Sıralamaya dikkat edin: Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Mangalınızı iyice kızdırın
Tam olarak ısınmamış bir mangala etlerinizi koymak yapabileceğiniz en büyük hatalardan biridir. Mangalınızı iyice ısıttıktan sonra etlerinizi atın ve üzerine bir kapak kapatın. Bu etlerin ani ısıyla daha çabuk pişmesini ve sularını koruyarak daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Bu iki birleşen belirli bir sıcaklık ya da basınç altında temas etmesiyle yanma reaksiyonu gerçekleşir. Bu da bizim algıladığımız ateşi/alevi oluşturur. Mangalı yellediğimiz zaman yanıcı maddenin/kömürün üzerinde bir hava akımı oluştururuz.
İlgili 42 soru bulundu
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Alevler dindikten sonra köz haline gelen kömürler kullanıma hazır hale gelir. En altta yanan çıralar en az 3 ya da 4 dakika yanar. Bu ateş kömürü 10 ya da 15 dakika içerisinde köz haline getirir. Mangal kömüründe sabit bir ısı olduğunda 3 saatlik yanma süresi olur.
Oturmuş ateşte yavaş pişen her et çok daha lezzetli olur. Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin.
Öncelikle tavuklarımızı iyice yıkayalım. Yıkadıktan sonra süzgeçte süzelim. Öncelikle tuz, kimyon, karabiber, kekik ilave edelim. Ayrı bir kapta sarımsakları iyice ezelim (sarımsağın suyu çıksın daha lezzetli olsun) ezdikten sonra üzerine yoğurdu salçayı ve yağı ilave edelim elimizle bir güzel karıştıralım.
Kebaplık olarak kullanılacak et sert durumdaysa bir süre yoğurt eşliğinde marine edilmesi şarttır. Böylelikle yumuşak hale gelmesi sağlanır. Kebaplık etin terbiyesinde pul biber yerine toz biber kullanmak daha iyi bir seçenektir.
Patatesin bir yarısını çatala geçirin. Ve patatesin kesilmiş yüzünü mangala boylu boyunca sürün. Bunu yapmamızın sebebi patatesteki nişastanın yemekle mangal arasında bariyer oluşturarak birazdan mangalda pişecek olan yiyeceklerin tellere yapışmasını önlemesi.
Kıymaya tuz, karabiber, soğan, ekmek içini ilave ederek yoğurun. Yoğurduğunuz kıymayı top haline getirin ve ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Elinizi hafifçe yağlayın ve koparttığınız parçayı önce top haline getirin daha sonra iki avucunuz içinde bastırarak köfte şekli verin.
Köfteleri 1,5 dakika boyunca pişirin ve ardından diğer yüzüne çevirin. Diğer yüzde yaklaşık 1 dakika çevirin. Daha sonra ikinci turda 1'er dakika pişirme yapın(her iki yüzünü de 1'er dakika). Bu süre sonunda köfteleriniz büyük ihtimalle pişmiş olacaktır.
Kuzu eti ise daha yumuşak ve yağlı olduğu için mangallık etlere oldukça uyum sağlıyor. Özellikle, kuzu sırtı, pirzola ve küşleme mangal için en çok tercih edilen etler arasında geliyor. Kasabınızdan alacağınız kuzu sırtından külbastı veya kuzu şiş yaptırabilirsiniz.
1-Etlerin pişmesine bir-iki dakika kala mangal kömürlerinin üzerine biraz limon veya portakal kabuğu atarsanız, bunların yanmasıyla ortaya çıkacak olan aroma, özellikle balık ve tavuk ızgaralarınıza çok hoş bir lezet ve koku verir.
Kanatları uygun bir fırın kabına sırayla dizin. Önceden ısıtılmış 200-220 derece fırında nar gibi kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.
İçerisinde yağ, asit ve baharat olan her türlü sos tavuk etini marine etmek için idealdir. Et ile kömür arasında yaklaşık 15 cm'lik bir mesafe bırakın. Bu mesafe etin yavaş yavaş pişmesini ve böylelikle daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar.
Mangalda ve ızgarada tavuk eti pişirmek isteyen kişilerin öncelikli olarak tavuğun hangi bölümünün pişirmeye en uygun olduğunu bilmesi gerekir. Pişirmek için en ideal bölümler tavuğun kanat, but, göğüs ve pirzola kısmıdır. Tavuk eti kırmızı ete göre daha kolay pişer. Bu nedenle pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Az/Orta (52°C) Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 3'er dk pişirin. Dışı mühürlenmiş, kenarları kahverengileşmeye başlamış, içi kırmızıya yakın pembe olan az/orta derecesinde pişmiş etiniz yemeye hazırdır.
Tek kibritle yanar 10 dakika icinde hazır olur. 2 kg olup 8 kg et pişirme kapasitesine sahiptir Yeni nesil mangal kömürü hızlı ve kolay dumansız kokusuz..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri