ÇİKOLATA NASIL YAZILIR? Bu Kelimenin doğru biçimde yazılışı, 'Çikolata' olarak öne çıkar.
Ancak bu kelimenin doğru şekilde yazılışı 'çikolata' olarak öne çıkmaktadır. Birden fazla yazım hatası ile beraber öne çıkan kelimeler içerisinde çikolata sözcüğü gelmektedir. Bu bağlamda Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelime çikolata olarak yazılmaktadır.
ÇİKOLATA NASIL YAZILIR? Bu kelimenin çikolatamı, çukulata mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı çikolata şeklinde olmalıdır.
Söylenişi on çeşit farklılık gösterse de bu sözcüğün doğru yazılışı "bisküvi", doğru okunuşu da ne tesadüftür ki yine, bisküvidir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
İlgili 41 soru bulundu
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Aşçı kelimesi doğru yazılışı aşçı şeklinde olmaktadır. Ahçı şeklinde kullanım ise yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna göre aşçı kelimesinin doğru yazımı aşçı şeklinde olmaktadır.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu kelimenin doğru yazımı, 'Ataş' şeklindedir. Özellikle kelimenin sonundaki harfe dikkat etmek gerekir. Bu doğrultuda son harf, 'ç' yerine, 'ş' olmalıdır. Böylece doğru şekilde ataş olarak ele alınabilir ve yazılabilir.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
kolonya✅ (Doğru kullanım)
Poğaça şeklinde yazılması doğrudur. Poğça, poaça gibi yazılış şekilleri doğru değildir.
Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D ...
Doğru yazımı sandviç şeklinde olanıdır. Dilimizde yer alan bütün kelimelerin doğru yazımı konusunda incelenebilecek en doğru kaynak hiç şüphesiz Türk Dil Kurumu kaynaklarıdır. Sandviç kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazılışı ise sandviç olanıdır.
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kurdele yazarken kelime içerisindeki harfler doğru olmalıdır. Yani kurdale, kurdela ve bunlara benzer yazılışlar doğru değildir. Sözcüğün sadece bir doğru yazılışı olduğunu görmekteyiz. Buda kurdele şeklindedir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
CİĞER NASIL YAZILIR? Bu kelimenin ciğer mi, ciyer mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ciğer şeklinde olmalıdır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Kurşun kalemlerin ucunu açmak için değerlendirilen kalemtıraş, iki kelimenin bir araya gelmesiyle beraber tek bir kelime meydana getirir. Böylece ortaya kalemtıraş kelimesi çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre kalemtıraş kelimesi bitişik olarak ele alınır ve kullanılır.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri