Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Sıcak ve nemli iklimlerde yetişmekte olan muz, Güney Yarım Küre'de yer alan ülkelerde sıkça yetiştirilmektedir. Bu ülkelerin başında ise Hindistan, Ekvator, Meksika ve Mısır gibi ülkeler yer almaktadır. Avrupa ülkelerinde ise muz yetiştirmek için uygun ortamlar hazırlanmakta ve seracılık yapılmaktadır.
Türkiye'de muz üretiminin %97,8'i Antalya ve Mersin illerinde yapılmakta olup, üretim yıllar itibariyle artış göstermektedir.
Muz, Türkiye'de sadece Akdeniz'in kıyı bölgelerinde, kuzeyi yüksek rakımlı Toros Dağları tarafından korunmuş olan sınırlı bir alanda açıkta ve örtüaltında yetiştiriliyor. En önemli yetiştiricilik yapılan yerler Mersin ilinin Anamur ve Bozyazı ile Antalya ilinin Alanya ve Gazipaşa ilçeleridir.
İlgili 32 soru bulundu
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Haldeki yerli muz fiyatlarının 4-5 lira olma nedenlerinden birinin de aşırı üretim olduğunu dile getiren Sevilgen, “ Bu üretimin tamamını çiftçiler yapmıyor. Devlet sağ olsun 2010 yılından beri bir destek politikasına gidildi. Özellikle muz üretiminde eksik üretimimizden dolayı destek oldu.
Muz yüksek sıcaklık ve neme ihtiyaç duyan bir bitki olması sebebiyle sıcaklığın -2 veya -3'ün altında olması durumunda yetişmez. Toprak yapısının ise humus bakımından zengin, kumlu ve killi olması gerekir.
Muz ağacı, gövdesi toprak altında olan bir ağaçtır. Bu gövdenin üzerinde, toprağın üstünde olan gövdeye de yalancı gövde denir. Bu gövdenin meyve verme mevsimi geldiğinde bir sap ve yapraklar çıkar. Muz ağacının meyveleri de sonradan çıkan bu sap üzerinde yetişir.
Tropikal ülkelerde bolca yağış ve sıcak gören muz ağaçları, evinizde saksıda yer aldığında bu beklentisini karşılayacak koşullar ister. Muz bitkisinin toprağı sürekli nemli kalmalıdır bu nedenle eğer evinizde muz yetiştiriyorsanız günlük olarak toprağı kontrol edip azar azar sulamanız gerekir.
Muz fidanı, doğru iklim şartlarında özel bakım yapıldığı zaman 5 yıl içinde meyve vermeye başlar.
Muz, kış meyvesi olarak bilinmektedir ve kış aylarında tüketilmesi gerekir.
1. Hindistan. Dünyanın en büyük 15 muz üreticisi listesinin başında Hindistan var.
Türkiye'de sadece Akdeniz Bölgesi'nin üç ilinde yetiştirilen tropik meyve olan muz, artık Torbalı'da da üretiliyor. Çaybaşı'ya kurulan milyonlarca liralık tesiste geçtiğimiz hafta muz bitkisi ekildi. 20 dekarlık alanda muz yetiştirecek olan Torbalılı üretici Emre Park, Ege Bölgesi'nde bir ilki gerçekleştirdi.
Toprak yapısının humus bakımından çok zengin, kumlu ve de killi olması gereklidir. Ayrıca toprağın genel geçirgen toprak olması muz meyvesi yetiştirilmesi için çok önem taşımaktadır. Muz meyvesi toprağın pH derecesinin de 6 ve ya 7 olduğu bazı yerlerde daha da verimli yetişir.
Muz meyvesinin 40 türü ve 250′ den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz. Güneş, muzun en ihtiyaç duyduğu etkendir. Saksınız olabildiğince güneş almalıdır.
Kırmızı muz: Kabuğu tamamen kırmızı olan buz muzlar, Güney Amerika, Asya ve Doğru Afrika'da yetişir.
Fiyat 2.21 USD. Tüm ülkeler için ortalama fiyat 1.75 USD.
Bir adet muz, potasyum, C vitamini, B6 vitamini, magnezyum, lif ve antioksidanlar açısından zengin bir kaynaktır.
Tropikal bir meyve olan muzun ana vatanı Güneydoğu Asya'dır. Türkiye'de ise yetiştirildiği bölge Akdeniz'dir.
Beslenme uzmanları yeşil muzun olgunlaşmış sarı muzdan daha faydalı olduğunu belirtti. İçeriğindeki lif oranı muz yeşilken daha fazla. Bu sayede yeşil muzun sindirimi daha zor ve daha uzun süre tok tutuyor. Diyet yapıyorsanız ve sizi tok tutacak bir alternatif arıyorsanız yeşil muzu tercih edebilirsiniz.
Aynı zamanda muz, içerdiği yüksek miktarda B6 vitaminine bağlı olarak, Tip 2 diyabete karşı koruma sağlıyor, kilo vermeye yardımcı oluyor, sinir sistemini güçlendiriyor ve beyaz kan hücrelerinin üretimini artırıyor.
muz adet gören bir meyvedir. kırmızılık olması doğal. nigrospora mantar enfeksiyonudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri