Çilekleri dondurucuda saklamak, onları çok daha uzun süre bozulmadan tüketilebilecek şekilde korumanı sağlar. Çileği bu şekilde buzlukta saklayarak yaklaşık bir sene boyunca kullanabilirsin.
Buzdolabı poşetlerine doldurularak mümkün olduğunca havasız bir şekilde kapatılır. Derin dondurucuya kaldırılır. Dondurulmuş çilekler daha sonra çilek şurubu, komposto veya reçel yapımında kullanılabilir.
Sıcaklık yönetimi ne kadar hızlı ve iyi yapılırsa bozulma minimum seviyelere inmesi ve raf ömrünün uzaması için önemli bir faktördür. Soğutmadaki 1 saatlik gecikme çileklerin pazarlama yüzdesini azaltacaktır. Optimum depolama şartı 0 °C'de %90-95 bağıl nemde depolamadır. Ancak depolama süreleri 5-7 gün arasındadır.
Reçellerinizi hazırladıktan sonra kavanozun 3/4'ü kadar doldurup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz. Reçellerinizi bu şekilde 16-18 aya kadar saklayabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Hava geçirmez cam kavanozda saklayın
Çilekleri güzelce yıkadıktan sonra doğrudan cam bir kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın. Bu yöntemle meyveleri yaklaşık 2 hafta taze tutabilirsiniz. Hava almayacak şekilde sakladığınızdan meyvelerin de ömrünü uzatacaksınız.
DONDURULMUŞ ÇİLEKLE YAPILAN ÇİLEK SOSU TARİFİ
Çilek püresi yapılmasının ardından ayrı bir kapta su, şeker, vanilya ve nişasta karıştırılarak pişirilir. Muhallebi kıvamında pişirilen bu karışım çilek püresi ile karıştırılır ve çilek sosu elde edilmiş olur.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Limon ya da limon tuzu reçelin çok uzun süre dayanmasına yardımcı olacaktır. Çilek reçeliniz istediğiniz kıvamı alınca ocaktan alın. Reçellerinizi kavanozlara henüz sıcak bir haldeyken pay edin ve oda sıcaklığında soğuyana kadar bekletin.Soğuyunca kapaklarını kapatarak buzdolabına kaldırın.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Poşetleri sıkıca bağlayarak dondurucuda çileklerinizi saklayın. Ancak o kadar vaktiniz yoksa çilekleri direk buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuda saklayabilirsiniz.
DOĞRU YIKANMAYAN ÇİLEK İLTİHABA NEDEN OLABİLİR!
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
Çekirdekleri çıkartılır, ince ince dilimlenir. Buzluğa girebilecek bir tepsiye yağlı kağıt veya streç serin ve dilimlediğiniz meyveleri tek kat olarak tepsiye dizin. Öylece dondurun, sonra donmuş meyveleri poşetlere aktarın, tekrar buzluğa koyun.
Çileğinizin tatlılığına göre üzerine şeker serpin. Eğer yarı tatlı ise üzerine bir tatlı kaşığı kadar şeker serpin. Çilek ve şeker fırında mükemmel bir uyum ile birleşecek ve çileğin tadı güzelleşecektir. Fırında yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra çilekleri çıkarın.
Taze sıkılmış limon suyunu ekleyin. Çilek karışımını mutfak robotuna alıp püre haline getirin. Özel dondurma kalıpları ya da kağıt bardaklara doldurduğunuz karışımın ortasına tahta dondurma çubukları saplayın. Derin dondurucuda en az 3-4 saat kadar soğutup kalıplarından çıkardıktan sonra sevdiklerinizle paylaşın.
Geçelim tarife akşamdan buzluktan çıkardığımız çileğin üzerine buzluyken şekeri döküp, sabaha kadar bekletiyoruz. İyice sulanıyor. Sabah ocağa alıp 20 dakika yüksek ateşte kaynatıyoruz, dikkat edin taşabilir. İnmeye yakın limon tuzunu atıp, altını kapattın.
Bu sebepler arasında özellikle de kaynatma işleminin ardından kaba konulduğunda mevcut saklama koşulları, yapımı sırasında kullanılan malzemeler ve yapım yöntemleri de küflenmeye sebep olabilir. Fakat reçellerin küflenmesindeki temel sebep ise şeker ve limon miktarının az olmasıdır.
Not: Eğer 1 kilo çilekten yapacaksanız, 4 su bardağı şeker kullanın.
Çileklerinizi bir tencereye alıp üzerine şekeri ilave edin. Çilek reçeli yaparken ideal oranınız 1 kg çileğe 3 su bardağı kadar toz şeker diyebiliriz. Ancak çilekleriniz çok tatlıysa şeker miktarını azaltmanız da bir seçenek. Buradaki en önemli püf noktalardan biri şekeri ilave ettikten sonra 1 gece dinlendirmek.
Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır. Çilek yıkanmadan saklanmalıdır, eğer yıkanıp saklanırsa bozulma hızı artacaktır. Çilek saklanırken sapları da koparılmamalıdır, çünkü bu da bozulma hızını artırır.
Lezzetli bir çilek reçelinin en büyük sırrı mis kokulu, rengini güneşten almış, tadı yerinde tarla çileğidir. Bir de güneşte çektirerek kıvam almasını sağlamak. Böylece sanki kireçte beklemiş gibi tane tane, tadı kokusu ve kaynamadığı için bozulmayan ışıl ışıl rengiyle nefis bir reçel olur.
Çileklerin zarar görmemesi için önce geniş bir tepsi içerisinde birbirine değmeyecek şekilde dondurun, daha sonra poşetleyip derin dondurucunuzun en üst kısımlarına yerleştirin.
Bozulmaya yüz tutmuş böğürtlen, ahududu, çilek, ananas veya kavun gibi en yumuşak meyveleri ise blender yardımı ile püre haline getirebilirsiniz. Bu püreyi de karışık meyve suyu veya smoothie yaparken kullanabilirsiniz.
Tenceremize çilek püremizi alıp üzerine 1 çay bardağı toz şeker ve bir yemek kaşığı tepeleme mısır veya buğday nişastasını ekleyerek karıştırıp orta ateşte koyulaşıncaya kadar pişirelim. Oda ısısına gelen çilek sosumuzu pasta ve tatlılarınızın üzerinde kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri