Sağlıklı bir diyet benimseyin: Anti-inflamatuar etkileri olan besinlerin yanı sıra omega-3 yağ asitleri içeren gıdaları tüketmek, CRP seviyelerini düşürebilir. Bunlar, yağlı balık (somon, uskumru, sardalya), keten tohumu, chia tohumu ve ceviz gibi gıdalardır.
Crp maddesini vücuttan atmak için antioksidan besinleri tüketmeniz önerilir. Bu besinlerden biri de ıspanaktır. Ispanak antioksidan bir sebzedir ve crp seviyesinin düşmesini sağlar.
Güney Avustralya Üniversitesinde yapılan araştırmanın baş yazarı Dr Ang Zhou'ya göre, D vitamini eksikliği olan kişilerde D vitaminini takviyesi kronik iltihabı azaltmaya yardımcı oluyor.
Ayrıca daha fazla çilek yiyen kadınların kanındaki CRP seviyesinin daha düşük olduğu belirlendi. Kiraz: 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kirazın en çok anti-inflamatuar özellik içeren meyve olduğu belirlendi.
Bunlara enfeksiyon giderici besinler denilebilir. Örneğin; sarımsak, nane, probiyotik yoğurt ve acı biber vücudun enfeksiyondan temizlenmesine yardımcı olur. Eğer bunlarla kandaki enfeksiyon temizlenmiyorsa doktorlar tarafından verilen antibiyotik ilaçların kullanılması gerekebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Çorba gibi besinleri tüketmek, protein oranı yüksek gıdaları almak da enfeksiyonların meydana gelmesini önler. Yoğurt ve kefir gibi besinleri tüketmek vücudu temizler. Enfeksiyon hastalığını da iyileştirmeye yardımcı olur. Süt ürünlerini enfeksiyon hastalığı tedavisinde kullanmak önemlidir.
Atardamarlara yayılma durumu söz konusudur. Kanda enfeksiyon oluşumu söz konusu olduğunda bazen kendiliğinden iyileşme görülebilir. Bağışıklık sistemi güçlü olan bireyler bu durumu kısa sürede atlatabilirler. Ama kandaki enfeksiyon oranı yüksek olursa o zaman organlara zarar verebilir.
Dr. Osman Erk, “Düzenli ve ölçülü çiğ badem tüketimi, vücuttaki kolesterol miktarını kolesterol ilaçları kadar düşürmekle kalmayıp, kalp hastalıkları için en önemli risk faktörü olan CRP'nin azalmasını da sağlar” dedi.
CRP yükselişine yol açan etken yok olduğu zaman serumdaki CRP oranı 18-20 saat içinde azalarak tekrardan olağan düzeylere düşer. Kalp damar rahatsızlıkları öncelikli olmak üzere enflamatuvar ve enfeksiyöz rahatsızlıkların teşhis edilmesinde ve tedaviye verilen cevabın izlenmesinde CRP testi bir parametredir.
Günlük aspirin kullanımıda CRP nin düşmesinde önemli rol oynamaktadır.
Sonuç: Çalışmamızda D vitamini eksikliği ile NLO, TLO ve OTH değerleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmazken; CRP, D vitamini eksikliği olan hastalarda yüksek olarak bulunmuştur.
Eğer CRP yüksekliği bir enfeksiyondan ileri geliyorsa, enfeksiyon etkeni çeşitli mikrobiyolojik yöntemlerle tespit edilir ve uygun ilaç tedavisine başlanır. Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi uygulanırken, viral enfeksiyonlarda etkene göre antiviral tedavi veya semptomatik tedaviler tercih edilebilir.
Kanda CRP değerinin 150 mg/l olarak belirlenmesi vücutta ciddi bir enfeksiyon ve iltihaplanma varlığının işaretiyle birlikte kalp krizi riski, inme ve daha ciddi hastalıkların işareti sayılabilir. CRP 150 çıkan bir kişinin neden bağlı olarak tedavisi doktor tarafından belirlenir.
Fakat CRP testi iltihaplanmanın neden kaynaklandığı konusunda bilgi vermez. CRP değeri yüksek çıkarsa uygulanan tedavi metotlarıyla 18 ila 20 saat arasında değerler normal seviyesine geri döner. Eğer değerler düşürülemezse hastalığın devam ettiği kanısına varılır ve tedavi planına devam edilir.
CRP miktarını doğrudan düşürmek mümkün değildir. Bunun nedeni, vücut CRP miktarının çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkması olarak gösterilebilir. Bu hastalıklar azalma gösterir veya iyileşirse, CPR miktarı kendiliğinden düşebilir.
Şiddetli yükseklik: 50 mg/dL'nin üzerindeki bir CRP testi sonucu genellikle şiddetli yükselme olarak kabul edilir. 50 mg/L'nin üzerindeki sonuçların yaklaşık %90'ı akut bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir.
Çok yüksek CRP değerleri (100 ve üzeri gibi) hemen daima bakteriyel, özellikle de ciddi toksik enfeksiyonları düşündürür. Bazı hastalıklarda; Lupus ve Sjögren Sendromu gibi, iltihaplı romatizma hastalıklarından olsa da CRP normal veya çok hafif yüksektir.
Bu tetkik ile hastalardaki kalp-damar hastalığı riski tespit edilebilir: hs-CRP düzeyi 1 mg/L altında olan kişiler düşük riskli. hs-CRP düzeyi 1 – 3 mg/L aralığında olanlar orta riskli. hs-CRP düzeyi 3 mg/L üzerinde olanlar yüksek riskli.
Beslenmesine dikkat etmeyen, fazla kilo problemi olan bireylerin de kanındaki CRP oranı artış gösterebilir. Sağlıklı ve dengeli beslenen bir bireyde C-reaktif protein oranının yükselme olasılığı düşüktür. Stresli bir yaşam tarzına sahip olan bireylerin kanlarında C-reaktif protein oranının artması kaçınılmazdır.
Yapılan son araştırmalara göre günde 50 gram ceviz yemek, vücuttaki iltihabı en aza indirmeye yardımcı olur.
İltihap kurutma özelliği ile dikkat çeken zeytinyağı şeker ve romatizma gibi hastalıklara karşı da vücudun direncini arttıran bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bazı bitkiler kanı temizliyor. İşte detaylar... Kişniş: Kişniş özellikle kandaki cıva ve diğer zararlı mineralleri atmaya yardımcı olan bir kan temizleyici bitkidir. Isırgan otu: Isırgan otu yaprakları, histamin ve formik asit gibi etken maddelerinden dolayı kan temizliğinde iyidir.
Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür. Kronik enflamasyonda ise belirtiler olarak karın ve göğüs ağrısı, kabızlık, ishal, yorgunluk, ateş, eklemlerde ağrı, ağız yaraları, sedef hastalığı gibi deri döküntüleri yaşanır.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri