Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir.
Çikolata karbonhidrat grubuna girer.Çikolatayı çok aşırı fazla tükettiğimizde Obez grubunun içeriğine girebiliriz.Bu amaçlı dikkatli davranalım.Sağlıklı besinler yiyip, içelim. Vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. 1 gram karbonhidrat yaklaşık 4 kilodur. Bazen Protein sıralamasındadır.
1 Parça Çikolata 26,40 kaloridir. Çikolata içeriğinde 2,90 Karbonhidrat(g), 0,22 Protein(g), 1,76 yağ(g), 1,65 Sodyum(mg), 13,45 potasyum(mg), 4,70 Kalsiyum(mg), 0,50 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 0,07 ve Demir barındırır.
Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır;
· İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. · Kanser hücrelerini azaltır. · Enerji verir. · İçinde bulunan ve rahatlatıcı bir etkisi olan triptofan sayesinde stresi azaltır, mutluluk verir.
İlgili 25 soru bulundu
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
1 paket (70 gr) çikolata 370 kaloridir. Çikolatanın 100 gramı 57.9 gram karbonhidrat, 4.4 gram protein, 35.1 gram yağ içermektedir.
Nedeni şu: Çikolatanın üretildiği temel madde kakao faydalı besinsel unsurlardan son derece zengin bir doğal mucize. İçinde bol miktarda mineraller olan; magnezyum, çinko, demir, manganez, kalsiyum, bakır, kükürt, potasyum ve B1 vitamin, B2 vitamin, B3 vitamin, B5 vitamin, B8 vitamin ve E vitamini vardır.
Çikolata, mutluluk verme özelliğinin yanı sıra sağlıklı beslenme düzeninin bir parçası olduğunda vücut için de faydalı bir hale geliyor. Porsiyon kontrolü yaptıktan sonra, diyetinizde rahatlıkla çikolataya yer açabilirsiniz.
Ayrıca çikolata; flavonoidler, epikateşinler, kateşinler, polifenoller gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Bunun yanı sıra kakao tohumları, magnezyum, demir, çinko, bakır, manganez, selenyum, potasyum ve fosfor gibi mineraller de içerir.
Kalori değeri oldukça yüksek olan damak çikolata 1 kare pakette 39.12 gr karbonhidrat, 7.52 gr protein, 27.92 gr yağ ve 2.88 gr lif içerir.
Bütün tatlılar, meşrubatlar, çikolata, kurabiyeler, kekler, bisküviler ve hamur işleri fazla miktarda basit karbonhidrat içerir. Kompleks karbonhidratlar ise tahıl, ekmek, bazı meyveler, sebze, baklagillerde bulunan karbonhidrat türüdür.
İnsanların çoğu çikolatayı eriyen katı bir madde olarak düşünüyor. Aslında çikolata belirli bir işlemden geçirilip kalıba aktarılan sıvı bir gıdadır. Temel olarak; kakao bileşenleri, süt ürünleri ve şekerden oluşan çikolata, isteğe bağlı olarak çeşitli yenilebilir bileşenleri de içeriğinde bulundurmaktadır.
Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir.
Çikolatada bulunan bioflavonoid adlı madde kan dolaşımını hızlandırarak damar içi duvarlarının elastik olmasını sağlıyor ve kılcal damarların çatlamasını önlüyor. Çikolatada bulunan az miktar kolesterol, sağlığımız için zararlı değil. Aksine kakao yağı kötü kolesterolü düşürüyor. Bitter çikolata kolesterol içermiyor.
Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
Aşırı tatlı yeme isteği, magnezyum, çinko ve krom eksikliğinin bir göstergesi olabilir. Kadınların menstural döngülerinde canları çikolata gibi tatlı şeyler çekebilir. Ancak bunun yanı sıra aşırı çikolata yeme isteği, magnezyum eksikliğinin de bir göstergesi olabilir.
Hem fiziksel hem de ruh sağlığı için tüketilmesi gerekilen çikolata, besin değerleri açısından oldukça önemlidir. Yapısında bulunan kakao, doğal bir şifa kaynağıdır. İçerisinde bol miktarda magnezyum, çinko, demir, kalsiyum, bakır, kükürt ve potasyum mineralleri bulunur.
Koyu siyah çikolatayı yani bitter halini tüketmek hem sağlık açısından çok yararlı hem de mucize yağ yakıcı özelliğine sahiptir. Özellikle de karın çevresinde biriken yağları çatır çatır yakacak olan bitter çikolatada kakao miktarı arttıkça kan şekeri dengelenecek ve diyabet riski aza inecektir.
Çikolata yenildiğinde kanda insülin hormonu artar ve androjen hormonlarını sentezini arttırır bunun neticesinde cilt yağlanması oluşabilir.
Ayrıca çikolata tüketimi sonrasında sağlığımıza yararlı birçok yan üründe üretmeye devam ettikleri bildirilmiştir. Hatta inanmayacaksınız düzenli bitter çikolata tüketen insanların ara sıra tüketenlere oranla daha sağlıklı bir vücutları ve mikropları olduğu da bildirilmiştir.
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır. Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr.
Bitter çikolatada %70'lere varan bol miktarda kakao bulunduğu için normal çikolataya göre daha faydalıdır. Günde 100 gram çikolata tüketmek ideal bir miktardır. Ancak bir çikolatadan günde 100 gramdan fazla tüketmek hem zararlı, hem de kilo almanıza sebep olur.
Bayramla ilgili illaki tatlı şeyler yiyeceğiz ama muhakkak yedikten sonra ağızdaki asidik ortamı yok etmemiz gerekiyor. Bu nedenle tatlı bir şeyler yedikten sonra ardından su içmeli ya da ağzı nötralize etmek amaçlı peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler yenilebilir." şeklinde konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri