Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Merkezinde vegetatif bir büyüme konisi yer alır. Soğan bitkisi, lale, lilyum (zambak), nergis gibi bitkiler, soğanlı bahçe bitkileridir. Korm (Soğanımsı yumru): Gövdenin toprak altında besin biriktirerek şişmesiyle oluşmuş bir depo organı olmakla birlikte, gerçek yumru değildir.
Soğanlı bitki türleri, vejetatif ve reprodüktif büyüme aşamalarından geçer; soğan vejetatif evrede çiçeklenme boyutuna kadar büyür ve üreme evresinde bitki çiçeklenir.
Soğan çoğunlukla iki yıllık veya çok yıllık bitki'dir ancak genellikle yıllık olarak işlenir ve ilk büyüme mevsiminde hasat edilir. Soğan bitkisinin içi boş, mavimsi yeşil yapraklardan oluşan bir yelpaze vardır ve bitkinin tabanındaki soğanı belirli bir gün uzunluğuna ulaştığında şişmeye başlar.
İlgili 36 soru bulundu
Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.
Sarımsak (Allium sativum), Amaryllidaceae familyasına dahil olan Allium cinsinden, soğanlı bir bitki türüdür. Yakın akrabaları arasında soğan, arpacık soğanı, pırasa, Frenk soğanı ve Çin soğanı bulunur.
Pırasa soğangillerin arasında yer alan bir sebzedir. Çiğ olarak tüketimi çok fazla tercih edilmeyen pırasa pişirilmiş olarak severek tüketilir. Tadı ile soğanı anımsatan pırasa soğanın keskin kokusu nedeni ile bazı yemeklerde soğan yerine tercih edilebilir. Pırasanın içerisinde flavonoid yer alır.
Sarımsak ve soğanla yakın akraba olan pırasanın “allium" ailesinden olduğunu söyleyen Enç, “Pırasa, pek çok kişi için 'olmasa aramam' kategorisinde bulunur" dedi. Bir kış mevsimi sebzesi olan pırasa, herkesin çok da tercih etmediği besinlerden.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba,soğan çiçekli bir bitkidir.
2) Soğanla Üreme: Soğanlar toprak altı ve yassı gövde olarak tanımlanmaktadır. Bitkiler toprak altında yeni soğanlar üretmektedir. Bu soğanlar ayrı ayrı köklenir ve bitkinin toprak üstü kısımlarını üretmektedir. Bu sayede vejetatif üreme oluşur.
Patatesler, gövde yumrularıdır.
Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir.
Cinsler. Bu familyanın örnek cinsi olan Allium, başta soğan, sarımsak ve pırasa olmak üzere, çeşitli ve önemli yenilebilir bitki türlerini içerir.
Bir su bardağı doğranmış soğanda; 64 kalori, 15 gram karbonhidrat, 3 gram lif, 2 gram protein, 7 gram şeker bulunur. Ayrıca bol miktarda C vitamini, A vitamini, B6, B9 vitaminleri, sodyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum, kükürt minarelleri ve antioksidan kaynakları kuersetin ile fisetin içerir.
Yapılan araştırmalar, soğanın 5000 yıldan daha önceye uzanan bir dönemeden beri yetiştirilmeye başladığını kanıtlıyor. Eski Mısır'da İ. Ö 3500 yıllarında soğanın izine rastlanırken, Sümerlilerin İ. Ö 2500 yıllarında soğan yetiştirdiklerine dair metinler bulunuyor.
Pırasa, yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir. Bazı ülkelerde, tipik olarak salata, hamburger, "taco" ve daha birçok yiyecekte soğuk ve çiğ olarak yenir.
Kök biçiminde karşımıza çıkan sebzeler için de toprağın altına bakmak gerekir: patates, kuru soğan, havuç, kereviz, turp vs.
Limonda tohumu taşıyan organ olduğu için limon sebze olarak bilinse de aslında bir meyve türüdür.
Kan dolaşımını hızlandırması sayesinde düzenli olarak sarımsak tüketen erkeklerde cinsel organlara ulaşan kan miktarı artar ve cinsel güç arttırılır. Buna ek olarak sperm sayısı ve kalitesi de arttırıldığından bebek planlayan çiftlerin düzenli olarak sarımsak tüketmesi önerilmektedir.
Armut, gülgiller (Rosaceae) familyasının Amygdaloideae alt familyasında sınıflanan Pyrus cinsine ait ağaç nitelikli bitki türleriyle, bu türlerden bazılarının aynı adlı pomaceous yenilebilir meyvesidir.
Çiçekli Bitkilerin İsimleri
Menekşe, gül, mısır, lale, kaktüs, çim, fesleğen, çam ağacı, selvi, fındık ağacı ve söğüt çiçekli bitkilere örnek olarak verilmektedir.
Tohumlu bitkilerin en önemli özelliği, çiçek denen üreme organıyla tohum meydana getirmeleridir. Eşeyli üremeye yarayan ve buna uygun şekilde değişikliğe uğramış yapraklar taşıyan sürgün veya sürgün kısımları çiçek adını alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri