Ancak zabıtalar genişletilen yönetmelikte şu an için yer bulamamıştır. Yani zabıta memuru olarak görev yapan kişiler silah taşıma ruhsatı hakkı edinememiştir. Ancak silah bulundurma ruhsatı hakları devam etmektedir.
Madde .. - Belediye Zabıtası Personeli üniformalı olup,Kılık kıyafet,araç gereç ve kullanacağı savunma silahları ile aletler İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir tip Yönetmelikte gösterilir.
Valiler ile Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında görev yapan mülki idare amirliği hizmetleri sınıfına dahil diğer görevlilere, Hakim, cumhuriyet başsavcısı, cumhuriyet savcısı ile bu meslekten sayılanlara, Özel kanunlarına göre silah taşıma yetkisine sahip görevlilere.
Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan Ceza İnfaz Kurumu ve Denetimli Serbestlik Müdürlüklerindeki bazı kadroda görevli personele Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile silah taşıma hakkı verildi.
İlgili 44 soru bulundu
Özel kanunlarına göre her yerde ve her zaman silah taşımalarına izin verilen kamu görevlilerinin edindikleri zati silahlarına, istekleri halinde ayrı ayrı taşıma ruhsatı verilir, bu kişilerden ruhsat harcı alınmaz.
Sağlık Bakanlığı'nın İl Kamu hastanelerine geçtiği bir genelge ile sağlık çalışanlarının da silah ruhsat başvurularında bulunduğu ortaya çıktı.
Ülkemizdeki diplomatik misyonlarda görevli personelin silah bulundurması, taşıması, ithali, ihracı ve mahallen satın alınmasında karşılıklılık ilkesi uygulanmaktadır.
Bekçiler silah, kelepçe, gaz spreyi, cop, çok kullanımlı çakı, el feneri, düdük taşıyabilecek. Bekçiler, öğrenci yurtlarında, eğitim kurumlarında, siyasi partilerin toplantılarında silah taşıyamayacak.
6136 sayılı kanunda eğitim ve öğretim kurumlarına da ateşli silahlarla girmenin yasak olduğu belirtilmiştir.
NOT: Eski Belediye Başkanları ve Eski Muhtarlara, sadece bir silah için harçsız ve süresiz taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecektir. 1-Dilekçe,( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek.
Uzman erbaşlar, ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
(Değişik:RG-31/10/1998-23509) Satılan tabanca personelin çalıştığı yerin ve yaptığı görevin özelliği göz önünde bulundurularak hizmetin gerekli kıldığı hallerde Emniyet Genel Müdürünün onayı ile değiştirilebilir veya personele yeniden silah satışı yapılabilir.
Zabıta, bir şehirde güvenliği sağlamakla görevli olan idare. Türkiye'de iki türlü zabıta veya kolluk vardır. Bunlar genel zabıta (polis ve jandarma) ve özel zabıta (belediye zabıtası)'dır.
Bu yaptırımlar genellikle idari para cezası, mühürleme ve denetlemedir. Bu yetkilerin haricinde zabıtaların, özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan özel güvenlik şirketlerinin destek sağladığı polis veya jandarma teşkilatları gibi durdurma ve kimlik sorma yetkisi bulunmamaktadır.
MADDE 7 – (1) Belediye zabıta teşkilatı belediye başkanına bağlıdır. Belediye başkanı, zabıta teşkilatı üzerindeki yetkilerini belediye başkan yardımcısına; büyükşehirlerde genel sekreter veya genel sekreter yardımcısına devredebilir.
Kanunda ruhsatlı silah kaybetme cezası; devlet malı araç, gereç, silah ve mermisini ihmal nedeniyle yitirmek başlıklı Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğünün 7/C-2. maddesi uyarınca 20 ay uzun süreli durdurma cezasıdır.
MADDE 10- (1) Çarşı ve mahalle bekçisi tehlike bakımından; a) Cezaevleri ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumları veya bunların eklentilerine, nezarethanelere, akıl hastanelerine, hastanelerin psikiyatri bölümlerine silahla giremez, ancak silah ve şarjörünü teslim ederek girebilir.
Ancak bu amaçla kişinin üstündeki elbisenin çıkarılması veya aracın dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölgelerinin açılması istenemez. ' şeklinde değişiklik yapılarak, bekçilere de kaba üst araması yetkisi verilmiştir.
Uzman erbaşlar, ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
Bu silahı kullanan çoğu polis memurunun aklındaki soru: “adımıza kayıtlı başka bir silahla göreve çıkabilir miyiz, başka silahı yanımızda taşıyabilir miyiz?” şeklindedir. EVET, ikinci silahınızla göreve de çıkabilirsiniz, bu silahı yanınızda da taşıyabilirsiniz. Bu durum için herhangi bir yaptırım maddesi yoktur.
2) Vali, vali muavini, kaymakam ve bucak müdürlüğünden veya mülki idare amirliği hizmetlerinden, 3) Hakim ve Cumhuriyet savcısı ile bu meslekten sayılanlardan, 4) Özel kanunlarına göre silah taşıma yetkisine sahip görevliler.
Hâkim ve savcılar Adalet Bakanlığı aracılığıyla indirimli silah alabilirler.
Alacağınız silah sayısında Kanunen herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
Silah Taşıma ruhsat işlemlerinde, meslek grubu olarak geçen yönetmeliğin D bendinde yer alan Kuyumcular silah taşıma ruhsatı alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri