1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: birbiri (< biri biri), kaynana (< kayın ana), kaynata (< kayın ata), nasıl (< ne asıl), niçin (< ne için), pazartesi (< pazar ertesi), sütlaç (< sütlü aş) vb.
“Sütlaç mı?” yoksa “Sütlac mı?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Sütlac şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Sütlaç şeklinde olmalıdır.
Sütlaç, ''sütlü aş'' veya ''sütlü pirinç'' adlarıyla ilk olarak 15. Yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdal'ın şiirlerinde geçer.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır.
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen hamsiköy sütlacı, 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Süt ve pirinci yanmaz yapışmaz bir tencereye koyup kısık ateş ocağımıza alalım. Ara sıra karıştırarak pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Şeker ve tuzunu da ilave ederek bir on dakika daha kaynatıp kaselere bölelim. Yaklaşık 30 dakikada pişiyor.
Önce Su, Sonra Pirinç
Sütlaç tatlısı yapmaya başlarken tencereye mutlaka önce suyu ilave etmek gerekiyor. Eğer bunun aksine tencereye önce pirinçleri alıp daha sonra üzerine su eklerseniz sütlacın istenen lezzeti yakalaması zorlaşacaktır. Dolayısıyla tencereye önce suyu ilave edin ve güzelce kaynatın.
Öncelikle sütlacın olmazsa olmazı kaliteli bir süttür. Marketlerde satılan sütler, ağırlıklı olarak yağı alınmış yağlılık oranı (yani lezzeti) düşük sütlerdir. Bunun için tercihen yerel olan veya yakın bölgelerden gelen nitelikli ve “hastalıktan ari” sertifikası olan sütleri tercih edin.
Hem şeker hem de sütle hazırlandığı için özel önem verilen sütlacın adı, 15. yüzyılda tıp kitaplarında da geçiyor. Şekerin enerji verme özelliği ve sütün sağlıklı olduğunun bilinmesi nedeniyle sütlaç, bir dönem en sağlıklı yemekler listesinde adını üst sıralara yazdırmış desek yeri.
Sütlacın Kökeni
Türkistan coğrafyası, pirinç kültürünün yaygın olduğu ve yüzyıllardır temel besin maddesi olarak tüketildiği coğrafyalardan olan Çin ve Hindistan ile komşudur. Bu komşuluğun getirdiği etkileşimin varlığı ve pirincin Türklerce Türkistan Pilavı gibi yemeklerde kullanıldığı bilinmektedir.
Tavukgöğsü, ilk olarak Romalılar tarafından yapılmıştır. Daha sonrasında Bizans'a ve Türklere geçmiştir. Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir.
Normal şartlarda sütlaç çok fazla yenmediği taktirde kilo alınmasına neden olmamaktadır. Fakat bu tatlı her gün yenir ise kilo alınmasına neden olur. Diyet programlarına pek çok diyetisyen tatlıyı haftada bir kez olarak vermektedir. Bu durum sütlaç için de geçerlidir.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Sütten biraz (tercihen 1 su bardağı) ayırın. Geriye kalan sütü, pekmezi, balı ve vanilyayı pişen pirincin üzerine katın. Karıştırıp kaynatın ve ayırdığınız süte pirinç ununu ekleyip erittikten sonra onu da sütlaç bazına katın. Biraz daha kaynatıp ocaktan alın ve kalıplara paylaştırın.
Sütlacınızı hazırlarken hem kıvamının çok daha kolay tutması için hem de üzerinin nar gibi kızarması için pişirme aşamasındayken içerisine yumurta sarısı ilave edebilirsiniz.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Bunun yanında içerdiği şeker miktarı nedeniyle de kilo vermenizi yavaşlatmaya sebep olabilir. Bu nedenle özellikle diyet yapanların diyet sütlaç tüketmeleri önerilir.
Çiğ İnek Sütünden Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır? İlk önce ocağınızın en küçük bölümünde altı açık olarak pirinçler su ile haşlanır kaynadığında altını kısın dibini tutmaması için kontrol edip ara sıra karıştırın. Suyunu çekince hafif sulu pirinçlerinizin içine 5 su bardağı süt ve vanilya katılır.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Sıcak ve soğuk sıvıların aniden bir araya gelmesi tatlınızın kıvamına zarar verebilir. Sütlacın lezzetinin bir diğer kuralı da şekerini en son ilave etmektir. Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır.
Sütlaçların üzeri nasıl buruşuk oluyor diye soranlar oluyor. Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirin. Buzdolabına o şekilde kaldırın. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.
Sütlaç yaparken pirinci önce suda haşlamak en önemli püf noktalarından biri. Daha sonra sütlü karışıma ekleyip kıvam alıncaya kadar pişirilir. Süt ile pişirirken kullandığınız sütün soğuk olması da bir diğer püf noktası. Sütlacın kıvamının iyi olmasını sağlayan şey soğuk süt kullanılmasıdır.
Vanilyayı tencereye ekleyip, karıştırın. Sütlacımızı kaselere paylaştırıp, ılımaya bırakın. Limon kabuğu, tarçın ve Antep fıstığı ile servis edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri