çilekleri saplarından ayırmadan güzelce yıkayın. Daha sonra sap kısımlarını temizleyin ve çok büyük olanları ufaltın. Geniş bir tencereye çilekleri alın üzerine şekeri ve tereyağı ilave edip yüksek ateşte karıştırarak kavurun. kaynamaya başladığında 10 dk kaynatıp limonunu sıkın ve 5-7 dk daha kaynatın.
Not: Eğer 1 kilo çilekten yapacaksanız, 4 su bardağı şeker kullanın.
Buradaki en önemli püf noktalardan biri şekeri ilave ettikten sonra 1 gece dinlendirmek. Bu aşamada çilekler kendi sularını salacak ve şekerle beraber nefis bir kıvam alacaktır. Su ilave etmeden reçel yapmak istiyorsanız şekerinizin çileklerle beraber 1 gece dinlenmelerine mutlaka izin verin.
Reçel yaparken birebir ölçü kullanmak diğer en önemli püf noktalarından biridir. Yani yarım kilo çilek yarım kilo toz şeker ya da 1 kase çilek 1 kase toz şeker gibi. Çilek reçeli kaynama esnasında çok fazla köpük yapar. Bu yüzden köpüklenmesini engellemek için içine bir miktar tereyağı eklenir.
İlgili 20 soru bulundu
Şimdi gelelim Çilek Reçeli Pişirmenin Püf Noktalarına; Çilek reçeli hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta birebir ölçü kullanmak. 1 kilo şeker 1 kilo çilek şeklinde de gidebilir 1 tas çilek 1 tas toz şeker şeklinde de.
Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Yoğunluğu fazlalaşınca tırnağınızın üzerine çok az reçel kıvamından koyun eğer sağa sola akmıyorsa olmuş demektir. Ocaktan almadan 5 dk önce limon tuzunu ilave edin. Limon tuzu reçelin hem parlak görünmesini hemde şekerleşmesini önler.
Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak. Yani sıcak denebilecek bir konumdayken koymak diyebiliriz.
Eğer kalabalık bir aileyseniz 4 kilo çilekle, çilek reçeli yapabilirsiniz. 4 kilo çileğe, 3 kilo şeker ve 1 çay kaşığı limon tuzu konularak çilek reçeli yapılabilir.
1 kilo çilekten ne kadar reçel çıkar? Kavanozun büyüklüğüne göre değişir. Ticari bal kavanozları ile iki kavanoz çıkar.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Karbonat veya kabartma tozu sütle şekerin daha kolay yoğunlaşıp karamelize bir hal almasını sağlayacaktır. Bu malzemeleri ilave ettiğinizde sütün birden kabardığını göreceksiniz.
Reçel kaynarken neden köpürür? Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir. Reçelde köpüklenmeyi önlemek için güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Kuru ve serin yerlerde tutulduğunda reçelin ömrü uzayacaktır.
Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin. Böylece daha parlak bir görünüm yakalayabilirsiniz.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çilek reçeli yaparken su katılır mı? Tencerenin kapağı kapalı olarak şekere yatırılan çilek bir gece buzdolabında bekletilir. Ertesi gün suyunu salarak şerbetinde yüzen çilekler ocağa konulur. Pişirme esnasında üzerine tekrar su ilavesine gerek yoktur.
Limon suyu, reçel karışımının pH'sını düşürür, bu da pektin şeritlerindeki bu negatif yükleri etkisiz hale getirir, böylece artık reçelinizi “ayarlayacak” bir ağa toplanabilirler.
Reçel büyük tencerede kaynatılır ve küçük bir parça tereyağı atılırsa taşma riskine karşı önlem alınmış olur.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Kabartma tozu reçelin daha parlak olmasını sağlıyor.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri