Mineral deposu olan fıstık çinko, potasyum, selenyum, manganez, demir, bakır, magnezyum ve kalsiyum içerir. Sedef rahatsızlıklarına iyi gelir. Yer fıstığı sindirim sistemine faydalıdır. Sindirim sistemi sağlığını koruyan vitaminler içerir.
Besin değeri yüksek olan çam fıstığı, balla macun haline getirilerek yenildiğinde vücuda enerji ve zindelik verir, aynı zamanda cinsel gücü artırır. Yer fıstığı ile birlikte tüketilirse mideyi kuvvetlendirir. Çam fıstığı yüzyıllardır dünya mutfaklarında kullanılan bir çerezdir.
En Besleyici Kuruyemişlerden Çam Fıstığının Besin Değerleri
7 gram da lif bulunduran çam fıstığı; 4 miligram sodyum, 600 miligram potasyum ve 26 miligram kalsiyum içermektedir. Bu bileşenlere ek olarak çam fıstığının demir, A vitamini, C vitamini ve B vitaminince de zengin olduğunu söyleyebiliriz.
Çam fıstıkları mükemmel bir doymamış yağ deposudur ve kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Düzenli çam fıstığı tüketimi, kandaki iyi kolestrolü arttırarak, kötü kolestrol seviyesini düşürür.
İlgili 34 soru bulundu
Çam fıstığının faydaları nelerdir? Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı bastırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Çam fıstığındaki besin maddelerinin mükemmel kombinasyonu enerjiyi artırırken, magnezyum ve protein gibi diğer önemli mineraller kalp krizlerini ve şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.
İçerdiği protein ve mineraller ile sağlıklı beslenme de fayda sağlamaktadır. Sağlıklı bir kalp ve tansiyon için önemli koruyucu etkiye sahiptir.
Ülkemizde dolmalık fıstık olarak da bilinen çam fıstığı Türk mutfağında dolma, pilav, pasta, tatlı, salata, helva ve börek gibi yemeklerin yapımında yaygın olarak kullanılır.
Genelde kilo aldırıcı bir etkisi bulunduğundan kilo problemi olan kişilerin uzak durmasında fayda var. Kabızlık: Çam Fıstığı fazla tüketildiği taktirde kabızlık belirtileri görülmektedir.
Çam fıstığının fiyatının yükselmesindeki ilk sebep çam fıstığı üretiminin yıllar geçtikçe azalmasıdır. Azalan üretime bağlı olarak piyasada daha az bulunan çam fıstığının fiyatı artmaktadır. Üretimin azalmasına sebep olan başlıca etken, yıllar geçtikçe daha da kötüye giden kuraklık ve iklim değişikliğidir.
Çam fıstığı kansızlığa iyi gelir ve kan bileşimini kuvvetlendirir. İçeriğinde yüksek miktarda bulunan K vitamini, bakır, demir ve manganezden dolayı kalp ve damar sağlı açısından faydalıdır.
Çam Fıstığı Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle Dolmalık Yer Fıstığı ( 1 Kg ) 190 TL'ye, %10 indirimle Dolmalık Yer Fıstığı ( 500 Gr ) 123 TL'ye, %28 indirimle Çam Fıstığı 100 gr (Bergama-Kozak) 215 TL'ye, %30 indirimle Arifoğlu Çam Fıstığı Cam Şişe 85gr 189 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı keser ve kilo vermeye de yardımcı olur. Karmaşık bir moleküle sahip olan çam fıstığının vücutta parçalanması nedeni ile daha uzun sürer. Bu nedenle de tükenmişliğe uzun zaman neden olmadan sürekli ve uzun süreli bir enerji sağlar.
Yağ ve tuz oranı yüksek olan yer fıstığı, cinsel hayattaki bütün sorunları yerle bir ediyor. Günde 1 avuç yenilecek bu kuru yemiş bol enerji ihtiva ediyor, cinsel isteği ve gücü artırıyor. Erkeklerde ise başa bela iktidarsızlığa karşı çare oluyor. Ayrıca sperm sayısını da artırıyor.
Besin Değeri
Doymamış yağ açısından zengin olan besinlerden biri olan yer fıstığı, bu nedenle kalp sağlığı için de oldukça önemlidir. Güçlü bir antioksidan olup içerdiği protein, kalsiyum, potasyum, sodyum, demir, magnezyum ve vitaminler sayesinde de vücudun gereksinimlerini rahatça karşılayabilmektedir.
İçerdiği protein ve amino asitler sayesinde vücudun normal ve sağlıklı büyümesi için önemlidir. Yer fıstığının glisemik endeksi 14'tür ve glisemik oranı yalnzıca birdir. Bu çok düşük olarak sayılmaktadır ve bu sayede yer fıstığı kan dolaşımında şekerin çözülmesini azaltarak, şeker hastalığı riskini azaltır.
Fakat potasyum ve fosfor oranı yüksek olduğu için böbrek hastaları dikkatli tüketmelidir.
Barbunya, kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller Sarımsak ve soğan Brokoli ve lahana gibi yeşil sebzeler. Süt ve süt ürünlerinden peynir ile yoğurt Bazı meyveler (portakal, kayısı gibi) ile yüksek oranda lif içeren tam tahıllı besinler.
Çeşitli yeme bozuklukları, irritabl barsak sendromu, gebelik, sindirim sistemindeki sinirler ve kaslarda sorunlar, kolon kanseri, Parkinson hastalığı ya da multipl skleroz gibi nörolojik sorunlar ile az çalışan tiroid, ya da hipotiroidizm, gibi tıbbi sorunlar da kabızlık semptomuna neden olabilir.
Çam fıstığı, astım ve bronşit hastalıklarına faydalıdır. Astım ve bronşit atakları çam fıstığı yardımıyla daha hafif atlatılabilir. Çam fıstığı kemik sağlığı için faydalıdır, kemik sağlığı için gerekli olan demir oranı çam fıstığında oldukça yüksektir.
- Çam fıstıkları tek parçayken, yer fıstıklarıysa dikine bir şekilde ortadan ikiye kolayca bölünebiliyor. - Eğer aldığınız çam fıstıklarının içinde ortadan bölünen çıkarsa bilin ki aldığınız satıcı çam fıstığına yer fıstığı karıştırarak hileli olduğunu anlayabilirsiniz.
Fıstık kabuğu, içerdiği organik ve mineral maddeler ve bol nem nedeniyle, sinek larvalarının yumurtlaması ve üremesi, bakteri, mantar, özellikle aflatoksin üreten Aspergillus mantarının büyümesi ve mantarların hızla ayrışması için hızla uygun bir yer haline gelir.
Bakıma muhtaç olmayan yaşlılarda (65 yaş üstü) büyük tansiyon ortalaması 130 mm Hg veya daha fazla ise tedavi önerilir. Hedef 130 mm Hg'nın altıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri