Bilirubin, vücudun kırmızı kan hücrelerini parçalama işlemi sırasında ortaya çıkan sarımsı bir maddedir. Bu madde karaciğerde bulunur ve normal olarak sindirim sırasında vücuttan dışarı atılır. Karaciğerin hasar görmesi durumunda, bilirubin kan ve idrara sızabilir.
Bilirubin, kan elemanlarından olan alyuvarların yıkımı sonucu ortaya çıkan bir maddedir. Kandaki bilirubin karaciğer tarafından işlenir ve safraya karıştırılır. Safra içeriğiyle birlikte bağırsağa geçen bilirubin gaita yoluyla vücuttan dışarı atılır.
Yetişkinlerde yükselen bilirubin değerinin tedavisi için öncelikle ilaçlar denenir. İlaçlar etkisini göstermiyorsa safra kesesindeki taşlar ve çamurlar temizlenmelidir. Genel cerrah eşliğinde yapılan operasyon sayesinde, bilirubin değeri düşer ve hasta eski sağlığına kısa sürede kavuşur.
İndirekt bilirubin suda çözünmez, idrara geçmez ve safra ile atılmaz ancak indirekt bilirubin hücre zarlarından kolaylıkla geçebildiği için dokulara ulaşabilir.
Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin vücut tarafından parçalanması ile ortaya çıkan bir maddedir. Bu sarımsı madde, karaciğerde bulunur ve sindirim anında vücuttan atılır. Ancak karaciğerin hasara uğraması durumda bu madde kan ve idrara sızar ve karaciğer hastalığının bir belirtisi olur.
İlgili 25 soru bulundu
Kan tahlili ile analiz edilen bilirubin değerleri çeşitli hastalıkların teşhis edilmesinde önemlidir. Sağlıklı yetişkin ve çocukta kunjugan (direkt) bilirubin değeri 0-0.4 mg/dL ve total bilirubin normal değeri ise 0.3-1.0 mg/dL aralığıdır.
Bu yükseklik genel olarak bilirubin direkt testi sayesinde ölçülür. Bu testin sonucu genel olarak 1.25 mg/ dL üzerinde olduğu zaman bilirubin yüksekliği meydana gelir. Kişilerde oluşan bilirubin yüksekliği ciddi hastalıkların ortaya çıkması anlamına gelir.
Konjuge olmayan bilirubin yağda çözünür ancak suda çözünmez olduğundan böbrekler tarafından atılamaz ve idrarda bulunamaz. Konjuge bilirubin ise suda çözünür ve böbrekler tarafından atılımını mümkün kılar.
BIL: Bilirubin; idrarda bilirubinin negatif yani olmaması gerekiyor. Şayet idrarınızda bilirubin rastlandıysa sarılık hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. ERY: Eritrosit; İdrarınızda kan olduğunu gösteriyor.
Bilirubinin safra ile bağırsağa atılan bu şekline direkt bilirubin denir. Ancak fazla üretilen bilirubin bebeğin karaciğer kapasitesini aşar, bebeğin kanında ve dokularında birikmeye başlar. Sarı renkte pigmentlere sahip olan bilirubin, bebeğin cildini, dokularını sarı renge boyar ve yenidoğan sarılığına yol açar.
Bebeklerin karaciğeri, doğduktan sonra bilirubin yıkılması görevini plasentadan daha yeni devir aldığı için gelişmekte olan karaciğer, bilirubinin uzaklaştırılmasını ilk zamanlar etkin bir şekilde gerçekleştiremez. Zaman geçtikçe karaciğer bilirubini etkin bir şekilde uzaklaştırır ve belirtiler kendiliğinden kaybolur.
Kan değişimi sadece bilirubin düzeyinde azaltmayı sağlamaz, birçok hematolojik yapıyı da değiştirmekte ve etkilemektedir.
Kafeinin karaciğere zarar verdiğine ait bilimsel veri yok. Hatta antioksidan ve antiinflamtuar etkileriyle AST, ALT, GGT, bilirubin düzeylerini düşürerek karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu etkisi var. Sindirim sisteminin diğer organlarında ise olumsuz etkileri bilinmekte.
Bilirubin kan dolaşımında karaciğere gider. Karaciğer bilirubinin şeklini değiştirir, böylece kaka yoluyla vücuttan atılabilir.
Yeni Doğan Bebekte Sarılığın Geçtiğini Nasıl Anlarız
Bebeğin cildi ve göz beyazlarındaki sarılık giderek solmaya başlar ve doğal bir renge döner. Bebeğin enerji seviyeleri artar ve daha uyanık hallerde olur. Bebek daha iyi kilo almaya başlar ve beslenme düzeninde düzelme görülür. İdrar ve dışkı rengi normalleşir.
Bu değer 5 mg/dl'yi geçtiğinde sarılık gözle farkedilebilir bir duruma gelir. İlk belirti bebeğin göz akındaki sararmadır. Bilirubinin kandaki miktarı ile vücuttaki sararmanın oranı ve gözlendiği bölgeler ilişkilidir. - Bilirubin oranı 5 ile 8 mg/dl arasında ise baş ve boyun bölgesi sararır.
Bilirubin yüksekliği sarılık olarak tanımlanan ve ciltte, göz akında sararma şeklinde fark edilen duruma yol açar. Bilirubin temel olarak karaciğerde alyuvarlar yıkımı sonrası açığa çıkan artık madde olduğu için, bilirubin yüksekliği vücutta anormal hızlı alyuvar yıkımı olduğu anlamına gelebilir.
Gilbert sendromu bilirubin bir artışa neden olur, iyi huylu bir genetik hastalıktır. Kandaki bilirubinde çok yüksek veya ani bir artış, kırmızı kan hücrelerinin, hepatitin veya karaciğer sirozunun anormal yıkımına işaret edebilir.
Uzman doktor, açıklanamayan sarılık varsa veya kanda bilirubin düzeyi yüksekse Gilbert sendromundan şüphelenir. Test sonuçları kanda yüksek düzeyde bilirubin bulunduğunu gösteriyorsa ancak karaciğer normal çalışıyorsa, genellikle Gilbert sendromu teşhisi yapılabilir.
Serum total bilirubin düzeyi kan değişim sınırına ≤3 mg/dl yakın veya bilirubin artış hızı saatte 0,5 mg/dl'yi geçiyor ise yoğun fototerapi başlanılması, fototerapi eşik değerinde ise standart fototerapi ile tedavi edilmesi uygundur.
a) Hepatobilier sistemde fonksiyon bozukluğu yapmamış, total bilirubin düzeyi <%3mg olan gilbert sendromlu olgular sağlam kabul edilir. b) Karaciğer enzimlerinde bozukluk yapmamış, serolojisi negatif, grade 1-2 hepatosteatoz sağlam kabul edilir.”
Kabaca aklınızda 5 günlük bebekte sınır 17 mg/dl aşmamalı şeklinde kalsa olur. %1-2 bebekte tehlikeli sınır olan 20mg/dl değerini aşabilir.
Tedavi gerekip gerekmediğine çocuk doktoru bu parametreleri dikkate alarak karar veriyor. Yenidoğan sarılığı, genellikle iki hafta içinde kendiliğinden düzeliyor. Fakat bu dönemde doktor tarafından uygun şekilde takibi önem taşıyor.
- 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklarda sarılıklar görülür. - 20 mg/dl ise eller ve ayaklarda sarılık görülmektedir. Bazı durumlarda sarılığın şiddetli olması tehlikeli durumlara yol açabilmektedir. Eğer kandaki bilirubin değeri çok yüksek ise beyin hücrelerine zarar verme riski bulunmaktadır.
Aralıklarla bebeğin kanı alınarak bilirubin düzeyinin güvenli sınıra düşüp düşmediği kontrol edilir. Işık tedavi sonlandırıldıktan bir iki gün sonra bilirubin seviyesi genellikle tekrar yükselir. Bu dönemde de doktor kontrolü tavsiyesi edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri