Çiçek hastalığı veya smallpox Orthopoxvirus cinsine ait olan variola virüsünün (genellikle çiçek virüsü olarak adlandırılır) neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır. c.
İsim benzerliği nedeniyle sık sık karıştırılan çiçek hastalığı ve suçiçeği hastalığı ayrı hastalıklardır. Çiçek hastalığı daha şiddetli bir seyre sahiptir ve hayati risk taşırken, suçiçeği daha hafif bir seyir gösterir ve genellikle çocukluk döneminde görülen bir hastalıktır.
Çiçek hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Bazı antiviral ilaçlar hastalığın şiddetini azaltırken hastalığı tamamen ortadan kaldıramamaktadır. Öte yandan ağrı ve ateş şikayetleri için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar semptomların hafifletilmesine katkıda bulunur.
İnsanlarda ilk defa 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde tespit edilmiştir. Sonrasında Orta ve Batı Afrika'daki ülkelerde görülen bu hastalığın sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2005'e kadar yıllık 1000'e yakın olgu bildirilmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
İki ayrı kelimeden oluşması bu kelimenin ayrı yazılması gerektiğine işaret etmektedir. Bazı durumlarda iki ayrı kelime birleşik olarak karşımıza çıksa da ön yargı kelimesi için bu durum geçerli değildir. Bu kelimenin doğru yazılışı ''ön yargı'' şeklindedir.
Su çiçeği en sık 5-10 yaşlarında, kış sonu ve ilkbahar aylarında görülür. Hastalık çok bulaşıcıdır. Bulaşma yolu insandan insana, damlacık ve havayolu iledir. Virüs tükürük bezlerinde bulunur ve kuluçka süresi 13-22 gündür.
Hastalık döneminde banyo yapılabilir,ancak kabuklar dökülmeden keselenme ya da liflenme yapılmaması uygundur. Hastalık genellikle kendiliğinden iyileşir. Tedavide kaşıntıyı azaltacak ilaçlar kullanılır.
Daha önce herhangi bir hastalığı olmayan ve suçiçeği geçiren çocukların büyük kısmı yatak istirahatli, sıvı takviyesi ve ateş kontrolü ile tedavi edilirler. Suçiçeği geçiren çocuklarla kesinlikle aspirin verilmemelidir (Reye sendromu riski nedeniyle)!
' sorusu, hastalıkla ilgili en çok merak edilen konulardan biridir. Hastalığın tipik belirtisi olan kırmızı ve kaşıntılı su kabarcıkları, virüs vücuda alındıktan 10-21 gün sonra ortaya çıkar. Yaklaşık 5-10 gün boyunca sürer.
Bu virüs birincil enfeksiyon olarak kişide su çiçeği hastalığına neden olur. Suçiçeği hastalığının tipik belirtisi kırmızı, küçük ve içi sıvı dolu kaşıntılı lezyonlardır. Bu döküntülere ateş, halsizlik, öksürük ve iştah kaybı da eşlik eder.
Dünya Sağlık Örgütü, hastalığa neden olan virüsün bilimsel amaçlı araştırılması ve saklanması için bazı sınırlamalar getirmiştir. Tüm dünyada ve Türkiye'de de bu sınırlama sonrasında çiçek aşısı yapımına son verilmiştir. Şu anda dünyanın hiçbir ülkesinde yetişkinlere veya çocuklara çiçek aşısı yapılmamaktadır.
22. Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılır: akağaç, alacamenekşe, karadut, sarıçiçek; alabalık, beyazsinek, bozayı; aksu, akbasma, mavihastalık, maviküf vb.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan çiçek kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan çiçek kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Farklı amaçlar altında cümle içerisinde kullanırken bu iki kelimeyi bir bütün olarak ele almak ve değerlendirmek gerekir. Yeşil Zeytin Nasıl Yazılır? Bu iki kelime bir araya gelerek bitecek şekilde ele alınır ve yazılır. Yani doğru şekilde yazılışı yeşilzeytin olarak bütün şekilde değerlendirilir.
Suçiçeği sıklıkla çocukluk yaşlarında görülen, Varicella Zoster virüsünün (VZV) yol açtığı ve döküntülere neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Hava ve temas yoluyla çok kolay bulaşabildiği için koruyucu olarak aşılama büyük önem taşır. Aşı olmamış ve hastalığı geçirmemiş yetişkinler de risk altındadır.
Herhangi bir ilaç tedavisi gerektirmeden bol bol istirahat, bol su tüketme ve sağlıklı beslenme ile atlatılabilen su çiçeği hastalığı yaklaşık 7 gün sürer. Bu sürenin yaklaşık 3 günü yüksek ateşli bir evredir. Bu evrede doktor tarafından ateş düşürücü ilaçlar verilebilir.
Su çiçeği, varisella-zoster virüsü nedeniyle olan, bulaşıcı bir hastalıktır. Bu durum, su çiçeği virüsüne maruz kalındığında veya virüsle enfekte bir kişiyle temas nedeniyle meydana gelir. Bu durumda ortaya çıkan kabarcıklar görülmeden 48 saat öncesine kadar ve döküntüler kuruyana kadar bulaş riski devam eder.
Bu döküntüler daha çok gövdede ortaya çıkar; yüzde, saçlı deride, kollarda ve bacaklarda daha az görülür. Bu döküntülerde kaşıntı vardır.
Hastalığın en tipik özelliklerinden biri vücutta görülen döküntülerin aynı anda farklı aşamalarda izlenebilmesidir. Suçiçeği döküntüsü saçlı deri dahil tüm ciltte ortaya çıkabilir. Döküntülerin tamamen sönmesi 2 hafta kadar sürebilir. Döküntülerin tamamen iyileşmesine kadar hastalar bulaşıcı kabul edilir.
Ateş düşürücü ilaçlar reçete edilerek, ateş kontrol altına alınabilir ve baş ağrısı azaltılabilir. Kaşıntıyı hafifletmek için antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. Deri Bakımı: Kabarcıkların kaşıntısını hafifletmek ve enfeksiyon riskini azaltmak için cilt bakımı önemlidir. İyi bir hijyen ve temizlik sağlanmalıdır.
afyon ruhu, katran ruhu, lokman ruhu, nane ruhu, tuz ruhu vb. ç. Yol ve ulaşımla ilgili birleşik kelimeler: Arnavut kaldırımı; çevre yolu, deniz yolu, hava yolu, kara yolu, keçi yolu; köprü yol vb.
Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri