Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı bastırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Çam fıstığındaki besin maddelerinin mükemmel kombinasyonu enerjiyi artırırken, magnezyum ve protein gibi diğer önemli mineraller kalp krizlerini ve şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.
Çam Fıstığı Neye İyi Gelir? Çam fıstığı, içinde bulunan pinolenik asit, sağlıklı kolesterolü destekler. Aynı zamanda da kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda K vitamini, yaralanmadan sonra kanamayı önlemek için kan pıhtısının oluşmasını sağlar.
Besin değeri yüksek olan çam fıstığı, balla macun haline getirilerek yenildiğinde vücuda enerji ve zindelik verir, aynı zamanda cinsel gücü artırır. Yer fıstığı ile birlikte tüketilirse mideyi kuvvetlendirir. Çam fıstığı yüzyıllardır dünya mutfaklarında kullanılan bir çerezdir.
Fakat potasyum ve fosfor oranı yüksek olduğu için böbrek hastaları dikkatli tüketmelidir.
En Besleyici Kuruyemişlerden Çam Fıstığının Besin Değerleri
7 gram da lif bulunduran çam fıstığı; 4 miligram sodyum, 600 miligram potasyum ve 26 miligram kalsiyum içermektedir. Bu bileşenlere ek olarak çam fıstığının demir, A vitamini, C vitamini ve B vitaminince de zengin olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili 25 soru bulundu
Genelde kilo aldırıcı bir etkisi bulunduğundan kilo problemi olan kişilerin uzak durmasında fayda var. Kabızlık: Çam Fıstığı fazla tüketildiği taktirde kabızlık belirtileri görülmektedir.
Çam fıstığının fiyatının yükselmesindeki ilk sebep çam fıstığı üretiminin yıllar geçtikçe azalmasıdır. Azalan üretime bağlı olarak piyasada daha az bulunan çam fıstığının fiyatı artmaktadır. Üretimin azalmasına sebep olan başlıca etken, yıllar geçtikçe daha da kötüye giden kuraklık ve iklim değişikliğidir.
Çam Fıstığının Sağlığa Faydaları
İçerdiği protein ve mineraller ile sağlıklı beslenme de fayda sağlamaktadır. Sağlıklı bir kalp ve tansiyon için önemli koruyucu etkiye sahiptir.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı beslenme yerine taze sebze meyve ve ev yemekleri tüketilmelidir. Yeterli su tüketerek böbreklerinizi koruyun: Günde 1.5-2 litre su içmek böbrek sağlığı için önemlidir. Bu sıvı miktarı egzersiz, ateşli hastalıklar, hamilelik veya emzirme dönemlerinde artırılmalıdır.
Bir avuç dolusu çam fıstığı yemek, bütün gün boyunca size yüksek enerji sağlar. Çam fıstıkları mükemmel bir doymamış yağ deposudur ve kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Düzenli çam fıstığı tüketimi, kandaki iyi kolestrolü arttırarak, kötü kolestrol seviyesini düşürür.
Çam fıstığı kansızlığa iyi gelir ve kan bileşimini kuvvetlendirir. İçeriğinde yüksek miktarda bulunan K vitamini, bakır, demir ve manganezden dolayı kalp ve damar sağlı açısından faydalıdır.
Çam Fıstığı Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle Dolmalık Yer Fıstığı ( 1 Kg ) 190 TL'ye, %10 indirimle Dolmalık Yer Fıstığı ( 500 Gr ) 123 TL'ye, %28 indirimle Çam Fıstığı 100 gr (Bergama-Kozak) 215 TL'ye, %30 indirimle Arifoğlu Çam Fıstığı Cam Şişe 85gr 189 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Ülkemizde dolmalık fıstık olarak da bilinen çam fıstığı Türk mutfağında dolma, pilav, pasta, tatlı, salata, helva ve börek gibi yemeklerin yapımında yaygın olarak kullanılır.
Çam fıstığının diğer adı güner içidir. Çam kozalaklarının kabuklarının kırılması sonucunda elde edilir. Besin değeri oldukça yüksek bir gıda ürünü olan çam fıstığı, bütün Akdeniz ülkelerinde yetişebilen, şemsiye görünümünde ve 20 metreye kadar boyu olabilen, bir çam türü olan fıstık çamlarının tohumlarıdır.
Küçük böbrek rahatsızlıkları için önerilen limon suyu, asiditesi sayesinde böbrekleri temizlemeye yardımcı olur. Özellikle böbrek taşlarında etkilidir. Böbreklerin toksinleri atmasına yardımcı olan en iyi gıdalardan biri olan maydanoz, böbrek taşlarını ve idrar yolu enfeksiyonlarını giderir.
Lahana, karnabahar, kırmızıbiber, sarımsak, soğan, elma, kızılcık, yaban mersini, ahududu, çilek, kiraz, kara üzüm, yumurta beyazı, balık ve zeytinyağıdır.
Çeşitli çalışmaların böbrek ve safra kesesi sorunları olan kişilerin Limon suyu içmekten kaçınmaları gerektiğini gösterdiğini biliyor muydunuz? limon suyu, vücuttaki kalsiyum emilimini engelleyebilir ve böbrek durumunu ağırlaştırabilir.
Başınızı soğuk su ile yıkamanız yüksek tansiyonunuzu düşürmek için doğru bir adım olacaktır. Çünkü soğuk su sinirlerinizi uyardığı için tansiyonunuzun düşmesine ön ayak olacaktır. Kekik tüketimi ya da kekik suyu kaynatılması, düşürmekte yararlı olacaktır. Yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz.
Tansiyona iyi gelen bitkilerin başında keklik otu, Lavanta, Kedi otu, Ulak otu, Pancar, Karahindiba, Sarımsak, Çarkıfelek çiçeği, Çiğ Antep fıstığı, Limon, Nar, Brokoli, Patates, Nane, Ispanak, Domates, Kabak, Maydanoz gelmektedir.
- Çam fıstıkları tek parçayken, yer fıstıklarıysa dikine bir şekilde ortadan ikiye kolayca bölünebiliyor. - Eğer aldığınız çam fıstıklarının içinde ortadan bölünen çıkarsa bilin ki aldığınız satıcı çam fıstığına yer fıstığı karıştırarak hileli olduğunu anlayabilirsiniz.
Yenilebilir ve yüksek ticari değeri olan bir tohumdur. Türkiye'de Aydın, Muğla ile İzmir illerinde üretimi yaygın olarak yapılmaktadır. Aydın iline bağlı Koçarlı ilçesinde Türkiye'deki ortalama çam fıstığı üretiminin %50'si yapmaktadır.
Meyvemsi, fındıksı ve çam ağacı notaları içeren tatlı ve tereyağlı bir tadı, gevrek bir dokusu vardır. Özellikle kavrulduğunda gevrekliği artar ve başta salatalar olmak üzere, makarna, balık, çorba ya da tatlı gibi farklı yiyeceklerin üzerine serpiştirilerek lezzet ve doku açısından zenginlik sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri