İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, nektarin, kiraz ve çilek gibi ürünlerdir. Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Çanakkale'nin Meşhur Tatlısı:Peynir Helvası
Çanakkale denildiği zaman akla ilk gelen lezzetlerden olan Peynir Helvası, kendine has tarifiyle bölge mutfağının zenginlikleri arasında öne çıkmaktadır. Çanakkale tatilinde şehrin birçok yerinde bulabileceğiniz Peynir Helvası'nın tadına mutlaka bakılması gerekir.
Piruhi, Hıdrellez yahnisi de Çanakkale'nin meşhur yiyecekleri arasında yer almaktadır.
Şehrin en meşhur yemekleri arasında; ovmaç çorbası, tumbi, çırpma, melki, börülce köftesi, tuzlu sardalya gibi yemekler gösterilebilir. Aynı zamanda peynir helvası, basma helvası, incir dolması gibi tatlılar da şehrin enfes tatlıları arasında yer alır.
Kemalpaşa ilçesinde kiraz, Menemen'in Emirâlem'inde çilek, Beydağı ilçesinde kestane, Çeşme'de kavun tanınmış meyve çeşitleridir. Yine nar ve ceviz İzmir çevresinde yetiştirilmekte olan meyvelerdendir. Ayrıca önemli bir meyve de çiğ ve kuru olarak tüketilen aynı zamanda yurtdışına ihraç edilen incirdir.
İlgili 34 soru bulundu
Bursa Şeftalisi - Bursa
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür.
Meyvecilikte Antalya çok ileridir. En çok muz, portakal yetişen ilimiz Antalya'dır. Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır. Zeytincilik oldukça gelişmiştir.
İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, nektarin, kiraz ve çilek gibi ürünlerdir. Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Çanakkale meşhur tatlısı - Babalık Peynir Helvası
Çanakkale, Türkiye'de iyi tarım uygulamaları üretim alanı bakımından ilk 10 il içerisinde yer almaktadır. İyi tarım uygulamaları kapsamında zeytin, şeftali, elma, domates, nektarin, üzüm, kiraz gibi toplamda 20'nin üzerinde ürün yetiştirilmektedir.
Çanakkale tatilinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken doğal güzellikler; Anzak Koyu, Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Gökçeada Tuz Gölü, Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, Mıhlı Şelalesi, Hıdırlar Kaplıcası, Mıhlı Çayı, Marmaros Şelalesi, Bozcaada Göztepe, Biga Çayı ve Kestanbol Kaplıcası olarak sıralanmaktadır.
Çanakkale mutfağına özgü yemekler; oğlak çevirme, karaovmac çorbası, iskorpit çorbası, göceli börek, börülce köftesi, Biga köftesi, tavuk böreği, keşkek, çırpma, lüfer pilavı, patlıcan kapama, ıspanak sarması, pazı sarması, papaz yahnisi, tuzlu sardalya, tumbi, melki yemeği, metez, tiken, bulgur çorbası, basma helva, ...
Çanakkale Peynir Helvası
Genel olarak peynir küçük parçalar halinde hafif ateşte eritilir. Un kavrulup şekerli su ilave edildikten sonra bu karışıma eritilen peynir de eklenir. Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Çanakkale Kıyafeti bayanlarda ise işlemeli güpürlü yazma beşi biryerde gerdanlık, şile bezi hakim yakalı gömlek, etamin işli önlük ve şalvar, üzerine sırma işlemeli cepken kollu ceket belinde dokuma kuşak ayakklarında ise deri ayakkabı bulunmaktadır.
Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi içinde yer alan il. 31 Aralık 2019 itibarıyla Çanakkale ili içerisindeki 12 ilçe ve bu ilçelere bağlı 81 mahallede yaşayan toplam nüfus 542.157 kişidir.
Kavun, karpuz, şeftali, ceviz, erik, badem, vişne, elma, armut, kiraz gibi meyveler ve domates ve biber başta olmak üzere, patlıcan, pırasa, lahana, ıspanak ve havuç gibi sebzeler de bol miktarda yetişir. Seracılık için bölge çok elverişlidir.
Çanakkale'de portakal olur mu? Çanakkale'nin sahil kesimde tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Ülkemizde en fazla çeltik üretimi Çanakkale'nin de içinde bulunduğu Marmara ve Ege bölgesinde yapılmaktadır.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, yapılan yatırımlarla seraların da bulunduğu yaklaşık 20 bin dekar alanda muz başta olmak üzere ejder meyvesi (pitaya), avokado ve mango gibi ürünler yetiştiriliyor.
▶ Malatya kayısısı, içeriği ve lezzeti sebebiyle lezzetli kuru kayısı üretimi için idealdir. Bu sebeple dünya kuru kayısı üretiminin %70-75'i Malatya Kayısısı'ndan üretilmektedir.
Amasya denilince akla ilk gelenlerden biri olan Amasya Elması, ''misket elma'' olarak da bilinir. Coğrafi işaretli ürün olan misket elma hoş kokusu, ince kabuğu, bir tarafı kırmızı ve diğer tarafı yeşil olmasıyla bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri