DOĞAL YAPI. Ankara, Orta Anadolu'nun düzlükleri ortasında kayalık bir alanda kurulmuştur. Bugün Ankara Kalesi'nin yer aldığı bu kayalık alan, artık kentin merkezinde küçük bir ada niteliğindedir. Bu adayı aralarında Çankaya tepelerinin de olduğu yükseltiler çevreler, ortada bir çanak bırakırlar.
Deprem Vakfı tarafından yayınlanan "Yerleşim Birimleri ve Deprem" kitabındaki illerin haritalarına göre, Türkiye'nin illerinin büyük bir çoğunluğu 1. derece deprem bölgesi özelliği taşıyor. Başkent Ankara'da TBMM ile Çankaya Köşkü'nün bulunduğu bölge depremden fazla etkilenmeyecek 4. Derece deprem bölgesinde bulunuyor.
Ankara kent merkezi adı geçen bu faylara 60 - 80 km uzaklıktadır. Ankara'nın Çamlıdere ve Kızılcahamam ilçeleri Kuzey Anadolu fay zonuna, Elmadağ ve Kalecik gibi ilçeleri Ezine- pazarı fayına, Şereflikoçhisar, Evren, Bala ve Haymana gibi ilçeleri de Tuz Gölü fay zonuna çok yakın 20 – 30 km uzaklıktadır.
Ankara ili genel olarak depremsellik ve deprem tehlikesi açısından güvenli bir yer olarak bilinir.
Ankara'da büyük bir deprem meydana gelme olasılığı düşük olsa da, herhangi bir deprem kuşağında bulunan bir şehir olarak, şiddetli bir depremin olma ihtimali hiçbir zaman tamamen yok sayılamaz.
İlgili 42 soru bulundu
Ankara 3. ve 4. deprem bölgesi olarak görülse de asla risk yok denilemez.
Ankara, konumu nedeniyle kuzeyden Kuzey Anadolu Fay Sistemi, güney doğudan Keskin fayı, güneyden Tuz Gölü Fay Zonu, doğudan Ezi- nepazarı fayı ve güney batıdan Eskişehir Fay zonu tarafından çevrelenmiş durumdadır. Belirtilen faylar, aktif olup yıkıcı ve büyük depremler üretme potansiyeline sahiptir.
31 Temmuz 2005 Pazar günü yerel saatle 00.45 de Bala'da (Ankara) bir depremin olduğu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlem Laboratuvarı ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KOERİ) tarafından kaydedilmiş ve duyurulmuştur.
Ankara fay hattı şehrin altından geçmiyor olsa da, Ankara'nın sınır ilçelerinin bir çoğunun altında fay hattı bulunuyor. Bunun yanında 1. derece deprem bölgesi olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, güneydoğusunda Kırşehir Keskin Fay Hattı ve Haymana bölgesinde ise Bala'nın altındaki küçük fay hatları bulunuyor.
12 Kasım 1999 depreminin Ankara'da yarattığı yer ivmesi bir bakıma Ankara'da yakın zamanlarda hisse- dilmiş en büyük deprem yer ivmesidir.
Ankara'nın, deprem özelinde afet riskinin düşük olduğu bir şehir olarak değerlendirilebileceği ifade edilen raporda, şu tespitlere yer verildi: "Ankara'da şimdiye kadar yıkıcı deprem yaşanmamıştır. Dolayısıyla merkezden geçen ve herhangi bir büyük deprem üretecek diri fay bulunmamaktadır" denildi.
31 Temmuz tarihinde yerel saat ile 00:45'de büyüklüğü Ml=5.3 olan bir deprem meydana gelmiştir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
1938 Keskin (Kırşehir) Depremi, Ankara'yı etkilemiş, özellikle 1944 Gerede (Bolu) Depreminde Ankara il sınırları içinde 125 can kaybı, 1450 yıkıntı ve 2716 ağır hasarlı yapı kaydedilmiştir (Ergünay, 1984).
Mansur Yavaş Yapıların %50'sinin Depreme Dayanıklı Olduğunu Söyledi. - YouTube. Fatih Portakal deprem özel yayınının konuğu Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş. Mansur Yavaş, Ankara Depreme Hazır Mı? sorusuna "Yapıların %50'sinin Depreme Dayanıklı Olduğu" cevabını verdi.
Ankara'da fay hattı; Çamlıdere, Evren, Bala, Elmadağ, Nallıhan, Kızılcahamam, Çubuk, Beypazarı, Güdül, Gölbaşı, Etimesgut, Haymana, Çankaya, Polatlı, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinden geçmektedir.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
"ANKARA İSTANBUL'DAN DAHA AZ TEHLİKELİ DEĞİL"
Prof. Dr. Pampal, Ankara ve bölgesinin de deprem riski açısından önemli olduğunu kaydederek, "Ankara, İstanbul'dan daha az tehlikeli değildir.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem zleme Merkezi (KRDAE-UDM) kayıtlarına göre, 15 Mart 2008 tarihinde yerel saat ile 12.15'de Bala (Ankara)'da Ml: 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir (Şekil 1). Depremin derinliği 14.9 km olup, koordinatı 39.501K-32.951D'dur.
1983 Bursa Depremi Kaç Şiddetinde Oldu? Bursa'da 1983 yılında 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.
Bölgede yoğun deprem aktivitesi görülmemekle birlikte aletsel dönemde sık olmayan deprem aktivitesinin de olduğu bilinmektedir. Depremin Kuzey Anadolu Fayı ile bir ilişkisi yoktur. Bölgede olan en büyük deprem 19.4.1938 Kırşehir-Kaman Depremi (Ms=6.6) olarak adlandırılır. Bu depremde 160 kişi hayatını kaybetmiştir.
17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi'nde ve Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu.
Ankara'nın çevresi kuzeyden Kuzey Anadolu fayı, güneyden Tuz Gölü fay zonu, doğuda Kırıkkale Erbaa fayı, güneydoğudan Seyfe ve Salanda fayları, batı ve güneybatıdan Eskişehir fay zonu ile çevrelenmiş durumdadır.
Dolayısıyla Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde meydana gelebilecek herhangi bir deprem, dolaylı yönden Ankara'yı etkileyecektir. Bu nedenle Ankara her zaman için depreme dayanıklı binalar yapmak zorunda” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri