1 hafta boyunca ameliyat edilen tarafla yemek yenmemeli; mümkün olduğunca yumuşak bir diyet tercih edilmelidir. Çok sıcak, çok soğuk, asitli, aşırı baharatlı gıdalar, ya da ameliyat bölgesine kaçabilecek çerez vb. taneli gıdalar tüketilmemelidir. Ameliyat sonrası 1 hafta boyunca kesinlikle sigara içilmemelidir.
Genellikle yaklaşık 10 hafta süre ile çiğnemeden beslenmek gerekir. Ameliyat sonrası en azından ilk 7-10 gün sadece sıvı gıdalar ile beslenmeniz gerekir. Doktor size ne zaman çiğnenmeyecek türde beslenmeye geçeceğinizi ve ne kadar süre buna devam edeceğiniz konusunda bilgi verecektir.
Alt Çene Ameliyatı Kaç Günde İyileşir? Alt çene ameliyatından sonra kişinin iyileşme süreci yaklaşık 1-2 haftadır.
Alkollü ve kola gibi gazlı ve asitli sıvılar ile pirinç, bulgur gibi taneli gıdaları tüketmemeye özen gösteriniz. Dikiş atıldıysa, dikişleriniz alınana kadar süt ve süt ürünlerini tüketmeyiniz (süt, ayran, peynir, yoğurt). Kanama: Ameliyat sonrasında ilk 48 saatlik zaman diliminde sızıntı şeklinde kanama olabilir.
Operasyon sonrası birkaç gün ağrı olabilir. Yüzde görülen şişlik (3 – 14 gün) nedeniyle hastalar rahatsızlık hissedebilir. Bu şişlik ilaçlar ve dışarıdan yapılan uygulamalar ile azaltılabilir. Çoğunlukla ağız dışında gözüken yara izi olmaz, tüm yaralar ağız içerisinde yer alır.
İlgili 31 soru bulundu
İmplant tedavisi herhangi bir cerrahi işlemden farklı değil hatta daha kolay bir işlemdir. İmplant'ta lokal olarak bölge uyuşturulduktan sonra hastanın herhangi bir ağrısı olmamaktadır. Diş çekimi implanta göre daha zor bir tedavidir.
Kimi durumlarda ameliyat sonrasında yüzde şişme, diş kayıpları, alt dudakta his kaybı, küçük kan sızmaları ya da bulantı gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıkların kısa süre içerisinde müdahaleye gerek kalmadan geçmesi beklenir. Aksi durumda doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir.
Cerrahi işlem ve diş çekimi sonrasında sıvı ve yumuşak gıdalar ile beslenmelisiniz. Çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler kanamayı başlatabilir. (Bakteri birikimini artırdıkları için ağızda dikiş varken özellikle ipek dikiş ise süt ve süt ürünlerinin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.)
17. Ağzınızdaki şişliklerin inmesi biraz zaman alacaktır. İlk 3 haftada çok belirgin olarak şişliklerde azalma olmasını bekleriz. Ancak tam olarak çenenin şekillenmesi 3-6 ay sürecektir.
Bu operasyonlar estetik amaçlı yapılmazlar ancak üst çene ameliyatlarıyla hastanın burnunun ucunda olumlu ve olumsuz birçok değişiklik olur. Bu değişiklikler çeşitli işlemlerle büyük oranda hastaya uyumlu hale getirilir ve çenelerin normale dönmesiyle de hasta, daha estetik bir görüntü kazanır.
Ameliyat sonrası 2 saat boyunca yiyip içilmemelidir. Diş fırçalama ve gargaraya ameliyattan 1 gün sonra yeniden başlanabilir. 1 hafta boyunca ameliyat edilen tarafla yemek yenmemeli; mümkün olduğunca yumuşak bir diyet tercih edilmelidir.
Genellikle yaklaşık 10 hafta süre ile çiğnemeden beslenmek gerekir. Ameliyat sonrası en azından ilk 7-10 gün sadece sıvı gıdalar ile beslenmeniz gerekir. Doktor size ne zaman çiğnenmeyecek türde beslenmeye geçeceğinizi ve ne kadar süre buna devam edeceğiniz konusunda bilgi verecektir.
Çene Kırığı Tedavisi Ne Kadar Sürer? Çene kırığı tedavisi yaklaşık 4 hafta sürmektedir. İyileşme süreci ise kırığın büyüklüğüne, uygulanan tedaviye ve meydana getirdiği hasara göre değişkenlik gösterse de genellikle 6-8 hafta içinde iyileşir.
Ameliyat sonrası beslenme sırasında özellikle aşırı yağlı, baharatlı ve tuzlu besinler tüketmekten kaçınmak gerekir. Tüketilen besinler, vitamin ve minerallerin depolanması açısından önemlidir. Ameliyat sonrası beslenme programında işlenmemiş gıdalar tüketilmeli, hazır paketli gıdalar bulundurulmamalıdır.
İlk 48 saat ağzınızı mümkün olduğunca çalkalamayınız ve tükürmeyiniz. Sıcak şeyler yiyip içmeyiniz ve sıcak banyo yapmayınız. Aksi halde kanamaya neden olabilirsiniz.
Ağız içinden yapılan kesiler de hiçbir iz kalmamaktadır. Genelde doktorların tercihi de bu yöndedir. Yalnız alt dudakta ve damakta hissizlik oluşabilmektedir. Boyundan yapılan kesiler de ise hastanın cilt tipine göre hafif izler kalabilmektedir.
Ağızdaki dikişler, eriyebilen dikişler olsa bile 5. Günden itibaren (tercihen 7. Ve 10. Günde) alınması gereklidir. Dikişlerin alımı için doktor randevusu alınması unutulmamalıdır.
Çene estetiği ameliyatı genel olarak çenenin görünümünü değiştirmek ve yüzün geri kalanıyla daha uyumlu hale getirmek amacıyla yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu ameliyatın süresi 30 dakikadan 2 saate kadar değişebilmektedir. İşlem ağız içinden yapıldığında kendiliğinden eriyen dikişler tercih edilmektedir.
Bunun olmaması için ilk 24 saat boyunca mümkünse hiç tükürülmemelidir, ve hiçbir şekilde ağızda suyla ya da herhangi bir sıvıyla gargara ve çalkalama yapılmamalıdır, onun yerine gün boyunca sık sık yutkunmak gereklidir.
Bir süre sıvı ve yumuşak gıdaları tercih etmelisiniz. Meyve püreleri veya yoğurt ilk 24 saatte tüketilmesi için en iyi yiyecek önerileridir. Bu yiyecekler hem operasyon bölgesinde hasar oluşturamayacağı gibi hem de soğuk olmaları nedeniyle diş etlerini rahatlatıyor. Ayrıca ilk 24 saat ise bol su tüketimi olmalıdır.
Banyo. Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur.
Protein, yaradaki zarar görmüş dokuların yenilenmesine yardımcı olur. İyileşme sürecine yardımcı olmak istiyorsanız normalden daha çok protein almanız gereklidir. Bu, günde 2-3 porsiyon protein anlamına gelir ve her porsiyon en az 2-3 parça et içerir (1 fincan fasulye veya 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi alternatiftir).
Bu yapılan uygulamanın en iyi sonucu verebilmesi için hastanın büyüme evresinde olması gerekmektedir. Çene tedavisinin yanı sıra dişlerinde bozukluk yaşayan hastalarda belirli bir yaş sınırlaması olmamaktadır.
ÜST ÇENE AMELİYATI
Üst çene ameliyatı 18 yaşını geçmiş, çene ve kemik gelişimini tamamlamış yetişkinlere yapılabilir. Üst çene ameliyatı tek başına yapılmaz, öncelikle ortodonti tedavisi yapılmış veya yapılıyor olması gereklidir. Ameliyat ortodontik tedavi sırasında ve diş telleri çıkarılmadan yapılmaktadır.
Günümüzde ortognatik cerrahi ameliyatı olan hastalar, müdahalenin ardından ilk 2 gün sonunda çenelerinde bağlama gerçekleştirilir. Söz konusu sürenin ortalama olarak 7 gün ile 10 günlük bir periyodu alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri