- Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.
Çekte Ödeme Zamanı:
Düzenlenme günü olarak gösterilen günden önce ödenmek için ibraz olunan çek, ibraz günü ödenmektedir. Ibraz süresi geçince çekten cayılabilineceği gibi çekten cayılmadığında ibraz süresi sona erse bile banka çeki ödeyebilmektedir.
Türk Ticaret Kanunu madde 796' ya göre çekte ibraz süreleri: Çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün. Düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir aydır.
Buna aykırı herhangi bir kayıt yazılmamış hükmündedir. Düzenlenme günü olarak gösterilen günden önce ödenmek için ibraz olunan çek, ibraz günü ödenir.” hükümlerine de geçici süre ile istisna getirmektedir.
Nakit yükümlükler bankalar tarafından Takasbank nezdinde açılan CEKTK mutabakat hesabına en geç saat 12:00'a kadar gönderilir.
İlgili 30 soru bulundu
İbrazın süresinde yapılmaması halinde meydana gelecek sonuçlar şöyle özetlenebilir: Çekin süresinde ibraz edilmemesi ile birlikte, kambiyo senedi olma vasfı ortadan kalkar. Bu nedenle çeki elinde bulunduran alacaklı çekin ödenmemesi durumunda kambiyo senetlerine özgü takip hakkından mahrum kalır.
2- Çeke ilişkin işlemler ve özellikle ibraz ve protesto veya buna eş değer belirleme işlemlerinin yapılması için kanunla belirli sürenin son günü, pazara veya diğer bir tatil gününe rastladığı takdirde, bu süre onu izleyen ilk iş gününü kapsayacak kadar uzar. 3- Aradaki tatil günleri süre hesabına dâhildir.
Ticari hayatta da “Çekte vade olmaz, çek görüldüğünde ödenir.” kuralı yerleşik bir ilke haline gelmiştir. Buna mukabil, çekin üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce ödenmek için bankaya ibrazı, 2009 yılından bu tarafa yapılan kanuni düzenlemelerle yasaklanmıştır.
Çek Kanunu'nun geçici 3'üncü maddesi gereğince, 31/12/2020 tarihine kadar, üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir. Eğer bu tarih uzatılmaz ise, 31/12/2020 tarihinden sonra düzenlenme tarihinden önce ibraz edilen çek için karşılıksızdır işlemi yapılabilecektir.
ÇEKİN YAZILMASI VE ÇEKTE İBRAZ
Çek yaprağı, ödeme günü ve ödeme yerinde muhatap bankaya ibraz edilerek ödeme aşaması başlatılır. Çekte ödeme yeri yazmıyorsa muhatabın ticaret unvanı yanında gösterilen yer ödeme yeri sayılır. Muhatap bankanın herhangi bir ildeki herhangi bir şubesine yapılan ibraz da geçerlidir.
Çekin üstünde yazılı bankadaki çek hesabında, çekte yazılı tutara ilişkin karşılık yani yeterli tutarda para olmalıdır. Aksi takdirde karşılıksızdır işlemi yapılıp cezai yaptırım uygulanması söz konusu olacaktır. Ayrıca çekin geçerli olabilmesi, alacağın tahsili için büyük önem arz etmektedir.
ÇEKTE ZAMANAŞIMI
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 814. maddesi; ''(1) Hamilin, cirantalarla düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Tarih: Çek düzenlenirken, üzerine mutlaka düzenleme tarihi yazılmalıdır. Tarihi bulunmayan çeklerin herhangi bir geçerliliği yoktur. Keşide tarihi olarak da adlandırılan bu tarih, çekin üst kısmında yer almaktadır.
“Çekte açıklık yoksa, muhatabın ticaret unvanı yanında gösterilen yer ödeme yeri sayılır. Muhatabın ticaret unvanı yanında birden fazla yer gösterildiği takdirde, çek, ilk gösterilen yerde ödenir. Böyle bir açıklık ve başka bir kayıt da yoksa, çek muhatabın merkezinin bulunduğu yerde ödenir.”
Usulüne uygun düzenlenmiş ve ibraz edilmiş bir çek söz konusu olduğunda ise faiz başlangıç tarihi keşide tarihi olacaktır. Bonoda ise, ödeme tarihi olarak yazılı olan tarih esas alınacaktır.
Çekin karşılıksız olması halinde muhatap banka, çekin karşılığının bulunmaması halinde her bir çek yaprağı başına 2030 TL ödemekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra, hamilin müracaat hakkı kapsamında tüm müracaat borçlularına karşı başvurma olanağı doğmaktadır.
Türk Ticaret Kanunu'muzda yer alan “çekte vade olmaz , çek görüldüğünde ödenir” düzenlemelerine rağmen keşideciler çekin üzerine düzenlenme tarihi olarak ileride gelecek olan bir tarihi yazarak, çekte vade uygulamasını fiilen gerçekleştirmektedirler.
Bankadan çek tahsilatı nasıl yapılır sorusuna verilebilecek cevap, çekin vadesinin gelmesi ile başlayan bir süreci ifade etmektedir. Ödeme günü gelen çek, kullanım hakkını elinde bulunduran kişi tarafından çekin sahibi olan bankaya götürülerek tahsilat talebinde bulunulmalıdır.
Bu suç kapsamında, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir. Adli para cezası tutarı Türk Ceza Kanunu 52. maddesine göre günlük 20 TL'den az, 100 TL'den ise fazla olmamak üzere kişinin ekonomik ve sosyal durumu göz önünde tutularak mahkemece takdir edilir.
HD.17.12.1995 T., 1728/1947). - Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.
Çekte ödeme yasağının alınabilmesi için, hamilin mahkemeden talepte bulunması gerekmektedir. Bu sayede gerekli işlemlerin yapılarak çek üzerinde ödeme yasağı konulması mümkündür.
ÇekK m. 3/9 uyarınca çek, üzerinde yazılı baskı tarihinden iti- baren beş yıl içinde muhataba ibraz edilmezse, muhatap bankanın her bir çek yaprağıyla ilgili sorumluluğu sona erecektir. Peki çek ne zaman bankaya ibraz edilir? Çekin ödenmek için muhataba ibraz28 süresi TTK m. 796'da dü- zenlenmiştir.
Vadesi CUMA gününe gelen senetler en geç SALI günü 15:00'e kadar ödenir. Vadesi CUMARTESİ gününe gelen senetler en geç ÇARŞAMBA günü 15:00'e kadar ödenir. Vadesi PAZAR gününe gelen senetler en geç ÇARŞAMBA günü 15:00'e kadar ödenir. Vadesi PAZARTESİ gününe gelen senetler en geç ÇARŞAMBA günü 15:00'e kadar ödenir.
Yeni Düzenleme
Değişiklik Kanunu'nun 16. Maddesine göre, 5941 sayılı Çek Kanunu uyarınca halihazırda uygulanan, ancak 31 Aralık 2021 tarihinde sona erecek olan çek ibraz yasağının süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Çek Ne Zaman Geçersiz Olur? Çek üzerinde mutlaka ödenecek olan tutar para cinsinden yazılmalıdır. Aynı zamanda yazım yanlışı ya da okunaksız yazılar olursa çek geçersiz olur. Çekin ödenmesi için bir bedele ve şarta bağlanmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri