Sabun, petrol kaynaklı bir madde değildir. Sabun, bitkisel ve hayvansal yağlarından elde edilen yağ asitlerinin tuzları olarak karşımıza çıkmaktadır. Yağ asitleri ile bir kostik sodanın kimyasal etkileşim sonucu ortaya çıkan yan ürünlerinden biridir.
Deterjan, çamaşır suyu, sabun gibi ürünler petrol türevlerinden üretilmektedir. Deterjanların içerisinde petrol dışında da maddeler bulunmaktadır. Enzimler, poilmerler, optik parlatıcılar, sülfat, karbonat gibi maddeler deterjanların üretimi sırasında kullanılmaktadır.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Günlük olarak kullanılan sabunlar çok sayıda kimyasal bileşik içerir. Bunlar arasında yağlar, çözücüler, uçucu yağlar, pigmentler, emülgatörler , yüzey aktif maddeler , stabilizatörler, koyulaştırıcılar, koruyucular ve köpüren maddeler bulunur.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır.
İlgili 38 soru bulundu
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891.
Sabun yapımında iki temel madde vardır; kostik (NaOH) ve yağ. Doğal sabun yapımında bu iki madde kullanılır. Bununla birlikte içerisine; su, tuz ve gliserin katılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir kimyasal kullanılmaz.
Sabunlar yag asitlerinin alkali tuzlari olup yüzey aktif maddelerdir. YÜZEY AKTiF MADDE: Yüzeyde birikerek yüzey gerilimini degistiren (düsüren)maddelerdir. Molekül yapilari cizgisel ve asimetriktir. Az ya da cok dallanmis zincir seklinde hidrofob bir kisimla ,hidrofil bir kisımdan ibarettir.
Basitçe anlatacak olursak ; sabun yapımı için bir baz bir de asit gerekir. Kostik alkalidir yani bazdır, asitler yağların içeriğinde bulunan yağ asitleridir.
Satın alacağımız sabunun doğal sabun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu etiketinde şu içeriklerin yer alıyor olması: su, doğal yağlar (badem, papatya, defne vb), Sodyum Hidroksit/Kostik (NaOH), tuz (NaCl) ve gliserin. Doğal sabun ile ilgili yaşanabilecek potansiyel sorun yüksek ph değerine sahip olması.
Sabun yapımında kullanılan yağlar, zeytinyağı, hindistancevizi yağı, palm yağı ve hayvansal yağlar gibi çeşitli kaynaklardan elde edilebilir. Alkali madde olarak ise en yaygın olarak sodyum hidroksit (NaOH) ve potasyum hidroksit (KOH) kullanılır.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır. Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır. Geri kalan kısmı dışarıdan karşılanmaktadır.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Deterjan petrol ve petrol türevlerinden elde edilen ve sıvı, krem ya da toz olabilen temizlik malzemeleridir. Evde deterjan yapılması da mümkündür fakat genelde deterjanların tümü dışardan satın alınır. Deterjan petrolden ya da petrol türevlerinden yapılmaktadır.
Palm Çekirdeği Yağı
Yüksek oranda laurik asit içerir, bu nedenle sabuna hem sertlik hem de zengin köpük kazandırır.
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
Su ile karıştırılan odun külü sodalı su üretir, bu da daha sonra sabun yapmak için hayvansal yağ ile karıştırılabilir. Külünüze kaynar su eklemeniz, birkaç gün bekletmeniz ve kül suyunu (sodalı su) karışımdan boşaltmanız yeterlidir.
Don yağı ya da domuz yağı ve kül suyu, sabun yapım malzemelerinin temelini oluşturmaktadır. Yağ, kül suyuyla, -külde bulunan bir madde oldukça zehirli olmalıdır çünkü sabuncular koruyucu bir giysiye ihtiyaç duyarlar- "sabunlaşma" (İng: "saponification") denilen bir süreçte reaksiyona girer.
Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır. Belgelere göre bugünkü sabunun ilk şekli Araplar tarafından ilk çağlarda yapıldı.
Bunlar cilt ve saç sağlığı açısından oldukça yararlı bileşenlerdir. Yeşil çay sabunu, içeriğinde kullanılan zeytinyağı ile zeytinyağlı yeşil sabun olarak da isimlendirilmektedir. Zeytinyağının ve yeşil çayın sabunla birleşimi sayesinde cilt sağlığı ve güzelliği üzerinde oldukça faydalı bir ürüne dönüşmektedir.
Doğal sabun, yağların sabunlaşması sonucu elde edilen temizleyici ve temel bakıma yardımcı bir kozmetik ve temizlik malzemesidir. Bir başka tanımla sabun, temizleyici etkisi, bünyesinde bulunan hidrofobik kısmın yağ/kir parçacıklarını sarabilme yeteneğinden doğar.
Zeytinyağı sabunu; zeytinyağı, su ve kostiğin karışımıyla soğuk yapım tekniğiyle yapılan sonra da kalıplara dökülen sabunlardır. Zeytinyağı sabununda önemli olan yağın kalitesidir.
Mikroorganizmalara karşı öldürücü etkiye sahip farklı alkol türleri olmasına rağmen bu amaçla yaygın olarak etil alkol ve izopropil alkol kullanılır. Antimikrobiyal özellikte maddeler etki ettikleri ortamlara göre farklı şekilde sınıflandırılır. Alkoller bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etki eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri