Kakao bitkisinin büyümesi ve gelişmesi, bizler için lezzetli birer çikolata hâline dönüşmesi için gerekli iklim şartları ağırlıklı olarak Afrika ve Güney Amerika kıtalarında bulunuyor.
Üretim. Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. Üretimin % 40'ını gerçekleştiren Fildişi Sahili'ni, %15'er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir.
Lezzet söz konusu olduğunda; Afrika en kaliteli kakao çekirdeklerinin üretildiği yer olarak bilinir. Kakao çekirdeği ihtiyacının %75' ini Afrika kıtası karşılamaktadır. Fakat Latin Amerika ve Karayipler de farklı aromalarda kakao çekirdekleri üretilir.
Kakaonun en fazla yetiştirildiği diğer ülkeler: Kamerun, Nijerya ve Brezilya'dır. Kakao Türkiye'de nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemizde dört mevsim yaşanıyor olmasına rağmen kakao üretilmemektedir.
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür.
İlgili 30 soru bulundu
Çikolata yapımı için kakao çeşitleri arasında 3 farklı tür kullanılır. Bu kakao türleri Criollo, Forastero ve Trinitario'dur. Hadi, bu türleri yakından tanıyalım!
Şarap yapımında olduğu gibi kakao tarımında da toprak çeşidi kakao çekirdeklerinin tadını etkiler. Kakao ağacının meyve vermesi 3-5 yılı bulur ve her ağaç yılda ortalama 1000 çekirdek verir. 1000 çekirdek ile üretilebilen çikolata miktarı ise sadece 1 kilogram civarındadır.
Çikolatanın da hammaddesi olan kakao çekirdekleri, Güney Amerika'da, Batı Afrika'da ve Hindistan'da yetişiyor.
Ağaçlar iki ila üç yaşlarına geldiklerinde meyve vermeye başlarlar; altı - yedi yıl sonra tam verim elde edilir. Kakao ağaçlarının 25-30 yıllık veya biraz daha uzun bir ekonomik ömürleri vardır. Meyve verecek kakao ağacının çiçekleri hem gövdesinde hem de dallarında açar.
Kakao; çikolatanın yapımında kullanılan tropikal bir bitkidir. Kakaonun kalitesi tamamen ağaca ve geçtiği işlemlere bağlıdır. Kakao bitkisinin büyümesi ve lezzetli olması için iklim şartları çok önemlidir. Güney Amerika ve Afrika bölgesi bu bitkinin yetişmesi için mükemmel iklim şartlarına sahiptir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
En İyi Kakao Tozunu Alın;
Kakao tozunun performansı, pH, yağ ve nişasta içeriği gibi karmaşık bir faktör sistemi ile belirlenir. Nemli ve hassas pişmiş ürünler için,Alkalize işlenmiş, yağ oranı yüksek ve bu nedenle nem emici nişasta bakımından düşük olan bir kakao tozu almanızı öneririz.
%79 indirimle Kakao Tozu 1 kg 188 TL'ye, %21 indirimle Kenton 100 gr Kakao 20 TL'ye, %16 indirimle Nestle 1000 gr Kakao + Sıcak Çikolata Bardağı 263 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Türkiye'de yetişmeyen kakaonun neredeyse tamamı, Afrika ülkeleri Fildişi Sahili ile Gana'dan ithal ediliyor.
Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi.
Fildişi Sahili:
Birçok ülke kakao çekirdeği üretirken, en çok üretim yapan ülke Fildişi Sahili dir. Dünyanın kakao arzının% 30'unu oluşturan Fildişi Sahili, 1995'te 900.000 ton üretime sahipken, kakao üretimindeki artış güneydoğudan güneybatıya doğru kaymıştır.
Kakao ağacı kaç kilo meyve verir? Ağaçların her biri 1-5 kg ağırlığında meyve verir. Kavunu andıran, 25 cm uzunluğunda, 10-15 cm çapındaki meyvelerden 30-50 adet çekirdek çıkar. Yetişkin bir ağaçtan yılda 0.5-2 kg kurutulmuş çekirdek elde edilebilir (Anon, 2003a).
Çikolatanın hammaddesi, kakao çekirdeğidir ve kakao ağacının meyvelerinden elde edilir. Kakao ağacı nerede yetişir? Kakao ağacı (The Theobroma) tropik iklimi ekvatorun 20 derece kuzeyinde veya güneyinde yetişemeyecek kadar çok sever. Yani dünya yüzeyinin yalnızca %8'i kakao ağacının yetişmesi için elverişlidir.
Kakao ağaçları genel olarak ekvator bölgelerinde ve Afrika'da yetişmektedir. Kakao ağacının yetişmesi için 18 ve 32 derece minimum sıcaklık değer bulunmalıdır.
Kakao Çekirdeği, Polifenol(ler) ve Flavanoid bakımında en zengin gıdadır. Yüksek tansiyon, Kolestrol, Obezite, Kabızlık, Diyabet, Bronşiyal Astım gibi kronik sağlık sorunlarına karşı mücadelenizde size yardımcı olur ve nörotoksisiteye karşı koruyucu etkiler uygular. Yüksek Antioksidan içerir Kanser riskini azaltır.
Kakao çekirdeklerinin bitter çikolatamsı bir aroması mevcuttur ancak çikolata gibi şeker eklenmediği için tatlı değildir. Bu nedenle başlarda tükettiğinizde garip bir tadı varmış gibi hissedeceksiniz ancak alıştığınız zaman kakao çekirdeği kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet haline gelecek.
Kakao çekirdekleri, kakao ağacının (Theobroma cacao) tohumlarıdır. Bu çekirdekler çikolata yapmak için kullanılır ve iyi bir antioksidan kaynağıdır.
Lezzetli çikolataların mimarı kakao ağacı, dünyanın Güney Amerika ve Afrika kıtalarında yetişiyor.
Öğütme öncesinde çekirdekler kırılır, kabuklar eleme ve üfleme ile uzaklaştırılarak kakao nibi elde edilir. Tablomuzu özetlemek istersek : Kakao Çekirdeği, temizlenir, kavrulur, kabuklarına ayrılır, 2 kez öğütülür ve Çikolata Kitlesi NİBS elde edilir. Nibs'in preslenmesiyle Toz kakao ve Kakao tozu elde edilir.
Tropikal iklimde yetişen ve bol güneş alması gereken bir ağaçtır. Saksıda veya belli dar bir alanda kakao ağacının yetiştirilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri