ÇİĞ KÖFTE NE KADAR, KAÇ DAKİKA YOĞURULUR? Çiğ köfte tekniğine uygun yoğrulurken. 1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz.
Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir.
Suyunu sıktığımız soğanları ilave edelim ve yoğurmaya devam edelim. Domates salçası, biber salçası, yoğurt, nar ekşisi, sıvı yağ ve limon suyunu ekleyerek çiğ köftemizi yarım saat kadar yoğurmaya devam edelim.
Bulgur ne kadar kalite olursa çiğ köfte de o kadar lezzetli olur. Bulgur püf noktalardan biridir. İsot olmazsa olmazlardan biridir.
İlgili 39 soru bulundu
NOT: 1 kg bulgurdan yaklaşık olarak 3 kg çiğ köfte çıkıyor. Dilerseniz yarım kg bulgurdan da yapabilirsiniz ancak yukarıda yazılı olan malzemelerin hepsinin yarısını koymanız gerekiyor.)
Köftenizin lezzeti açısından yoğurma süresine de özen gösterin. 15 dakika yoğurmaya özen gösterin. Hazırladığınız köfte harcı yoğurma kabına ve parmaklarınıza yapışıyorsa kıvamı tutmuş demektir.
Çiğköfte harcının köfte kıvamına gelinceye kadar makinada yoğuruyoruz. Toplamda bir 40-45 dk sürüyor.
Püf noktası: Çiğ köfte yapılırken bulgurun şişmemesi için özellikle yaz aylarında çiğ köftenin içine buz konmalıdır. Çiğ köfte nasıl yapılır? İsot ve zeytinyağı karıştırılıp kenara alınır.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin. Bulgurlar çok diri ise az miktarda yalnızca kaynar su ilave edip üzerini tekrar örtün.
Çiğ köfte derin dondurucuya nasıl konur? Et değirmeninde 5-6 kez çekelim en son sıvı yağı ekleyelim ve 2 tur daha çekelim kıvamı sakız kıvamında özlü olacak. Hazırlanan köftemizi buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca kapatıp buzluğa atalım.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Köfteyi çok iyi yoğurmak gerekir. Buzdolabında en az 2-3 saat dinlenirse kendini toparlar. Daha rahat şekil verilir ve lezzetli olur.
Satın alınan ve tüketildikten sonra artan çiğ köfte ağzı kapalı bir saklama kabında hava almayacak şekilde +4 derecede muhafaza edilmelidir. 7 günden fazla saklanması tavsiye edilmez. Hatta en fazla 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir.
Mükemmel köfteler yapmak için bilmeniz gereken sırlardan biri de, harcı bir gün önceden hazırlayıp gece buzdolabında bekletmek. Eğer hemen gün içinde tüketecekseniz de, buzdolabında en az yarım saat bekletmeye çalışın. Böylece malzemeler dağılmaz ve daha lezzetli olur.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Çiğ köfte yapılırken bulgurun fazla şişmemesi için bilhassa yaz aylarında çiğ köftenin içine buz konulur.
Çiğköfteye rengini veren asıl detay içine konulan isotun miktarıdır. İsotun oranı ne kadar fazla ise çiğköftenin rengi de o kadar koyu olacaktır. Kullanılan kaliteli bir isot çiğköfteye çok güzel bir koyuluk verecektir.
Çiğ köftenin bir diğer sırrı da içine eklenen soğanların çok ince doğranmış olmasıdır. Bununla birlikte soğanlar ince olsun diye rendelemek ya da robottan çekmek yanlış bir harekettir. Bu durumda soğanın suyu çıkar ve çiğ köftenizin tadı bozulabilir.
Çiğ Köfte Malzemeler:
2,5 su bardağı ince bulgur. 1,5 su bardağı sıcak su.
Köfte pişmeye yakın olduğu zaman rengi değişir. Altı ve üzeri kızaran köftenin kokusu da değişir. Piştiğini düşündüğünüz köfteleri bir çatal yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Köfteyi dağıtmadan ve ezmeden köfteye çatalı batırabilirsiniz.
Tüm bu yoğurma işlemi süresince hamur kâseye yapışabilir. Yapışmaması için spatula kullanabilirsiniz. Spatulayla çözdükten sonra hamurun iyice pürüzsüz olması için 4-5 dakika kadar makinede yoğurmanız gerekmektedir.
6 - Yoğurduğunuz Köfte Harcını En Az 10dk Dinlendirin.
Yoğurduğunuz köfte harcı yorulmuştur. Mutlaka bir süre dinlendirin. 10dk bile yeterli gelecektir fakat 30dk kadar dinlenmesi idealdir.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Ekmek kırıntıları kullanın
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri