Çiğ köfte, genellikle avuç içinde sıkılıp ince uzun bir şekil verilerek marul ile birlikte servis edilir, fakat bazı bölgelerde lavaşa sarılarak da servis edildiği görülür.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Çiğ köfte cıvık olursa ne yapılır? Eğer çiğ köfte harcınız cıvık olduysa öncelikle yoğurma sürecini uzatmanızı tavsiye ederim. Sonra biraz bekletip tekrar kontrol et, eğer hala cıvıksa biraz bulgur ekleyebilirsin ama bunu yaparken çok dikkatli olmak lazım. Çünkü bulgur şişeceğinden fazla eklemek riskli olabilir.
Et değirmeninde 5-6 kez çekelim en son sıvı yağı ekleyelim ve 2 tur daha çekelim kıvamı sakız kıvamında özlü olacak. Hazırlanan köftemizi buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca kapatıp buzluğa atalım.
Bu nedenle gün içerisinde 2 adet çiğ köfteyi marul yapraklarına sararak, ayran ile birlikte tüketmek en sağlıklı tercihtir. Tabii çiğ köfteyle yiyeceğiniz marulun çok iyi yıkanmış olması gerektiğini unutmayın. Çünkü çiğ sebzelerin tüketiminde dikkat edilmediği takdirde bakteriler, insan vücuduna geçebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz. Havayla temas eden çiğ köfte, süre geçtikçe acısı artar ve ekşime yapar. 3 günden fazla bekleyen köfte kesinlikle tüketilmemeli.” dedi. tarafından sağlanmaktadır.
Dolayısıyla kolay emilebilen ve sindirilen liflerden bir tanesidir. Sindirim sisteminin çalışmasını da etkiler. Böylece daha hızlı çalışan sindirim sistemi daha hızlı kilo verdirmeye yardımcı olur. Çiğ köfte tüketimi spor ve diyette yeterli miktarda olmalıdır.
Çiğ köfte iyi yapıldıysa ve etsiz çiğ kötfe ise bozulmaz. Ancak içerisinde yeşillik vs. varsa çiğ köfte kesinlikle ve kesinlikle bozulmuştur. Yerseniz en iyi ihtimalle yarım saat tuvaletten çıkamazsınız. Ya da daha kötüsü gıda zehirlenmesi olabilir.
Açıkta satılandan kaçının: Açıkta satılan çiğ köftenin besin zehirlenmelere neden olma olasılığı oldukça yüksek. Özellikle sıcaklığın fazla olduğu yaz aylarında uzun süre dışarıda kalan yiyecekler daha kolay bozuluyor. Açıkta satılan çiğ köftelerin tüketilmesi hele de yaz aylarında ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor.
Buz, çiğ köfte yoğururken hem elinizin acısını alır hem de bulgurun hamur olmamasını sağlar. Çiğ köftenin elinize yapışmasını da önleyerek kolay kıvam almasına yardımcı olur.
Öncelikle bulguru bir kabın içinde sıcak su ile ıslatılır. Suyunu çekmiş ıslanmış bulgura sıvı yağ, sarımsak rendelenir ve diğer malzemeler koyulur ve güzel bir şekilde yoğurulur. Kıvamını almış çiğ köfteler kıvırcık serili tabağımıza şekil verilip (sıkılarak) kıvırcıkların üzerine koyulur. Limon ile servise hazırdır.
Temeli bulgur olan çiğ köftenin sırrı içine çok fazla su eklememek. Zira çiğ köfteye çok fazla su eklediğinizde bulgurlar şişer ve dilediğiniz kıvamı ve lezzeti elde edemeyebilirsiniz. Yaz aylarında su yerine buz koyarak da çiğ köftenizi yapabilirsiniz.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar. Köftenin içine soğanları direk rendelemeyin.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Ekmek kırıntıları kullanın
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da iftarını çiğ köfteyle açan vatandaşlardan bazıları hastanelik olurken, çiğ köftenin aç karnına tüketilmesinin mide kanaması ve sindirim sistemi bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olabileceği belirtildi.
Dolaba koy birşey olmaz. Domates filan varsa çıkar. Alırken sorsaydin, neyseki ben sordum daha once. Dolapta dayanir ama hemen yenmesi daha sağlıklı olur gibi bi cümle ile cevap verdi hazırlayan abimiz.
çiğ Köftenin Zararları
Aşırı acı bir çiğ köfteyi tüketmeniz halinde, sindirim sisteminde yaşayacağınız problem kaçınılmazdır. Ardından, tansiyon ve kalp hastalığınız var ise; kesinlikle daha fazla acı içeren çiğ köfteleri tüketmeyin.
Rahatsızlanmazsan sorun olmaz. Et bulyonsa eğer zaten dokunmayabilir bile.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Köfte buzdolabında ne kadar dayanır? Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Not: çiğ köftemizi bu şekilde hazırlayıp buzluğa atabilirsiniz . Yiyeceğiniz gün 2-3 saat öncesinden çıkarıp açıldıktan sonra şeklini verip servis yapabilirsiniz . Uzun süreli derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz .
Ara öğünler için ideal bir tercih olan çiğ köfte, ana öğünlerde fazla miktarda yer alınca kilo kontrolü elden gidebilir.
Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz.
Ketçap mideyi bozar, ekşime yapar, karın ağrısı yapar. Gerçek çiğ köftenin en az 30 dakika, susuz bir şekilde yoğurulması lazım. Susuz yoğrulduktan sonra suyunu katarsın bu çiğ köfte ne mide ağrısı ne karın ağrısı yapar. Maliyeti en aza indirebilmek için ucuz salça ve biber kullanmayı tercih ediyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri