Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
İhtiva ettiği potasyum ve fosfor nedeniyle, kronik böbrek yetmezliği olan hastaların doktoruna danışmadan tüketmemelerini öneriyoruz.
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
- Lif kaynağı olarak kilo vermeye yardımcı olur. - Kolesterol düşürücü etkisi vardır. - Kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Görüldüğü üzere çileğin çok önemli faydaları vardır ve günlük öğünler için tüketimi oldukça uygundur.
İlgili 29 soru bulundu
Eğer bağırsaklarınızı temizlemek istiyorsanız, akşam yatmadan önce bolca çilek yiyebilirsiniz. Ertesi sabah hem bağırsaklarınız temizlenmiş, hem de bol idrar sökmüş olacaksınız, içiniz tamamen temizlenecektir. Çilekte brom olduğu için de çok rahat bir gece geçireceksiniz.
Çilek: Isırdığınızda çileğin orta kısmında boşluk varsa hormonludur.
Günlük C vitamini ihtiyacımız yaklaşık 60 – 75 mg'dır. 1 porsiyon yani 10-12 adet çilek 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.
Çilek narin bir meyve olduğu için satın alındıktan sonra en fazla iki gün içinde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde rengini ve formunu kaybetmeye başlar ve kokusu da değişir. Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır.
Çilek yüksek antioksidan özelliği ile kalbe dost meyveler arasında boy gösterir. Kalp krizi, inme, felç, kalp spazmı gibi sık görülen kap rahatsızlıklarına karşı risk düşürmeye yardımcı olur, kolesterolü dengeler, genel kalp sağlığını destekler.
Çileğin ait olduğu meyve familyasında var olan bir proteinden kaynaklanan çilek alerjisi, pek çok farklı sebepten kaynaklı olarak vücutta belirti gösterebilir. Çilek alerjisinin görülmesindeki başlıca sebep, çileğin ağız yoluyla tüketilmesi ve direkt olarak sindirim sistemine karışmasıdır.
* Çileklerde bolca bulunan antioksidanlar, kan pıhtılarının oluşmasını önleyerek felce karşı koruma sağlar.
İçerisinde bulunan maddelerden dolayı vücut üzerinde sakinleştirici etkisi vardır. Düzenli çilek tüketimi diş etlerini güçlendirirken ağız kokusunu da önleyici etki göstermektedir. Ayrıca antioksidan etkileri sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Karaciğer hastalıklarının önüne geçer.
Fazla çilek tüketmek hem mide yanmasına hem de şişkinliğe neden olabilir. 2- Karın ağrısı: Dağ çileği tüketirken dikkatli olunması gerekiyor. Fazla dağ çileği tüketmek karın ağrısına ve mide spazmına yol açabilir.
-"BÖBREK HASTALARI DİKKAT ETMELİ"-
Tüketim sonrası kana karışan minerallerin, böbrek hastalarında çökme yapacağına dikkati çeken Türemiş, "aşırı tüketilen çilek, besin elementleri kana karıştığı zaman böbreklerde çökme yapabiliyor. Böbreklerinde taş ve kum riski olanlar aşırı çilek yememeli" dedi.
Çilek, antioksidan özelliklerinden dolayı gastrit tedavisine yardımcı olur. Ek olarak, mide suyu çilekte bulunan zengin fenolik bileşik yüzünden iyidir. Ayrıca, çilek mide astarındaki iltihap oluşumunu engelleyerek mideyi korur.
Bütün yaz boyunca tüketilen meyvelerden biri olan çilek doğru yıkanmadığı takdirde zehirleyebilir. Tam da mevsimi gelen çilek marketlerde çoktan yerini aldı. Bütün yaz boyunca tüketilen meyvelerden biri olan çilek doğru yıkanmadığı takdirde zehirleyebilir.
Çilekten daha çok yararlanmak isteyenler yemekten sonra değil aç karnına yemelidirler. Böylece daha hızla ve daha iyi sindirilerek etkisi artar. Sabahları da erkenden çilek yemek çok yararlıdır.
Ancak uzmanlar ve üretici, çilekte kesinlikle hormon kullanılmadığını açıkladı. Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, çilekte vatandaşın zannettiği gibi döllenmeyi sağlamak amacıyla hormon kullanılmadığını belirtti.
1 adet çilek 5 kalori. 2 çilek kaç kalori 10 kcal. 1 çay bardağı çilek 48 kalori. 1 su bardağı çilek 64 kalori içerir.
Folik asit(C19H19N7O6) : çilekte bulunur. Formik asit(CH₂O₂) : karıncada ve ısırgan otunda bulunur.
Östrojeni arttıran bazı meyveler
Çilek, kızılcık ve ahududu gibi meyveler de hem vitamin, mineral ve lif hem de fitoöstrojen kaynağı olarak gösteriliyor.
Türkiye'de özellikle domates, patlıcan, patates, kabak, üzüm, elma, kavun, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve çeltik üretiminde hormon yaygın olarak kullanılıyor.
Hayvan yetiştiriciliği, domates, patlıcan, patates, kabak, üzüm, elma, kavun, buğday, arpa, yulaf, çavdar, çeltik gibi birçok gıdanın üretiminde hormon kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri