Bu hastalık, belirtiler hafife alındığı için kısırlık ortaya çıkana kadar genellikle fark edilmez. Endometriozis teşhisinin tek kesin yolu bir laparoskopik yöntemle göbek deliğinden girilerek kamera ile karın içine bakılmasıdır.
Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir? Ağrılı veya düzensiz adet döngüsü, ağrı kesiciyle geçmeyen adet sancısı, karın-bel veya pelvis ağrısı, düzensiz adet kanaması, ağrılı cinsel birleşme ve kısırlık görülebilir.
Hastanın jinekolojik muayenesi sırasında bazen kasık bölgesindeki kitle elle bile hissedilebilir.
Belirtiler karın, kasık ve bel ağrıları şeklinde hissedilebilir.
Çikolata kistlerinin tanısı ultrasonografi ile konulabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Çikolata kisti belirtilerini yaşıyorsanız; muayene ve kesin teşhis için ultrason gerekmektedir. Genellikle endometriozis ultrason ile belli olmaktadır. Ancak; ultrasonda görülen her kistin türünü saptamak mümkün olmayabilir. Kesin tanı için ek prosedürler de uygulanabilir.
Çikolata Kisti Adetle Atılır mı? Hayır, çikolata kisti adetle atılmaz.
Tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olan çikolata kistleri, açık cerrahiye gerek kalmaksızın girişimsel radyolojiyle uygulanan "Skleroterapi" diye isimlendirilen tedaviyle yok ediliyor.
Yani şeker hastalığı gibi bir kere oluştuktan sonra sürekli vücutta devam eder ve tedavi ile kontrol altında tutulması gerekir. İyi bir takip ile hastalığın ilerlemesi engellenebilir, takip ve tedavi ile kadının yaşam kalitesini yükseltmek hedeflenir, fakat çikolata kisti hastalığı kendiliğinden yok olmaz yani geçmez.
Çikolata kisti olan kadınların hamile kalmaları imkansız değil ve gebe kalmadan önce çikolata kistinin farkında olmayan birçok hasta var. Gebelik çikolata kistini tam olarak tedavi etmese de, gebelik sırasında çikolata kistleri baskılanabilir ve şikayetler genellikle azaltılır.
Bazı hastalarda kilo artışı ile beraber şişkinlikte görülebilir. Bu karın şişkinliği, çikolata kistinin leğen kemiğinin içindeki organlarda yaptığı yoğun yapışıklıklar sonucu ortaya çıkabilir ve bazı kadınlarda kilo artışı olarakta değerlendirilebilir.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Çikolata kistinin bu şekilde olumsuz etkilere neden olması yüzünden, uzmanlar kistlerin tedavi edilmesini tavsiye etmektedir. Bunların tedavi edilmemesi halinde, her ay devam eden kanamalar olacaktır. Çikolata kistinin ilerleyici bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.
Kişinin ailesinde endometriozis hastalığı olan birisi varsa, bu kişide hastalığın görülme riski normal popülasyona göre daha yüksektir. Ters yöne menstrüasyon olması: Adet kanamasıyla birlikte rahmi döşeyen endometrium dokusu vajina yoluyla vücuttan atılır.
Çikolata kisti hastalığında 4 cm boyutundan büyük olan kistlerin ameliyat ile alınması gerekmektedir. Kist oluşan bölgenin tamamen temizlenmesi ve tekrar oluşmaması için önlem alınması gerekmektedir. Kistlerden arındırıldıktan sonra üremeyi sağlayan yumurtalıkların zarar görmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
Yumurtalıklardaki çikolata kistleri zarıyla birlikte soyulup çıkarılmalıdır. Fakat bu genellikle mümkün olmaz. Kadın eğer doğurganlık yaşını geçtiyse, çikolata kisti çıkarıldığında, yumurtalığın alınması söz konusu olabilir. Bu hastalığın tekrarlama olasılığını % 1-3 seviyesine kadar düşürecektir.
Endometriozis hastaları çoğunlukla 25-35 yaş arasında ve üreme çağındaki kadınlardır. Hastalar genellikle; kasık ağrısı, gebe kalmada zorluk ve/veya yumurtalık kisti şikayetleri ile başvururlar.
Çikolata kisti adet gecikmesi, kısırlık gibi durumlara neden olmaktadır. Küçük kistlerde cerrahi tedavi yapmadan tüp bebek uygulanabilir. Ancak büyük kistlerde tüp bebek tedavisi öncesi kistlerin tedavi edilmesi gebe kalma şansını arttıracaktır.
Kadınlardaki adet süreci başladığında rahim içindeki 'endometrium' tabakası dışarı atılırken aynı tabaka tüplerden karın boşluğuna da geri dökülebilmektedir. Bağışıklık sistemi sağlıklı olan kadınlarda geri akan bu kan temizlerken, bağışıklık sisteminde problem olanlarda ise çikolata kistleri oluşmaktadır.
·kırmızı et, trans yağ ve kahve tüketenlerin ise ters etki yaşayabileceğini öne sürmüştür. Çikolata kistini önlemek mümkün değildir. Ancak, uzmanlara göre; östrojen seviyelerini artıran gıdalardan ve kimyasallardan kaçınarak çikolata kisti geliştirme riskini azaltabilirler. Bu maddeler arasında kafein ve alkol bulunur.
Çikolata Kisti Olanlar Ne Yememeli? Kızarmış yemekler, kuzu ve dana gibi kırmızı etler, doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler (süt ürünleri ve hazır paketli atıştırmalıklar), beyaz şeker içeren tüm besinler, nişastalı besinler (makarna, ekmek, patates, mısır) fazla tüketimi çikolata kisti oluşumunu hızlandırabilir.
Böbrek sağlığını destekleyen maydanoz, hem idrar yollarını hem de böbrekleri temizler. Böbrekleri toksinlerden arındırarak kist oluşumunun önüne geçer. Maydanozun bu mucizevi etkilerinden faydalanabilmek için beslenme programınızda maydanoza daha çok yer verebilir ya da maydanoz suyu tüketebilirsiniz.
Soğan Kürü, Prof Saraçoğlu'nun üst solunum şikayetlerinde, adet düzensizliklerinde, prostatite bağlı ağrılarda ve çikolata kistlerine karşı yardımcı ve destekleyici olarak önerdiği başlıca kürleri arasındadır.
Yumurtalık kistlerinin çoğu zararsızdır. Çoğu kendiliklerinden yok olurlar ya da iki veya üç regl döngüsünden sonra küçülürler. Bazen kistler büyük olabilir ve normal regl döngüsünü bozabilirler. Bu yüzden kızlarda regl gecikebilir ve adet döneminde daha fazla kanama olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri