen göstermelisiniz. Dikildiği bölgede taş olmamasına dikkat etmeniz gerekir.
Özellikle çeltik, çay, tahıl, meyve ve sebze tarımında yoğun olarak kullanılan şeker gübresi, kireçli toprakların en sevilen gübresi olarak görülüyor. Soğan, sarımsak, karnabahar, lahana, brokoli, kanola, haşhaş, havuç, turp, yer fıstığı, ayçiçeği tarlalarında şeker gübresi rahatlıkla kullanılıyor.
Çam (pinus sp.), ladin (picea sp.), göknar (abies sp.) gibi bitkiler mevsime bağlı olarak ilkbahar sürgünlerinin henüz yumuşak olduğu geç ilkbahar ve erken yaz aylarında budanmalıdır.
Kuruyan veya kurumaya başlayan ağacın gövde yapısından itibaren 1.5 metre çapında daire çizerek 10 cm lik derinliğindeki toprak kazılarak bu toprağı arazinin dışına atılması gerekmektedir arazi dışına atılma nedeni ise diğer ağaçlarda bu hastalığa yakalanmasının önüne geçmektir.
Çünkü çam ve öteki her dem yeşil ağaçlar aslında azar azar ama sürekli yaprak döker. Dökülen yaprakların yerine kısa sürede yenileri çıkar. Dolayısıyla bu tür ağaçlar hiçbir zaman tümüyle yapraksız kalmaz ve hep yeşil olur. Dünyanın en büyük ağaçları sekoyalar da yaprak dökmeyen ağaçlardandır.
Hastalık etmeni fungus, çam dallarını enfekte ederek kabuklarda, ayrıca yüzlek kökler ve gövdede çatlama ve reçine salgısı sonucu kanserli dokuların oluşmasına neden olur. Hastalıklı fidelerde çökerten belirtisi şeklinde sararma, solgunluk ve çökme gözlenir.
Çam solgunluk hastalığının kontrolü enfeksiyon kaynaklarını önlemek için kuruyan ve ölen ağaçların ortadan kaldırılması ve vektör böceklerin kontrolü için ise pestisit uygulamasını içeren kültürel uygulamaların kombinasyonunu içeren uygulamalar önem taşımaktadır.
Doğu Karadeniz'de aralarında Trabzon'daki Atatürk Köşkü ormanları ile Rize'deki Kaçkar Dağları Milli Parkı'ndaki ormanlarında bulunan ladin çamlarının kuruma nedeni belirlendi. Ladin çamlarının kurumasına, literatürde 'Ipstypographus' adıyla yer alan sekiz dişli dev kabuk böceği istilasının neden olduğu tespit edildi.
Bu soruları sorduğunuzda eğer ağacınızın kalınlaşmasını istiyorsanız mümkün olduğunca az budama yapın. Bırakın ağacınız büyüsün ve tüm sürgünlerini uzatsın. Böylece dallar daha da kalınlaşacaktır. Ayrıca dalların kalınlaşmasıyla gövde de kalınlaşacaktır.
Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır.
Ancak genel olarak kızılçam bitkisi (Pinus brutia), sadece 1 yıl içinde birkaç on santimetre boy atabilir. 2-3 yaşında biyolojik olgunluğa erişir ve üreyebilmeye başlar. 10 yaşına kadar her yıl 15-30 santimetre kadar büyür.
Doğal Tarım yöntemleri gibi. Bordo bulamacı balıklara, büyük ve küçük baş hayvanlara ve toprakta bakır sülfat miktarı yükseldiğinde de tüm toprak canlılarına, en başta solucanlara zararlıdır. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, yaparken veya kullanırken maske ve plastik elbise giymeniz şart.
1. Yapraklı dönemde bordo bulamacı yapılmamalıdır. 2. Bordo Bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmiş su ilave edilir, aksi halde ilacın yapısı bozulur ve karışım olmaz.
Aynı şekilde 100 gr göztaşı başka bir plastik kovaya konur ve üzerine iki litre su ilave edilerek tahta sopa ile karıştırılır. 10 Lt lik Pompaya bir miktar su konur. Bunun üzerine önce hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri