Ana bitkinin ışıklanma düzeyinin azaltılması (etiolasyon) çelikleri zor köklenen bitkilerde köklenmeyi artırmaktadır. Etiolasyon, henüz odunlaşmamış sürgünlerin dip kısmının ışığı geçirmeyen siyah bir bant ile sarılması, gölgeleme gibi uygulamalar çeliklerde köklenmeyi artırmaktadır.
Bitki köklerinden kesilen kök parçalarıyla yapılan çoğaltmadır. Kök çelikleri köklerin besin maddelerince zengin oldukları kış sonu veya ilkbahar başlangıcında hazırlanırlar.
İndole butyrik asit kısa adı ile İBA bitki çelik yada çeşitli dokularının köklendirmesinde en yaygın ve başarı ile kullanılmakta olan köklendirici hormondur.
Peperomia, sinningia, Afrika menekşesi gibi bitkiler ise yaprak ayası ve 4-6 santimetre uzunluğundaki yaprak sapıyla beraber alınan çeliklerin, yaprağın sap kısımları alana sokularak köklendirme yapılır. Belirli bir sürenin ardından yaprak sapı taban kısmından yavru bitkiler verir.
Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Bitki köklendirici ürünleri, çiçek ve sebzeleri hızlı bir şekilde çoğaltmak amacıyla kullanılır. Çeşitli çiçek ve sebze köklendirici takviye ürünleri, bitkinin özelliği ve yapısına göre farklı ürün gruplarında yer alır.
İndol grubu içinde İndol Asetik Asit, İndol Proiyonik Asit ve İndol Butirik Asit türleri vardır. Bu Asit türlerinin en etkilisi İndol Butirik Asittir. En çok bilinen ve fidancılar tarafından en çok kullanılan köklendirme asiti yada hormonu kısa adı İBA olan İndol Butirik Asittir.
Çelik köklendirme hormonu, bitkilerin çelik olarak adlandırılan kesimlerinin köklenme oranını artıran bir hormondur. Bu hormon, bitkilerin köklenme sürecini hızlandırarak yeni bitki oluşumunu kolaylaştırır.
Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.
Çeliklerin alım zamanı, büyüme mevsiminin sonlarına doğru, genellikle Ağustos ayı ve kısmen Eylül başlarıdır. Yarı odunsu çelikler 7.5-15.0 cm uzunlukta tepeye yakın kısımlardaki yapraklar bırakılıp, köklendirme ortamına girecek olan kısımlarınkiler uzaklaştırılarak yapılır.
Gül için bu yöntem Kasım ve Mart ayları arasında uygulanır. Çelik yöntemiyle çiçeğinizi çoğaltmak için sağlıklı bir gül dalından ufak bir çelik alın. Aldığınız dalı toprağa batırıp üzerine bir pet şişe geçirin ve ara ara sulayarak bir ay bekleyin. Daha sonra bu daldan minik yapraklar çıktığını göreceksiniz.
Bunlar; Tohum çimlendirme işlemi için eşit oranlarda bahçe toprağı ve torf elenerek karıştırılır. Bu karışıma aynı oranda perlit ilave edilerek homojen bir karışım elde edilir. Çelik ile köklendirme işlemi için ise bu karışıma ilave olarak aynı oranda elenmiş dere kumu ilave edilerek kullanılır.
ÇELİK VE AŞILARIN KÖKLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN TOZ ŞEKLİNDE ÖZEL FORMÜLE EDİLMİŞ KÖKLENDİRME HORMONU OLAN (IBA) İNDOL BUTİRİK ASİT ve NAA (Naphtyl Acet Amide) İÇERMEKTEDİR. Tüm fidan çeşitleri ve sebze fidelerinde kullanılabilir. Doğrudan saçak kök oluşumunda etkilidir.
İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.
Bu tip çelikler, başta asma olmak üzere, incir, zeytin, ayva, dut, frenk üzümü, nar ve bazı erik çeşitleri gibi değişik meyve türlerinin çoğaltılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
Yaban mersini çelikle çoğaltma yönteminde sert veya yarı odun çelikler drenajı iyi ancak nem tutma kapasitesi yüksek olan materyal içine dikilerek köklendirilmektedir. Yaban mersini fide de turba toprağı ve vermikulit kullanılmaktadır.
- Bazı çok yıllık bitkilerin dalları devamlı olarak nemli toprak ile temas ettiğinde köklenebilmektedir. - Basit ya da adi daldırma, bir dalın toprağa doğru bükülmesi, toprağa gelen kıskının toprak veya başka bir köklendirme materyali ile örtülmesi ve dalın ucunun topraktan dışarı çıkarılması şeklinde uygulanmaktadır.
Boğazdan çıkan sürgünler, boğaz açıldıktan sonra boğaz köklerinden ayrılarak; uzak köklerden çıkan sürgünler ise toprak köklere kadar açıldıktan sonra, çıktıkları kök kısımlarından kök parçası ile kesilerek ana bitkiden alınırlar.
Köklendirme hormonu bitkilerin köklenme şansını çoğu durumda artırmaktadır. Bitki kökleri köklendirme hormonu kullanılarak üretildiğinde daha hızlı büyüyen ve daha kaliteli kökler ortaya çıkar. Köklendirme hormonu hem sıvı hem de toz halde kullanılabilmektedir.
Bitkilerin kök salması, büyümesi ve yaprak çıkarması için kendi bünyelerinde oluşturdukları Oksin, Sitoksin, Giberallin ve Absesik Asit gibi çeşitli hormonlar vardır. Bu hormonlar bilim adamları tarafından kimya endüstrisi marifetiyle bitkilerden sentezlenmiş ve sentetik olarak üretilmiştir.
Köklendirici gübre ne işe yarar diye bakıldığında bitkinin kök gelişiminin sağlanmasında doğrudan etkili olan gübre çeşidi olduğunu söylemek mümkündür. Bitki bu gübreler ile topraktaki besini daha kolay alarak kök hastalıklarına karşı daha dayanıklı hale gelecektir.
Bitki köklendirici gübreler, bitkilerin köklerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesini ve güçlenmesini destekleyen gübrelerdir. Bu tür gübreler, köklerin daha iyi beslenmesini sağlar ve bitkilerin daha sağlam temellere sahip olmasına yardımcı olur.
Sitokininler adından da anlaşılacağı gibi (cytokinensis= hücre bölünmesi) hücre bölünmesinde etkili olan hormonlardır. Bitki gelişmesindeki en önemli etkileri doku ve organların farklılaşmasında görülür. Oksinler kök oluşumunu teşvik etmelerine karşın sitokininler sürgün oluşumunu teşvik ederler.
1 litre suya 20 ml (4 tatlı kaşığı) karıştırılarak kullanılır. Hem yapraktan hem de topraktan uygulanabilir. SEIKA markalı HÜMİK, YOSUN, NPK, MİKRON, DERMAN, KÖKLEN ve Hazır Kullanım Gübreler birbirleriyle karıştırılabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri