1- Yumurta Yumurtalar derin dondurucuda aylarca bekletildikten sonra bile kullanılabilir. Yumurtayı derin dondurucuya atarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Yumurtayı ister sarısını ve beyazını ayırıp ister çırpıp saklayabilirsiniz. Yumurtayı kabuğunu kırmadan dondurmaya çalışırsanız yumurta çatlar.
Birkaç tane fazladan organik yumurtanız varsa dondurucuya atabilirsiniz ama kabuklarıyla birlikte değil.
Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur. Uzun süre donarak beklemiş olan yumurtanın tüketilmemeli önerilir.
Yumurtayı buzlukta saklamak istiyorsanız, mutlaka içini bir kaba boşaltmanız ve çırpmanız gerekir. Çırptığınız yumurtaları buz kalıplarına dökerek buzluğa atabilirsiniz. Donmuş yumurtanın raf ömrü daha uzun olacaktır. Ancak donmuş yumurtanın tadında değişiklikler olacağını da unutmamanız gerekir.
Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır. Kırılmış yumurtanın dışarıda bekletilmesi tavsiye edilmez.
İlgili 39 soru bulundu
Dondurulan yumurta hücreleri -196 C de sıvı nitrojen içeren özel saklama tanklarında 5 yıl süreyle saklanabilir.
Yumurtanızı buzdolabında saklamak bakterilerin üremesini kontrol altında tutmak adına en iyi yoldur. Bonus olarak oda ısısında tutmaktansa yumurta buzdolabında tutulduğunda tazeliğini daha uzun süre korur.
Dondurulan yumurta, işlemin yapıldığı dönemdeki biyolojik özelliklere sahip olduğundan genetik anomali riskiyle de düşükle de karşılaşmamak için 20 ila 30 yaşları arası, yumurta dondurmak için en uygun dönem kabul edilir. Bu yaşlarda yumurtaların sayısı da kalitesi de en yüksek seviyededir.
Akını kullandığımız yumurta sarılarını birkaç gün saklayabilmek için, üstünü örtecek kadar su koyarak buzdolabında saklayın.
Yumurta dondurma işleminin kişiye herhangi bir dezavantajı olmamaktadır. Sadece çok nadir olsa da ilaca karşı alerjik reaksiyon, karın şişliği, enfeksiyon ya da cerrahi işleme bağlı olarak kanama gibi problemler görülebilir. Ama daha önce de belirttiğimiz gibi bunlar çok az görülen durumlardır.
Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır.
Çiğ yumurta yenmemeli çünkü gıda kaynaklı salmonellaya yol açar. Salmonella bir bakteridir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 1,4 milyon kişi bu gıda hastalığına yakalanmaktadır. 2019'daki verilerde ABD bu hastalığa karşı ölenlerin sayısı 420 ölüm.
3 adet çiğ yumurta bir gece önceden buzlukta dondurulur.Sabah, donmuş yumurtalar dolaptan alınır. Oda sıcaklığındaki 1 kase suya batırılıp kabuğu soyulur.
Şimdiden kolay gelsin… Yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
Yoğurdu buzdolabında, kapalı bir kapta 4°C'de en fazla 1–2 hafta saklayabilirsiniz. Ancak derin dondurucu veya buzlukta saklamaya karar verdiyseniz, raf ömrü 1-2 aya kadar uzayacaktır. Yoğurdu buz kalıplarının içine veya hava geçirmez kaplara koyarak derin dondurucuda saklamak mümkündür.
Kalan yumurta sarılarınızı da çırparak mayonez, aioli sos gibi soslara dönüştürebilirsiniz. Yumurta sarılarını sütlü tatlıların içerisine koyarak bağlayıcılıklarını arttırabilir, çırparak krep ya da pancake yapımında da kullanabilirsiniz. Sadece sarısını kullanarak unsuz kişler hazırlayabilirsiniz.
Normal bir yumurtanın raf ömrü uygun saklama koşullarında ortalama 3 aydır. Toz yumurtanın raf ömrü ise 2 sene kadardır. Yumurta kendi kartonu içinde 5 hafta kadar bozulmadan kalır.
Kırma testini uygulamak için de yumurtanızı küçük bir kasenin içine kırın. Yumurtanın sarısı hemen dağılmıyorsa yumurta taze demektir. Eğer kırdığınız gibi yumurta sarısı kendi kendine dağlıyorsa yumurta bayat demektir.
Yumurtalar vitrifikasyon (hızlı dondurma) yöntemiyle dondurulur ve hasta çocuk sahibi olmayı düşünene kadar 5 yıl süreyle kanuna göre -196 derecede sıvı nitrojen tankında saklanır.
Tüp bebek yönteminde olduğu şekilde toplanan, vücudun en büyük hücresi(125 mikrometre) olan yumurtalar, sıfır derecenin altında nitrojen ile soğutulur ve dondurulur. Böylece, annenin dondurma işlemi gerçekleştiğindeki yaşı ve üreme özelliklerinin korunması ile birlikte sağlıklı gebelikler amaçlanır.
En az 8-10 döllenebilir yumurta dondurulmalı
Çünkü yaş ilerledikçe yumurtaların kromozom sayıları bozulmaktadır. Örneğin 40 yaşta, yumurtaların yüzde 80'i kromozomal olarak bozuktur. Ne kadar çok yumurta dondurulabilirse, gebeliğe ulaşma şansı da o kadar artacaktır.
Haşlanmış Yumurta derin dondurucuda nasıl saklanır? Haşlanmış yumurtaların dondurulması önerilmez, yumurtaların yalnızca sarıları donabilir. Haşlanmış yumurta/yumurta sarılarını , Koroplast Kilitli Poşet'e yerleştirip havasını aldıktan sonra derin dondurucuda 10 ile 12 ay saklayabilirsiniz.
Yumurtalar serin-nemli bir depoda saklanmalıdır. İdeal depolama ortamının sıcaklığı 12-13 santigrat derece ve rölatif rutubeti yüzde 75 olmalıdır. Yumurtaların dar ucu baş aşağı gelecek şekilde depolamaları gerekir.
Buzdolabında tutulan haşlanmış yumurtaların raf ömrü yedi gün kadarken dış ortamda kabuklarıyla birlikte 3 gün kadar durabilir. Ancak kabukları soyulan haşlanmış yumurtalar en geç iki saat içinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri