Lutenitsa Bulgaristan'da kış aylarında bolca tüketilir.
Lutenitsa; közlenmiş kırmızı kapya biber, közlenmiş patlıcan, havuç, sarımsak, domates, tuz, zeytinyağı ve sirke gibi ürünlerin bir araya gelip, harmanlanması ile elde edilen bir kahvaltılık sostur.
Lütenitsa – Balkan Sos, közlenmiş biber ve közlenmiş patlıcanlı bir sos türü. Malzemeler arasında kapya ve acı biber, patlıcan, havuç, sarımsak, bitkisel yağ, şeker, tuz ve domates de var. Yöreden yöreye değişen çok çeşidi var. Bazıları sirke ilave ederken bazıları da ceviz ekliyor.
Domatesler suyunu çekmeye yakın, közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberlerin kabukları soyularak küçük doğranır ve domatesin üzerine eklenir. Tuz ve pul biberi ekleyerek karıştırılır, suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ocaktan alınır ve robottan geçirilir.
Vejetaryen havyar olarak da anılan ajvar sos, Balkan mutfağının en ünlü lezzetlerinden biri. Kökeninin Makedonya olduğu düşünülse de günümüzde tüm Balkan mutfak kültürüne mal edilmiş bir sos olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili 24 soru bulundu
ayvar diye okunan, isminin havyardan türediği söylenen, balkan ülkelerinde sık kullanılan bir sos.
Napoliten sos, İtalyanların leziz mutfak kültüründen gelen ve tüm dünyanın bayılarak yediği enfes bir sostur. İsmini İtalya'nın Napoli şehrinden alan napoliten sos, güneşi içine çekmiş kıpkırmızı taptaze domateslerden yapılır. Napoliten sos, dünyada neredeyse en çok bilinen, yapılan ve sevilen soslardan birisi.
Fırını 200 dereceye ızgara modunda ısıtın. Fırın tepsisine patlıcan ve biberleri üzerine bıçakla delik açıp dizin. 30 dakika arada çevirerek közleyin.
Kahvaltı sofralarınızı renklendiren lutenitsa sos ürünlerini aynı zamanda kırmızı et, tavuk ve makarna sosu, pizza sosu olarak da kullanabilirsiniz. Lutenitsa sos, eşsiz aroması ve benzersiz lezzeti ile mutfaklarınızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olacak.
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın. Közlenmiş patlıcanları, biberleri ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Domatesler suyunu çekince belenderdan geçirin. Zeytin yağ, sirke, çubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
Tat lutenitsa balkan sosunun 100 gramında 107 kalori bulunmaktadır.
Balkan mutfağının meşhur sosu Ayvar (Ajvar) Ayvar normalde, geleneksel ve tarihsel olarak bir Makedon sosu. Tek başına kahvaltılık veya öğün tercihi.
Ayvar, Balkan ülkelerinde çok popüler olan ve genelde evde yapılan, közlenmiş patlıcanlı, hafif acı biberli, içinde domates salçası da olan bir tür kırmızı biber ezmesidir.
Çerkeslerin acıkası, bilinen adıyla acukayı acuka yapan tatlar onlar. Bir kavanoz acuka hazırlanır ve itinayla sürülür ekmek üzerine. Ballandıra ballandıra yenilir tek başına. Kahvaltı böylelikle kurtarılır.
Bolonez sos, özellikle makarnayla özdeşleşmiş bir sos çeşididir. Bolca domates, sarımsak ve kuru soğandan yapılan bolonez sos, taze ve kuru baharatlarla tatlandırılır.
Peki farkları ne? 🍅Arabiatta'da domates çok yoğun kullanılıyor ve diğerlerinden onu ayıran chili biber kullanılarak acılığının arttırılması. 🍅Napolitan sosta yine ana malzeme domates ancak bunda taze fesleğen kullanılarak fresh bir tat elde ediliyor.
Malzemeler: 1 paket makarna (dilediğiniz makarna olur) 1 paket krema (200 ml) ya da bir bardak süt. 1 yemek kaşığı köri.
İtalyan mutfağının tüm dünyaya ezberlettiği bir başka sos da arrabbiata sos. Arrabbiata sosu İtalyanca'da “Sugo All'arrabbiata” olarak geçiyor ve kelime manası olarak kızgın, sinirlendirilmiş anlamına geliyor.
Özellikle sos yaparken deglaze gibi profesyonel bir pişirme tekniğini uygulayacaksan, konuya hakim olman şart şefim. Peki, deglaze nedir? Kısaca deglaze, yemek pişirildikten sonra tavada kalan yemek artıklarının bir sıvı eklenerek tavadan çıkarılması ve tekrar değerlendirilmesine dayalı bir pişirme tekniğidir.
Avrupa kökenli bir sostur. 15 çeşit kurutulmuş sebze ve baharat içeren bu sos kızartılmış tavuk ve patates ile çok uyumlu bir sostur. Tatlı ve hafif ekşi dengesi tüm kızartmalarınızı daha da lezzetlendirecek…
Ajvar, Balkan ülkelerinde sıkça yapılan, közlenmiş patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın bir arada pişirilip, hazırlandığı kahvaltılık bir sostur. Ajvar sosu; makarna soslarında, ızgara et ve tavuk yemeklerinde ya da cips sosu olarak da kullanılır.
Domateslerle soğanların biraz özdeşleşmesini sağlayın. Közlenmiş biber ve patlıcanları da ekleyip bir iki çevirdikten sonra biraz soğumaya bırakın. Son olarak tuzunu ve sirkeyi ekleyip oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Buzdolabında muhafaza ederek kahvaltılarda ve et yemeklerinin yanında servis yapabilirsiniz.
Ajvar Sosu Nerelerde Kullanılır? Balkan mutfağında domates eklenerek yapılan ve lutenitsa adıyla da anılan bu lezzet kahvaltı ve çay saatlerinde ekmek üzerine sürülerek kanepe halinde, makarna sosu olarak, et marine ederken veya pilav ve ızgara et yemeklerine eşlik ederek kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri