Çilek ve Karpuz Malç Naylonun Faydaları Nedir? Malç naylonlarının ortaya çıkış sebebi, öncelikle toprakta yetişen ve fidelerle birlikte mahsule zarar veren yabani otların, istenmeyen bitkilerin çıkışının önüne geçmek için kullanılır.
3. Malç naylonu nasıl kullanılır? Malç naylonu toprağın üzerine serilir ve bitkilerin etrafına yerleştirilir. Böylece toprak nemini korur ve yabancı otların büyümesini engeller.
Malç nelerden yapılır? Tahılların sap ve samanı, ağaçların yaprakları, talaşı ve kabukları, öğütülmüş budama artıkları, kâğıt artıkları, taş ve çakıl taşları, farklı renklerde polietilen veya PVC gibi plastik örtüler ile agril benzeri örtüler malç materyali olarak kullanılabilmektedir.
Güneş ışığını keserek yabancı otların büyümesini engeller. Yüzeydeki buharlaşmayı azaltarak veya engelleyerek toprakta su tasarrufu sağlar. Toprağın çıplak kalmasını önleyerek yağmur, rüzgâr gibi etkenlere karşı erozyonu engeller. Doğrudan güneş ışığını azalttığı ve nem tuttuğu için biyolojik aktiviteyi teşvik eder.
Pigmentli veya renksiz filmler kullanılabilir, bunların her biri belirli avantaj ve dezavantajlara sahiptirler. Siyah filmler, yabani ot büyümesini önler, ancak toprağın yeteri kadar ısınmasına katkı sağlamaz; Açık filmler ışığı iletir ve toprağı ısıtır, ancak ot büyümesini teşvik eder.
İlgili 17 soru bulundu
Eni 130 cm olup 1.kalite 4-5 yıl dayanıklıdır. Çilek üretimi için uygundur. 100 mikron kalınlıkta üretilmektedir.
Malç Naylonu - 10 Kg - 130 M - 130 CM Eninde - 4 Yıl Ömürlü
Ürün sayfasında gördüğünüz fiyat bilgileri, satıcı tarafından belirlenmektedir. 70 cm Enli - 1500 Metre uzunlukta Siyah Malç Naylonu 1 Top ! NOT: Değerli müşterilerimiz ; Ürünü ambalajından çıkarırken, kullanacak oluğunuz kesici ve delici aletlerin ürüne zarar vermemesine özen gösterilmesi önemlidir.
Bilindiği gibi malçlama, yetişme ortamı koşullarının yeterince elverişli olmadığı yer ve durumlarda uygun bir bitki örtüsü oluşturulmasını kolaylaştırmak amacıyla, erozyona açık yüzeylerin geçici bir süre için korunmasında yaygın olarak kullanılan bir örtüleme yöntemidir.
Malç ve malçlama nedir ? fiziksel özelliklerini (sıcaklık, nem, vb) artırmak, kaliteli, erkenci ve bol ürün almak amacıyla toprak yüzeyinin ince bir tabakayla kaplanmasına malçlama denir.
Kimyasal adı polihekzametien adipamit'tir. Yüksek mol kütleli poliamitlerden oluşan sıcağa, aşınmaya ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı plastik malzeme. Genellikle lif halinde üretilen naylon, ilk kez 1930'da Amerikalı kimyacı Wallace H. Carothers'e bağlı bir araştırma grubu tarafından geliştirildi.
Malç naylonu ekinlerden daha fazla ve daha verimli mahsul almakta kullanılan bir naylon çeşididir. 120 ve 130 cm eninde olup 8-10-12 micron gibi çeşitli kalınlıklarda olur. Uzunluğu rulosuna göre değişip ortalama 300-400 Metre civarı çıkmaktadır.
SULAMA : Çilek aşırı sulanmamalıdır. Özellikle meyve oluşumundan olgunlaşma dönemine kadar daha dikkatli olunmalıdır. Damla sulama ile 3 – 4 günde bir sulama yapılır.
Malç olarak en çok kullanılan materyal siyah plastik örtülerdir. Ancak Kullanılacak plastik malç güneş ışınlarına dayanıklı UV katkılı olmalıdır .
Bu nedenle çileğin toprağa dikilmeden önce toprağının azot açısından zengin gübre ile desteklenmesi önemlidir. Fidelerin dikileceği toprakta balık sırtı olması ve dikimden bir süre sonra toprağa amonyum sülfat içeren çiftlik gübresi eklenmesi çilek kalitesini ve verimini arttırır.
Toprağın üzerini örtmekte kullanılan siyah naylon malç naylonu olarak adlandırılmaktadır. Malç toprak yüzeyinin ışık geçirmeyen bir materyalle örtülmesidir.
Canlı malç olarak toprağa azot kazandırabilen ve toprak yüzeyini örten baklagiller (yonca, fiğ, korunga, bakla vb.) ekilebilmektedir. Bunların yanında tatlı patates, çilek, balkabağı gibi gelir getirici bitkiler de iklim şartlarına ve toprak yapısına göre bu amaçla kullanılabilmektedir.
Bahçenin yabani otlar çiçeklenmeden biçilmesi, çim yoksa toprağın çapalanması hatta büyük sebze tarhları söz konusu ise sürülmesi yabani otlara karşı savaşta en etkili yöntemlerden sayılıyor. En eski yöntemler arasında görülen çapalama, uzun vadeli etkisi ile özellikle yeni bahçe düzenleyen kişilerce tercih ediliyor.
Sera naylonu kaç mikron olmalı sorusuna cevap olarak, sera naylonu kalınlıkları 140 mikrondan başlayıp 400 mikron kalınlığa çıkar. En dayanıklı ve daha çok katkı maddeli sera naylonları 400 mikron kalınlığındadır.
Sera naylonlarının en yaygın çeşitleri çoğu zaman 350 mikrondur. Ancak farklı ihtiyaçlar için sera naylonu 400 mikron seçeneklerini bulmak da mümkündür.
– 1 top naylon branda ortalama 55-60 kg ağırlığındadır. – 2mt x2(kat); 2.5mt x2(kat) ve 3mt x2(kat) genişliklerinde talep görmektedir.
Ayrıca naylon örtülerin hava ve su geçirme özelliği olmadığından dolayı örtü altındaki havasız (anaerobik) koşullarda kültür bitkilerinde hastalık oluşturan bazı toprak kökenli patojenlerin arttığı bilinmektedir.
Toprağın üzerini örten her maddeye malç adı verilir. Toprak yüzeyinin ie ışık geçirmeyen bir madde ile örtülmesi işlemine de malçlama adı verilir. Bu yöntem; toprak yüzeyi ışık geçirmeyen bir madde ile kaplandığı için yabancı ot tohumlarının çimlenip toprak yüzeyine çıkmamasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri