Çocuklara 6. aydan sonra doktor önerisiyle günde 1 veya 2 kez yarım kahve fincanı kadar verilebilir. REZENE: Sindirimi kolaylaştırıcı, gaz giderici ve süt artırıcı etkileri nedeniyle anneler tarafından en sık kullanılan bitkilerdendir.
1 poşet rezene çayı bir kupaya konur, üzerine tam kaynamamış (80º C) su ilâve edilir, 5 dakika kadar beklenir, poşet çıkarılır, çayın oda ısısına gelmesi beklenir. Bebeğe bir defada en çok 6-7 çay kaşığı dikkatle içirilir. Günde 3-4 defa verilebilir.Her gün taze hazırlanmalıdır.
Faydalarının yanı sıra rezene çayının yanlış kullanıldığında zararlı etkileri de bulunuyor. Östrojen etkisi gösterebilen rezene çayının meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor.
Rezene çayı ne zaman içilir diye merak edenler için cevaplamak gerekirse; günün her saatinde tüketilebilir. Ancak rahatlatıcı etkisi sebebiyle hafiflik ve uyku hali yaratabilir.
Uyku getirme konusunda bir etkisi olduğu ise kesin değildir. Ancak rezene çayının gaz ve şişkinliğe iyi geldiği, sindirim sistemini rahatlattığı bilinmektedir. Bu özellikleri ile bebeklerde gaz ve şişkinlik probleminin olmaması, onların daha kaliteli bir uyku yaşamalarına yol açar.
İlgili 30 soru bulundu
Tüm bitkisel çaylarda olduğu gibi rezene çayı da dikkatli ve az miktarda tüketilmelidir. Aşırı tüketimi sağlığa zararlı olabilir. Kusma, baş ağrısı ve alerji gibi yan etkileri görülebilir.
İçeriğinde bolca B ve C vitamini bulunan rezene, mineral, potasyum ve kalsiyum bakımından da oldukça zengindir. Öksürüğü keser ve soğuk algınlığına iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği vardır.
Anason ve maydanoz gibi bitkilerle aynı familyadan olan rezenenin anasona benzer aromatik bir tadı vardır. Bu tatlımsı tat anetol denilen bir maddeden kaynaklanır. Aynı madde anasonda da bulunduğu için rezeneye de anasona benzer bir tat verir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Rezene çayı antioksidan ve C vitamini barındırması sebebi ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kış aylarında grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bünyenin savaşmasını sağlar. Vücudu daha güçlü kılar.
Rezene ve Anason aynı bitki familyasına ait, içindeki anetol oranları farklıdır. İkisi de gaz giderici olarak kullanılabilir.
Daha fazla tüketilen rezene çayı ciltte kızarıklık ve döküntü gibi sorunlar oluşturabilir. Bunun yanında çok fazla tüketilen rezene çayı bazı kişilerde kusma ve mide bulunmasına sebebiyet verebilir.
Yatmadan önce içilen bir bardak rezene çayı, gece boyunca metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca sabah açlık hissinin de atlatılmasında etkili olduğundan diyet programıyla birlikte tüketilebilir.
Rezene Çayı Sakinleştirir Mi? Rezene çayı doğal bir serotonindir. Bu madde ile kullanımıyla birlikte sakinleşme meydana gelir. Stresi ve kaygıyı da azalttığı bilindiği için özellikle stres seviyesinin yüksek olduğu dönemlerde rezene çayının içilmesi önerili.
Oldukça az miktardaki bir rezeneyi suda kaynatıp bebeğinize içirdiğinizde başta kolik sancısı olmak üzere şişkinliği giderme, sindirimi çözme ve uyku bozukluklarını gidermede bile çok iyidir.
6 aydan küçük bebekler gaz sancısı, kolik gibi durumlar yaşadığında bu rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen rezene, anason gibi çaylar bebeği verilmemeli, emzirme yoluyla bebeğe geçeceği için anne içmelidir.
Rezene anason ile karıştırılabilmektedir. Aynı familyadan olan rezene ve anason bitkileri özellikle koku olarak birbirlerine benzerler ancak farklı türlerdir. Rezene arapsaçı ile de karıştırılabilmektedir. Yabani rezeneye bazı yörelerde arapsaçı da denir.
Rezene Çayı Günde Kaç Bardak İçilmelidir? Rezene çayını günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz. Fakat aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Kilo almak için; Rezene çayını yemeklerden 1 saat önce içerek iştahın açılmasını sağlayabilirsiniz.
Rezene çayını demlemek için 2 çay kaşığı rezene tohumu, 1 su bardağı su ve tatlandırma için 1 çay kaşığı bal kullanabilirsiniz. Rezene çayı demleme için ölçü olarak genellikle 2 çay kaşığı rezene tohumuna 1 su bardağı oranı tavsiye edilmektedir.
İşte rezene çayını hazırlamak bu kadar kolay! Şifasını arttırmak için içerisine birkaç dilim limon koyabilir, kaynama aşamasında içine bir küçük parça zencefil de ilave edebilirsiniz. Yıldız anason, çubuk tarçın gibi baharatlar da ilave ederek hem kokusunu hem de tadını güzelleştirebilirsiniz.
Dolayısıyla ofisinizde çalışırken, evde dinlenirken, kitap okurken veya her türlü rutin aktivitenizde kahve anksiyetenizi artırırken rezene çayı sizi sakinleştirebilir, yoğun dönemlerinizde psikolojik bir destek olabilir.
Rezene: Bilinen en eski afrodizyaklardan olan rezeneden her gün bir parça alınması cinsel gücü artırır. Rezenenin tohumundan çay da yapılarak içilebilir.
Ayrıca, rezene tohumu toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve idrar yolu problemleri riskini azaltır. Aynı zamanda terlemeyi teşvik eden terletici özelliklere sahiptir.
Kabızlık, hazımsızlık, mide yanması, böbrek ağrıları ve iltihaplar için oldukça yararlıdır. Ayrıca reflü, gastrit gibi problemleri en aza indirir. Rezene çayı kilo vermek isteyenlerin tüketmesi gereken bir içecektir. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmayı kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri