Bu konuya bir açıklık getirmek gerekirse prefabrik evler her arsaya yapılamaz. Bu noktada belediye ve kurumlarca kısıtlamalar bulunmaktadır. Prefabrik evler imarlı arsalara yapılabilmekte olup bunun dışında ki yerlere yapılması için belediyelerin tarlalar için %5 imarı olmalıdır.
Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Tarlanız koşullara uygunsa imarlı arsalarda olduğu gibi gerekli izinlerin başvurusunu yapabilirsiniz. İmar Kanunu'nun 20. maddesine göre prefabrik evler imar planına ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılabilir.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
a) Arsalar 1/1000 Uygulama İmar Planları çıkmış arazilerdir. Dolayısı ile terkleri yapılmış olarak kabul etmek gerekir. Ancak bir çok istisnası da bulunmaktadır. Alacağınız araziye ait arsa tapusu bulunsa bile "arsa" vasfının geçerli olup olmadığını incelemek için mutlaka imar durumunu sorgulamak gerekir.
Çelik Evlerin Dezavantajları
Gürültü: Çelik evlerin yapısı nedeniyle, içerisinde gürültü daha fazla yansıyabilir. Sıkça fırtına ve rüzgar olması durumunda, evin içinde gürültü daha fazla duyulabilir. Isı Yalıtımı: Çelik evler, yapısı nedeniyle ısı yalıtımı açısından diğer evlerden daha zayıf olabilir.
Çelik Konstrüksiyon Ev Ne Kadara Mal Olur? Çelik konstrüksiyon ev metrekare maliyeti 3.000 TL ila 4.000 TL aralığında değişmektedir. Mayıs 2022 fiyatlarına göre 100 metrekare çelik konstrüksiyon ev fiyatı 300.000 TL ila 400.000 TL aralığında seyretmektedir.
Çelik evler, betonarme evlere göre daha hafiftir ve inşaat süreci daha hızlıdır. Ayrıca, çelik malzeme, yangın ve depreme dayanıklıdır ve nem ve rutubet gibi olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Çelik evlerin dezavantajı, maliyetleri olabilir.
Prefabrik Evler için oluşturulan geçici yapı ruhsatı tapu ile emsal değer, hukuki haklara sahiptir. Yani özetlememiz gerekirse, Prefabrik Yapıların da kendilerine özgün bir tapusu elbette vardır. Prefabrik Evler betonarme yapılar ile aynı hukuki haklara sahip ve mudahildir.
Prefabrik evler genelde maksimum iki katlı olarak üretilmektedir. İki katın üstünde ki prefabrik evler güvenlik ve sağlamlık açısından sakıncalı olduğu için sık bir şekilde üretilmez. Güvenli, dayanıklı ve sağlam bir prefabrik ev sahibi olmak istiyorsanız maksimum iki katlı yapıları tercih etmenizi öneririz.
Son dönemlerde; kolay inşa edildiği, güvenli olduğu ve geniş bir yaşam alanı sunduğu için tercih edilen çelik ev yapımı oldukça pratiktir. Kullanıcının ihtiyaçlarına, arsasının ebadına ve yapıda kullanılacak malzemeye göre değişen sürelerde yapılan çelik evler, en fazla 2 ay içerisinde tümüyle tamamlanmaktadır.
Çelik konstrüksiyon evlerin ortalama olarak 75 ila 80 yıl kullanılabileceğini ifade eden Yektaş evlerin betonarme binalar gibi bakım gerektirmediğini söyledi. Yektaş “Betornarme binalar 30 yılın ardından deformasyona uğrar. Sonrasında ise bakım gerektirir.
Çelik maddesinin soğuk yüzeyinden dolayı çelik ev sahibi olmayı düşünen insanlar bu evlerin soğuk olduğuna inanmaktadır. Özellikle çelik evlerin yazlık bölgelerde yani sıcak alanlarda çok daha sık kullanılması insanları bu düşünceye itmektedir. Sizlere iyi bir haberimiz var, çelik evler soğuk olmaz!
Çelik Evler İçin Nasıl İzin Alınır? İster bir Çelik Villa yapın isteseniz betonarme bir yapı inşaa edin, tüm yapılar için yetkili mercilerden ruhsat almanız gerekmektedir. Bu izinler büyük şehirlere bağlı yerlerde Belediyelerden, diğer kırsal bölgelerde ise İl Özel İdarelerinden alınmaktadır.
Prefabrik evler üretim aşamasında kaliteli malzemeler kullanılmış ise yaz ve kış aylarında rahat bir şekilde kullanılabilir. Paslanmaz çelikler üzerine inşa edilen prefabrik evler, uzun yıllar her mevsim kullanıma uygun bir şekilde yapılıyor.
2023 yılında Türkiye'de satışa sunulan standart bir ağır çelik evin fiyatı yaklaşık olarak 200.000 TL ila 500.000 TL arasında değişebilir. Ancak, fiyatlar tercih edilen marka, malzeme kalitesi, ek özellikler ve montaj işçiliği gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Prefabrik evler daha hızlı montaj ve ekonomik bir ev arayanlar için uygunken çelik evler daha çok villa benzeri evlerdir. Çelik evler daha dayanıklı, yangına karşı daha güçlü ama daha pahalı ve montaj süresi prefabrik evlere göre uzun olan ev modelleridir.
“Çelik mi betonarme mi ucuz?” sorusu cevaplanacak olursa, çelik evler betonarmeye göre çok daha büyük bir fiyat avantajı sağlar. Hafif çelik konstrüksiyon evler, çevre dostu özelliğe sahiptirler. Çelik evler; olası yangın, yıldırım gibi durumlarda da korunma sağlamaktadır.
Oldu da çok şiddetli bir depreme evinizdeyken maruz kaldınız ve eviniz çöktü, böyle bir durumda hasar alma riskiniz çok düşüktür çünkü çelik maddesi hafif olduğundan dolayı insanlara ölümcül derecede zarar vermez. Bu sayede çelik evinizde yedi gün yirmi dört saat güvende olursunuz.
Çelik evlerin, geleneksel yöntemlerle inşa edilen evlere kıyasla daha avantajlı olduğuna dikkat çeken Oğuzhan Kaptanoğlu, “Çelik evler, rüzgar, deprem, kar, yangın gibi dış faktörlere meydan okuyor. Örneğin çelik evler, geleneksel yapılara göre %60 daha hafif yapısıyla, depremlerin etkisini %85 daha az hissettiriyor.
Orman niteliği olmayan alanlara 2B arazisi denir. Arsanın ve bölgenin kişiye ait olup orman dışında bulunan yerdir. 2B ismini ise orman yasalarının 2. Maddesi ve B fıkrası olduğundan dolayı almıştır.
“yüzde 5 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %05, yani 0,05'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %05'i kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 50 m2'yi geçmemelidir.
TARLANIZ EN AZ 5 BİN METREKARE OLMALI
Ev inşa edebilmeniz için arazinin en az bir tarafından yol geçmesi gerekiyor. Aynı zamanda arazinin yola olan cephesinin en az 25 metre olması gerekiyor. Bir diğer şart ise tarlaya yapılacak her türlü evin parsel bitiminden beş, yoldan ise 10 metre uzakta olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri