Ağzınızdaki ve yanaklardaki şişmelerin bir kısmını engellemek için gece 2-3 yastıkla başınızı yükseltecek şekilde yatmanız gerekebilir. 6. Genelde ameliyat sonrası 1 veya 2 gün içerisinde taburcu olabilirsiniz. .
Diş fırçalama ve gargaraya ameliyattan 1 gün sonra yeniden başlanabilir. 1 hafta boyunca ameliyat edilen tarafla yemek yenmemeli; mümkün olduğunca yumuşak bir diyet tercih edilmelidir. Çok sıcak, çok soğuk, asitli, aşırı baharatlı gıdalar, ya da ameliyat bölgesine kaçabilecek çerez vb. taneli gıdalar tüketilmemelidir.
Alt çenede yapılan ameliyatların sonrasında birkaç haftadan aya kadar değişen sürelerde alt dudakta uyuşukluk olması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Çok az olasılıkla bu uyuşukluk kalıcı olabilir. Bu uyuşukluk dudakların hareketini etkilemeyecektir.
Çene ameliyatı iyileşme süresi de yine farklı etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Fakat bu etkenlerden en önemlileri; hastaya uygulanan işlem, işlem sonrası sterilizasyon ve hastanın çene yapısıdır. Genele bakıldığında ise iyileşme süreçleri 2 hafta ile 1 ay arasında değişkenlik gösterir.
17. Ağzınızdaki şişliklerin inmesi biraz zaman alacaktır. İlk 3 haftada çok belirgin olarak şişliklerde azalma olmasını bekleriz. Ancak tam olarak çenenin şekillenmesi 3-6 ay sürecektir.
İlgili 27 soru bulundu
Operasyon sonrası birkaç gün ağrı olabilir. Yüzde görülen şişlik (3 – 14 gün) nedeniyle hastalar rahatsızlık hissedebilir. Bu şişlik ilaçlar ve dışarıdan yapılan uygulamalar ile azaltılabilir. Çoğunlukla ağız dışında gözüken yara izi olmaz, tüm yaralar ağız içerisinde yer alır.
Ağızdaki dikişler, eriyebilen dikişler olsa bile 5. Günden itibaren (tercihen 7. Ve 10. Günde) alınması gereklidir. Dikişlerin alımı için doktor randevusu alınması unutulmamalıdır.
Genellikle yaklaşık 10 hafta süre ile çiğnemeden beslenmek gerekir. Ameliyat sonrası en azından ilk 7-10 gün sadece sıvı gıdalar ile beslenmeniz gerekir. Doktor size ne zaman çiğnenmeyecek türde beslenmeye geçeceğinizi ve ne kadar süre buna devam edeceğiniz konusunda bilgi verecektir.
Kimi durumlarda ameliyat sonrasında yüzde şişme, diş kayıpları, alt dudakta his kaybı, küçük kan sızmaları ya da bulantı gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıkların kısa süre içerisinde müdahaleye gerek kalmadan geçmesi beklenir. Aksi durumda doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir.
İmplant tedavisi herhangi bir cerrahi işlemden farklı değil hatta daha kolay bir işlemdir. İmplant'ta lokal olarak bölge uyuşturulduktan sonra hastanın herhangi bir ağrısı olmamaktadır. Diş çekimi implanta göre daha zor bir tedavidir.
Bu operasyonlar estetik amaçlı yapılmazlar ancak üst çene ameliyatlarıyla hastanın burnunun ucunda olumlu ve olumsuz birçok değişiklik olur. Bu değişiklikler çeşitli işlemlerle büyük oranda hastaya uyumlu hale getirilir ve çenelerin normale dönmesiyle de hasta, daha estetik bir görüntü kazanır.
İlk 48 saat ağzınızı mümkün olduğunca çalkalamayınız ve tükürmeyiniz. Sıcak şeyler yiyip içmeyiniz ve sıcak banyo yapmayınız. Aksi halde kanamaya neden olabilirsiniz.
Ağız içinden yapılan kesiler de hiçbir iz kalmamaktadır. Genelde doktorların tercihi de bu yöndedir. Yalnız alt dudakta ve damakta hissizlik oluşabilmektedir. Boyundan yapılan kesiler de ise hastanın cilt tipine göre hafif izler kalabilmektedir.
Dikişlerim var, ne yapmalıyım? Cerrahi müdahale esnasında ağız içindeki yara yerine birkaç dikiş atılmış olabilir. Bu dikişler bazen vücut tarafından emilebilir cinstendir ve alınması gerekmiyor olabilir. Eğer emilebilir cinsten değilse bu dikişler genelde 7 ile 10 gün içerisinde alınır.
Ameliyat sonrası bol sıvı alınması şişliklerin azalmasına yardım eder ancak tuzlu yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Tuzlu besinler göz çevresinde şişleri artırırlar. Şişleri azaltmak için kullanacak ilaçlar kanamaya yol açabilirler bu nedenle bu tür ilaçlar kullanılmamalıdır.
Çene ve yüz kemiklerine yönelik ilerletme ve geriletme ameliyatları hasta uyutularak yani genel anestezi altındayken yapılır. Ameliyatlar 2,5- 4 saat arasında sürer.
Alkollü ve kola gibi gazlı ve asitli sıvılar ile pirinç, bulgur gibi taneli gıdaları tüketmemeye özen gösteriniz. Dikiş atıldıysa, dikişleriniz alınana kadar süt ve süt ürünlerini tüketmeyiniz (süt, ayran, peynir, yoğurt). Kanama: Ameliyat sonrasında ilk 48 saatlik zaman diliminde sızıntı şeklinde kanama olabilir.
Ameliyat ile çeneye uygulanan estetik işlemler kalıcı etkiye sahiptir. Ancak ameliyatsız tekniklerle çene dolgunlaştırma, yağ enjeksiyonu gibi estetik tedavilerinin etkisi geçici olabilecektir.
Bunun olmaması için ilk 24 saat boyunca mümkünse hiç tükürülmemelidir, ve hiçbir şekilde ağızda suyla ya da herhangi bir sıvıyla gargara ve çalkalama yapılmamalıdır, onun yerine gün boyunca sık sık yutkunmak gereklidir.
Ameliyat sonrası beslenme sırasında özellikle aşırı yağlı, baharatlı ve tuzlu besinler tüketmekten kaçınmak gerekir. Tüketilen besinler, vitamin ve minerallerin depolanması açısından önemlidir. Ameliyat sonrası beslenme programında işlenmemiş gıdalar tüketilmeli, hazır paketli gıdalar bulundurulmamalıdır.
3. Ameliyatı takip eden 4-5 gün sigara içilmemelidir. Dişetini irrite ederek iyileşmeyi tehlikeye atacağından ve ağız içi sıcaklığını arttıracağından cerrahi işlem sonrası sigara içilmemesi gerekir. 4. Ameliyat yapılan bölgede dikişlere bakmak için dudak ve yanağınızı kaldırmayınız.
Kemikleri sabitlemek için kullanılan malzemeler ömür boyu kalabildiği gibi birkaç yıl sonra isteğe bağlı çıkartılabilir. Ameliyat sırasında idrar sondası takılır ve birkaç gün sonra çekilir.
Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Dikişler alındıktan sonra yara iyileşmesinin devam etmekte olduğu unutulmamalıdır. Keside kötü iz oluşmasını engelleyebilmek için steroidli pomadlar 6-18 ay süre ile masaj yaparak kesi bölgesine uygulanabilir. Bazı durumlarda steroid enjeksiyonu, bası giysisi, silikonlu gel sheet kullanımı önerilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri