Sakarya; mısır, fındık, buğday ve ayva yetiştirilmesi ile bilinmektedir. Mutlaka görülmesi gereken bir yer olan Sakarya'nın Karasu ilçesinde yer alan Acarlar Longozu, ülkemizin en büyük longoz ormanı olarak bilinmektedir.
Adapazarı'nda “Islama Köfte”, “Kazımpaşa Köftesi”, “Çerkez Tavuğu”, “Abhaz Pastası”; Taraklı'da “Köpük Helva”, “Uhut Tatlısı”; Pamukova'da “Cevizli Ezme”, “Çizleme”; Kaynarca'da “Dartılı Keşkek”, “Tarhana Çorbası”, “Kabak Tatlısı”; Sapanca, Karasu, Kocaali, Hendek ve Akyazı ilçelerinde deniz ve tatlı su “Balık” ...
Başlıca meyva ürünleri: Elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, ceviz, fındık, kestane, çilek, üzümdür. Sakarya ili Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Patates ve şekerpancarı iki önemli ürünüdür.
Kabak Tatlısı
Sakarya'nın doğasına ve toprağına has yetişen kabakları herkes tarafından bilinir. Fakat bu kabak bal kabağıdır. Bal kabağından ise genellikle kabak tatlısı yapılmaktadır ülkemizde. Türkiye'ye kabak tatlısını mal etmiş ilimiz de yine bal kabağıyla meşhur olan Sakaryamızdır.
Hendek ilçesinin meşhur yemekleri arasında kabak tatlısı, ıslama köfte ve dımbıl çorbası gibi lezzetler bulunur. Sakarya, özellikle köyleri ve doğasıyla dikkat çeker. Sakarya'nın sakin ve huzurlu köyleri, geleneksel yaşam tarzını ve doğal güzellikleri keşfetmek isteyenler için cazip bir seçenektir.
İlgili 19 soru bulundu
Sakarya'nın gezilecek yerleri arasında; Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı, Acarlar Longozu, Sapanca Gölü, Poyrazlar Gölü, Sakarya Saklı Göl, Doğançay Şelalesi, Maden Deresi, Acelle Yaylası, Rüstem Paşa Camii, Deprem Müzesi, Sakarya Müzesi (Atatürk Evi), Sapanca İstasyon Binası ve Justinianus Köprüsü yer almaktadır.
Adını mitolojide Frig Kökenli bir ırmak tanrısı olan Saggarios'dan alan Sakarya Irmağı, ilimize de adını vermiştir.
Adapazarı'nın ıslama köftesi ve Sakarya Nehri onun en meşhur yanlarıdır diyebiliriz.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
Sapanca gölüne sınır olan ilçelerde Erik, Armut, Ceviz, Elma, Kiraz ve diğer ılıman iklim meyve türlerinin üretimi gerçekleştirilmektedir. Sakarya ilinin Güneyinde yer alan ilçelerde ise Elma, Ayva, Sofralık çekirdekli üzüm, Kiraz, Şeftali, Çilek, Vişne ve diğer meyveler üretilme- ktedir.
Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde yer alır. Sakarya'nın kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli, Bursa, doğusunda Düzce ve güneyinde de Bolu ile Bilecik bulunmaktadır. Sakarya Nehri, Sakarya'nın Karasu ilçesinde Karadeniz'e dökülür.
Yolu Sakarya'ya düşenlerin dönüşte mutlaka alması gereken yiyecekler; Armut pekmezi, pita, bademli kurabiye ve uğut tatlısıdır.
Sapanca haritası incelendiğinde Marmara bölgesinde bulunuyor olması ve Karadeniz'e yakınlığıyla bölgede ortak bir yemek anlayışı görülüyor. Sapanca'nın neyi meşhur diye sorulunca ıslama köfte cevabı alınıyor. Sapanca , konaklama konusunda misafirlerine birçok fırsat sunuyor.
Pek çok turistik bölgeye ev sahipliği yapan Karasu'da gezilecek popüler yerler arasında; Acarlar Longozu, Karasu Deresi, Karasu Maden Deresi Şelalesi, Maden Deresi, Küçük Boğaz Deresi ve Karasu Kalesi yer almaktadır.
Sakarya ilinin en güzel ilçesi, Sapanca'dır. Sapanca Gölü'nün kıyısında yer alan Sapanca, doğal güzellikleri ile ünlüdür. Sapanca Gölü'nün çevresinde, yemyeşil ormanlar, şelaleler, piknik alanları ve yürüyüş parkurları bulunmaktadır.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir.
Doğu illerinden fazla göç almış bir il değildir. Sakarya'nın asıl yerlileri olanlar Manav Türkleridir. Manavlar Sakarya, Kocaeli, Bilecik, Bolu, Düzce gibi Marmara illerinin yerlisi olan Türk topluluğudur. Sakarya'da yaşayan diğer toplulukları tek tek ele alırsak en kalabalık topluluktur.
Sakarya iki farklı denize yakın konumda yer almaktadır. Karasu ilçesinde yer alan kumsal sayesinde Karadeniz'e, Düzce sınırında yer alan Melenağzı bölgesinden yine Karadeniz'e ve Kocaeli'nden ise Marmara'ya ulaşılabilmektedir.
Sakarya'da az sayıda bulunan plaj ve beachler, oldukça nezih, sakin ve hoştur. Sakarya'nın popüler plajları arasında; Karasu Plajı ve Karasu Halk Plajı yer almaktadır. Karasu Plajı, Sakarya şehir merkezinden ortalama olarak 60 km uzaklıkta yer almaktadır.
Son yıllarda Türkiye'nin alışveriş kültüründe önemli bir yer tutan alışveriş merkezi kültürü son yıllarda Sakarya'da da gelişmiştir. Şehir içinde alış veriş yapılacak Agora Adapazarı AVM, Serdivan AVM, Ada AVM ve Parkshop AVM / Outlet gibi büyük alışveriş merkezleri bulunmaktadır.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Sakarya Park içerisinde hayata geçirilen lunapark projesinin resmi açılışı 6 Temmuz Çarşamba günü gerçekleştirilecek. Başkan Yüce, “10 bin metrekare alan üzerinde 23 farklı oyun grubunun yer aldığı lunapark özellikle çocuk ve gençlerimiz olmak üzere şehrimize hayırlı olsun.
Şehrin Karadeniz kıyılarında Karadeniz iklimi hâkimken, il merkezi ve güney kısımlarda Marmara tipi Akdeniz iklimi gözükür. Coğrafi konumu Sakarya'nın sürekli gelişen bir il olmasını da sağlamıştır, nüfusu son yıllarda giderek artan ilin 2016 sonu nüfusu 976.948'dir ve Türkiye'nin en kalabalık 22. şehridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri