Doğal olarak elde edilebileceği gibi 'Solvay Yöntemi' veya başka metotlar ile de elde edilebilir. Çamaşır sodası da karbonat gibi sudaki ağır metalleri çöktürerek suyu yumuşatır.
Marketlerde satılan çamaşır yumuşatıcısı havlu ve bornozlarınızını daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Beyaz sirke suyun ph değerini dengede tutarken havlularınızı daha yumuşak ve daha hijyenik olmasını sağlayacaktır. Yüksek ısıda ve bol buharla havlu ütülemek bornoz ve havlularınızın yumuşamasını sağlayacaktır.
Çamaşır makinelerinde kullanılan şebeke suyu havluların sertleşmesine neden olur. Yıkama programını başlatmadan önce bir miktar sirke ekleyebilir ve şebeke suyunun olumsuz etkisini en aza indirgeyerek daha yumuşak havlulara sahip olabilirsiniz.
Çamaşırların yumuşatılması için kullanılabilecek en etkili ve en doğal malzemelerin başında sirke ve karbonat gelir. Evde birçok yüzeyin temizliğinde etkili bir şekilde kullanılan bu malzemeler çamaşır dokularında birikerek sertleşmeye neden olan maddeleri çözerek dokulardan uzaklaştırır.
Makinenizin deterjan gözüne deterjan ile birlikte bir kaşık kadar çamaşır sodası koyun, bütün beyazlarla birlikte havlular da yumuşacık oluyor.
İlgili 40 soru bulundu
Karbonatlı suda beklettiğiniz havluları, kuruması için açık havaya serin. Karbonat, içeriğindeki "antiasit" özelliği sayesinde havlulardaki bakterileri öldürerek, tamamen kokusuz havluları kullanmanızı kolaylaştırır.
Güzel kokulu ve yumuşak çamaşırlar sağlayan çamaşır yumuşatıcılar, havluları sertleştirir. Zaman içerisinde yumuşatıcının içerisindeki yağ ve bileşenler havlunun liflerini kaplayarak emici özelliklerinin kaybolmasına neden olur.
Derin bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı karbonat ve 100 ml sıcak su ekleyip karıştırarak karbonatı eritin. Suyun üzerine yarım litre beyaz sirke ekleyin. Karışımı yumuşatıcı gözüne koyun ve yumuşacık çamaşırlarınızı kucaklayın.
Kullanım Alanı: Çamaşır sodası doğal temizliğin en etkili elemanlarındandır. Suyu yumuşatır ve sabunun köpürmesine yardımcı olur.
Çiçeğim çamaşır sodası deterjan ile birlikte kullanıldığında çamaşırlarınız yıpranmadan tertemiz olur. Elde ve her türlü çamaşır makinesinde güvenle kullanabilirsiniz.
"Deterjanınızla birlikte çamaşır makinenize yarım bardak karbonat ekleyin, ardından havlularınızı tipik bir yıkama programından geçirin. Karbonat, herhangi bir birikmeyi gidermeye ve kokuları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır."
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
Yeni havluları yıkarken yarım ölçü çamaşır deterjanı kullanın. Ayrıca, yıkama suyuna yarım bardak beyaz sirke ekleyin. Çamaşır deterjanıyla birlikte sirke eklemek, renkleri koruyacak ve deterjan kalıntılarını temizleyecek.
Çamaşırları yumuşak yapmak için çamaşır makinesinin yumuşatıcı bölümüne biraz sirke ekleyebilirsiniz. Beğenilen bir sonuç görmek için yarım su bardağı kadar sirke koymak yeterli olacaktır. Çamaşırlarınızı kuruttuktan sonra, eskisinden daha yumuşak olduğunu fark edebilirsiniz.
Bornoz ve Banyo Havlusu Çamaşır Makinesinde Kaç Derecede
Diğer havluların tersine bornoz ve banyo havlusu çok yüksek sıcaklıkta yıkanmamalıdır. Çünkü bornozun zarar görmesine ve yapısını bozarak yumuşaklığını kaybetmesine yol açar. Bornozları çamaşır makinesinde 30 derecede yıkamak doğru bir tercih olacaktır.
Havlular, kullanma sıklığına da bağlı olarak zaman içinde sararabiliyor. Mutfakta yemek yaparken elinizden bulaşan sos, yüzünüzden ya da cildinizden bulaşan ter, ciltten dökülen ölü deri, cilt ya da saçlardaki yağ gibi etkenler havluların sararmasında büyük bir rol oynuyor.
Beyazlarda oluşan kirleri, lekeleri söküp alır ve bunun yanı sıra beyazların ilk günkü kadar yeni, tazelenmiş şekilde görünmesini sağlar. Etkisi yalnızca beyazlarda sınırlı değildir ve renkliler için çamaşır sodası kullanıldığında da kıyafetlerin renklerinde solma yapmadan derinlemesine çıkarır.
Yün yıkama sodasından biraz ekleyip elleriniz ve ayaklarınızla bastırarak yıkayın. Bu işlem için çamaşır sodası veya sıvı çamaşır deterjanı da kullanabilirsiniz. İyice yıkadıktan sonra yünleri süzün ve birkaç kez temiz suda durulayın. Ardından tamamen suyunu tamamen süzdürdükten sonra asarak kurutabilirsiniz.
Formülü Na2CO3 olan bu kimyasal bir çok deterjan türünde kullanılmaktadır. Doğada beyazımsı, şeffaf ve taş şeklindedir. Bazik bir tuzdur ve suda çözünebilen bir yapıya sahiptir. Suyu yumuşatır, sabunun köpürmesine yardımcı olur ve kireç önleyici deterjanlarda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
Bir leğen ya da kaba önce karbonatı ekleyin, ardından suyu üzerine dökün. İyice karıştırdıktan sonra önce elma sirkesini ardından aromatik yağı ekleyin. Kokunun yeterince baskın olmadığını düşünüyorsanız miktarını artırabilirsiniz. Ayrıca sirkenin kokusunun çamaşırlara sinmeyeceğini de eklemekte fayda var.
Çamaşırlarınızı Yumuşatıcıda Bekletin. Çamaşırlarınızın uzun süre temiz kokması için yıkarken deterjanın yanında mutlaka yumuşatıcı da kullanmanız gerekir. Makinenizi sıkma durumuna geçmeden durdurup bir süre yumuşatıcıyla bekletirseniz, kokunun çamaşırlarınıza daha iyi geçmesini sağlayabilirsiniz.
Çamaşırların Yumuşatıcı Kokması İçin Yapılabilecekler
Yumoş Extra veya Yumoş Uzman Serisi ile giysileriniz yumuşacık olurken diğer yandan da uzun süre güzel kokacaktır.
Çamaşırlar yıkanırken yumuşatıcı kullanılmazsa çamaşırlar sertleşip yıpranabiliyor. Bunu önlemek için ve kıyafetlerdeki statik elektriğin azaltılması için ürün etkili bir çözüm oluyor. Yumuşatıcı kullanırken tasarruf etmek isteyen kullanıcılar konsantre ürüne yönelebilir.
Makineye Yumuşatıcı Ne Zaman Konur? Makinenizi çalıştırmaya başlamadan evvel, ilgili gözlere deterjanla birlikte leke çıkarıcı ve kireç koruyucu gibi yardımcı ürünlerin yanı sıra yumuşatıcıyı da koymanız gerekir.
Yumuşatıcı, kıyafetlerinizin kumaşını yumuşatır. Bunun avantajı, yumuşatıcının ayrıca kıyafetlerinizdeki statik elektriği azaltmasıdır! Bu yüzden çamaşırlarınıza yumuşatıcı ekleyin veya kıyafetlerinize biraz püskürtün, bu şekilde elektriklenme çok daha azalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri