İlimizde 2002 yılında 1.300 da alanda yapılan ceviz üretimi, 2018 yılı sonunda 35.000 da alandan yapılmakta ve toplam 6.000 ton ürün elde edilmektedir. Ülkemizde üretilen ceviz ve bademin %3'ü Çanakkale de üretilmektedir.
Kahramanmaraş ilinde yılda ortalama 25- 30 ton aralığında ceviz toplanmaktadır. Bunun yanı sıra ceviz en çok Güneydoğu Bölgesi'nde yetişir. Bu alanlarda yetiştirilen cevizin kalitesi de çok yüksek olur. Kahramanmaraş, Van, Malatya ve Gaziantep ceviz üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller arasında gelmektedir.
Ceviz ağaçları yazları bol güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk rüzgarlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamışsa da, soğuklama ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe kurulduğunda, kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir.
Ceviz üretimi; Türkiye'de 2020 yılında 287 bin ton ceviz üretimi gerçekleşmiştir. Üretim yaklaşık 19,3 bin ton ile en fazla Bursa ilinde gerçekleşmiştir. Bursa'yı 16,5 bin ton ile Mersin ve 13 bin ton ile de Kahramanmaraş illeri takip etmektedir.
Genel olarak, ceviz ağacı çok kuvvetli rüzgarların yanı sıra çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklara da dayanıklı değildir. Yüksek yaz sıcaklıkları meyveye zarar verebilir ve meyvelerde büzülmeye neden olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
"En iyi verimi elde ettiğimiz çeşit, chandler oldu"
Bahçede 15 ceviz çeşidinin böygeye uyumunu ölçüyoruz. Burada en fazla chandler, fernor ve Kaman-1 ağaçları bulunmakta. Çeşitlerin verim ve performansını değerlendiriyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlara göre bölgedeki üreticilere tavsiyelerde bulunuyoruz.
Ekonomik ömrü çok uzundur (100 yıldan fazla). İyi bir Orman Ağacı. Kuvvetli gelişen kökleri yardımı ile yamaçlarda toprak kayması ve taşınmasını (EROZYONU), dere kenarlarında sel baskınlarını önler. Ceviz, tohumu, odunu, yeşil meyve kabuğu, sert meyve kabuğu, kökü ve yaprakları ile çok yönlü bir meyve türüdür.
Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir.
Dünyanın en iyi cevizisinin iç oranı yüzde 62'dir. Bizim cevizimizin kabuk kalındığı sıfıra yakın. Bunun ispatı için, bir araziye dünyanın en iyi tescilli cevizlerinden, Fransa'dan, Amerika'dan, İran'dan, Çin'den getirttik.
Konya'da bir iş adamı Türkiye'nin en büyük ceviz bahçesini Beyşehir'de kurdu. İstanbul'da gıda ve yemek üretimi ile uğraşan iş adamı memleketi olan Konya'nın Beyşehir ilçesine 1 milyon liralık yatırımla Türkiye'nin en büyük ve en modern ceviz bahçesini kurdu.
Chandler ceviz fidanı oldukça verimli bir çeşittir. Doğru koşullar sağladığında çok yüksek verim alınabilecek bir türdür. Amerikan menşeli bu ceviz fidanı sıcağa ve soğuğa en dayanıklı ceviz türüdür.
Bununla birlikte, ceviz ağaçlarının 5-7 sene içinde yaklaşık 7-10 kg ceviz üretmeye başladığı durumlarda vardır. Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır. Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir.
1 - Ceviz ağacı dinlenme döneminde -25 0C'ye kadar soğuğa dayanıklıdır. Ancak sonbahardaki erken donlara ve bilhassa ilkbahardaki geç donlara karşı hassastır. 2 – Sıcaklardan çok fazla etkilenmeyen ceviz ağacı +38 0C'ye kadar zarar görmez.
1 dekara kaç adet ceviz ağacı dikilir diye sorulacak olursa 1 dekar ve 1 dönüm aynı birim olduğu için yine 28 adet fidan dikilir. Dikim mesafesi belirlenen ceviz fidanlarını dikime başlamadan önce toprak hazırlığı yapmak gerekir.
İlk kural olarak, ticari olarak yetiştirilen ceviz ağaçlarının ortalama olarak her ceviz ağacının yıllık 1270 mm yağışa ihtiyacı vardır. İkinci kural olarak, ceviz ağaçları yaz aylarında yıllık su isteklerinin % 50'sinden fazlasına ihtiyaç duyar (Haziran, Temmuz ve Ağustos).
Ayrıca taban suyuna dikkat etmeniz gerekir; çünkü ceviz tarımını zorlayan unsurların başında taban suyu geldiğini bilinir. Taban suyu yüksek olan yerlerde ceviz ağacının gelişimi durur ve yıllar içerisinde tamamen kurur.
“Sütyemez 1 çeşidi ceviz 26.63 gram ağırlık ve 5 santimetre büyüklükle tescil edilen en iri ceviz. 'Maraş 18' ise lezzet yönünden üstün özelliklere sahip. Yine bu cevizin en önemli artısı hastalıklara karşı dirençli olmasıdır.
Ukrayna Cevizi; dünya üzerindeki en kaliteli ve en ucuz cevizlerden birisidir. Kabuklu ve kabuksuz olarak temin edebileceğiniz cevizin bir çok faydası bulunmaktadır. Ülkenin hemen hemen her şehrinde bulunan ceviz ağaçları ile Ukrayna ceviz ticaretinde dünyanın sayılı merkezlerinden biri haline bürünmüştür.
Türkiye'nin üretimi cevizlerin başta lezzeti ile diğer ülkelerin cevizlerinden ayrışması sebebiyle, tamamen tüketicinin kendi tanımlaması ile ortaya çıkmış ve markalaşmış bir tanımdır Yerli Ceviz.
Juglans cinsi içerisinde günümüzde özellikleri belirlenen 18 türden en önemlisi ve üstün meyve kalitesi ile ceviz denildiğinde ilk akla gelen, “Anadolu cevizi”, “İran cevizi” ve “İngiliz cevizi” olarak da adlandırılan J. regia'dır. Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Afyon rakımını 800-1000 metre arasında kabul edersek Afyon'ya uygun olan ceviz fidanı çeşitleri, chandler cevizi, franqueta cevizi, Yalova 1-3-4, kaplan 86, pedro çeşitleridir.
Ceviz üretiminde Bursa, Van, Kahramanmaraş, İzmir, Aydın, Zonguldak, Denizli ve Samsun illeri önde gelen şehirler arasında yer alır.
Ceviz fidanı yıllık su ihtiyacı fidan başına 1100-1400 mm seviyesindedir. Her sulama yapılırken 15-20 litreye yakın fidan başına su önerilir.
Ceviz ağaçları kazık kökleri dolayısıyla fazla su tutmayan, süzek ve derin olan arazileri seviyor. Taban suyu yüksek olan yerlerde ağaçlar verimsizleşiyor. Ceviz yetiştiriciliği yapanların toprak ve sudaki tuza karşı da hassas olması gerekiyor. Tuzluluk verim sorununun temel kaynağı olabiliyor.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri