Taze ciğerin renginin parlak olması gerektiğini ifade eden sakatatçılar, rengi soluk ve mat olan ciğerlerin eski olduğunu söylediler. Ciğerin saklama süresinin kısa olduğunu dile getiren sakatatçılar ciğerin 1-2 günlük sürede tüketilmesi gereken bir gıda olduğunu söylediler.
Ciğerin taze olmasını canlı, parlak ve uykuluk dediğimiz iç kısımının beyaz olmasından anlayabiliriz. Ciğerde yeşillenme de olmamalıdır. Vatandaş ciğeri alınca dolaba koyarak bir iki günde tüketmelidir. Eğer pişirilip buzluğa koyulursa saklama süresi daha fazla uzar" dedi.
Paketleme işlemi sırasında ciğerlerin havasını almayı ihmal etmeyin. Ciğer, buzdolabında 2-3 gün kalabilirken, dondurulmuş haliyle 2 ay boyunca sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilir.
- Buzdolabı poşetine düzgün bir şekilde koyduğunuz ciğerlerin üzerine biraz bastırın ve poşetin içindeki havayı iyice çıkartınız. - Taze olarak almış olduğunuz ciğerler buzdolabının içerisinde en fazla 2 ila 3 gün boyunca ve derin dondurucunun içerisinde de en fazla 2 ay boyunca sağlıklı bir şekilde saklanabilir.
Röntgende kemikler beyaz olarak çıkar ancak akciğerler siyah şekilde yansır. Şeffaf siyahlığın üzerinde herhangi bir lekenin veya dumanlı bir görüntünün olmaması sağlıklı bir ciğer olduğunu göstermektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Ciğer pişirirken kötü kokmasını önlemek için una bulayabilirsiniz. Unun içine kişniş de ilave ederseniz koku sorununu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Zeytinyağı ve tereyağını derin ve geniş bir tavaya alın.
Taze ciğerin renginin parlak olması gerektiğini ifade eden sakatatçılar, rengi soluk ve mat olan ciğerlerin eski olduğunu söylediler. Ciğerin saklama süresinin kısa olduğunu dile getiren sakatatçılar ciğerin 1-2 günlük sürede tüketilmesi gereken bir gıda olduğunu söylediler.
Kansızlığa birebir bir besin kaynağı olan ciğer, karaciğer sağlığını da destekleyerek vücudun kolesterol dengesini korumaktadır. Bir sakatat çeşidi olmasına rağmen oldukça sağlıklı olan bu besin haftada en az bir defa tüketilmesi önerilmektedir.
Gıdaların dondurularak saklanmasının tazeliği koruyacak en iyi yöntemlerden biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, çözdürülmüş gıdaların kesinlikle tekrar dondurulmaması konusunda uyardı.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
Ciğeri pişirmeden önce yapılan en büyük hataların başında ciğeri yıkamak geliyor. Kullanacağınız ciğer türü (kuzu, dana vb) hangi tür olursa olsun yıkmamanızı öneririz. Ciğerleri pişirmek istediğiniz boyutlarda kestikten sonra bir süzgecin üzerine alın. Altına bir kap koyun ve yıkamadan bu şekilde bekletin.
- Taze olarak almış olduğunuz ciğerler buzdolabının içerisinde en fazla 2 ila 3 gün boyunca ve derin dondurucunun içerisinde de en fazla 2 ay boyunca sağlıklı bir şekilde saklanabilir.
Dana, kuzu ya da tavuk ciğeri satın aldıktan sonra saklama koşulları ve süresine de dikkat etmek gerekiyor. Satın aldığınız ciğeri 1-2 gün içerisinde tüketmeye özen göstermelisiniz. Aksi halde tüm et ürünlerinde olduğu gibi içerisinde bakteri oluşumuna neden olabilirsiniz.
Yeni doğanda akciğer, ilk başta parlak pembe renktedir. Zamanla grileşmeye ve yaş geçtikçe koyulaşarak en sonunda neredeyse siyah rengine bürünür. Bu koyulaşmaya solunumla alınan havadaki toz ve öteki maddeler neden olmaktadır. Ayrıca sigara içenlerin akciğerleri içmeyenlere göre daha siyahtır.
Her ne kadar en doğru pişirme tekniklerine uysanız da, eğer sinirlerini ve zarını iyi temizlemezseniz ciğeriniz istediğiniz kıvamda olmayacaktır. İyi temizlenmemiş ciğer çiğnerken rahatsız edici bir his bırakır. Bu nedenle ciğerin zarının ve sinirlerinin iyice temizlemiş olmasına özen gösterin.
Dondurucudaki ete hiçbir şey olmaz. Kokusu rengi normalse göm gitsin. Benzer durumda kalınırsa; sakatatı kesinlikle atın!
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır.
En fazla tüketilen dana ciğeridir. Genelde, Arnavut ciğeri, Edirne ciğeri, şiş, tava kızartma olarak tüketiliyor. Ciğerin taze olmasını canlı, parlak ve uykuluk dediğimiz iç kısımının beyaz olmasından anlayabiliriz. Ciğerde yeşillenme de olmamalıdır.
Ciğeri yediğinizde, tarlaya, bahçeye, nereye giderseniz gidin akşama kadar sizi tok tutar. Acıktırmaz, bundan dolayı, sabahleyin ciğer yenilir.
4 kişilik bir yemek için 1 kilo tavuk ciğeri yeterli olacaktır. İlk olarak ciğerleri kanını akıtması için su içerisinde bırakın. Ardından damarlı bölgeleri bıçak yardımı ile ciğerden ayırın.
En çok sevilen sakatatlardan ciğer; içerdiği demir ile kan yapmaktadır. Aynı zamanda A vitamini, B12 vitamini ile folik asit de bulundurur. Ayrıca ciğer; antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren karaciğer, libidoyu yükseltiyor, aşk hayatına renk katıyor.
Ciğer tadı bazen acı oluyor, acı olmasının sebebi sanırım pıhtılar var onlar temizlenmemiş yada öd kesesi patlamış yada iyi temizlenmemiş oda ete acımsı tat vermiş olabilir. Net olarak damak tadı farklılığı. Ciğer genel olarak et değildir organdır.
Herşeyden önce aldığımız kuzu ya da dana ciğerinin taze olması oldukça önemli. Mümkünse ciğerciden almanızı öneririm. Ciğeri ister kızartma isterseniz de sote olarak yapın hiç farketmez her iki şekilde de ciğerin üzerindeki ince zarı soymamız gerekir.
Dr. Onur Yaprak, “Kurban edilen hayvanların karaciğer veya akciğer gibi organlarında kistik hastalık ile karşılaşılması durumunda bu sakatatlar tüketilmemeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri