Reçelin daha berrak olması için kaynama bittikten sonra bu köpükler tahta kaşıkla reçelden çıkarılmalıdır. Tahta kaşık yoksa köpük kevgirle atılır.
Tencereden köpükleri almıyorsunuz
Kaynamaya başlayan bir reçel tenceresinin üzerinde köpükler doğal olarak birikecektir. Eğer reçelin kıvamının berrak olmasını istiyorsanız kaynama bittikten sonra bu köpükleri tahta kaşığınız yardımıyla kenara ayırmalı ve reçelden uzaklaştırmalısınız.
reçelin içine karıştırmadan yüzeyden dikkatle alınan köpüktür. alınmazsa reçelin parıl parıl, berrak görüntüsünü bozar.
Reçelin köpürmesini engellemek için kaynamakta olan reçel suyuna bir parça tereyağı atabilirsiniz. Reçelin köpüklerini almak için başında beklemenize gerek yok. Kaynama bitiminde, köpükleri tek seferde alabilirsiniz. Reçel yapımında kullanılan şekerin miktarı çok önemlidir.
Reçel kaynarken tencerede köpük oluşması oldukça normal bir durum. Ancak, reçelinizin görüntüsünün daha sade ve berrak olmasını istiyorsanız, kaynama aşaması bittikten sonra tencerenin üzerindeki köpükleri bir kaşık yardımıyla almalısınız.
İlgili 36 soru bulundu
Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
Çileklerinizi bir tencereye alıp üzerine şekeri ilave edin. Çilek reçeli yaparken ideal oranınız 1 kg çileğe 3 su bardağı kadar toz şeker diyebiliriz. Ancak çilekleriniz çok tatlıysa şeker miktarını azaltmanız da bir seçenek. Buradaki en önemli püf noktalardan biri şekeri ilave ettikten sonra 1 gece dinlendirmek.
Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak.
Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir. Reçelde köpüklenmeyi önlemek için güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Kuru ve serin yerlerde tutulduğunda reçelin ömrü uzayacaktır. Kapağı açıldıktan sonra reçellerin kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir.
Şurubun Kıvama Gelmesi:
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Kararmayan Çilek Reçeli: Fazla kaynarsa, rengi kahverengi olur, az kaynarsa sulu olup yüzü küflenebilir. Ocaktan almadan önce içine ilave edilecek bir çay kaşığı tereyağı çilek reçellerin daha uzun süre dayanmasını ve renklerinin güzelleşmesini sağlar.
Suyunu salmış olan çilekleri ocağa alın ve ara ara narince karıştırarak, kaynayana dek pişirin. Kaynamaya başlayınca daha az köpürmesi için 1 tatlı kaşığı tereyağını ekleyin ve altını kısın ve 30- 35 dakika kadar kontrollü olarak pişirin.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Kavanozların kapakları reçel a sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatılmalıdır. Kavanozlar ışık görmeyen, çok sıcak olmayan, ferah yerlerde saklanmalıdır.
Reçelin kristalleşmesini önlemek için pişirme sırasında limon suyu veya limon tuzu kullanılmalıdır.
1 kilo çileğe 400 gr şeker yeter. Çilek çok kumlu bir meyve onun için bir kapta suda bekletmek gerekiyor ve bu işlemi bir kaç yapmak gerekiyor. Çilek yıkandıktan sonra suzulur bir kaba alınır üzerine şeker konulur ve kabın ağzı mutlaka kapatılmalı.
Reçel kaynamaya başladıktan köpüklendikten sonra içine tereyağ atmayı sakın unutmayın.Merak etmeyin tereyağ reçeliniz de hiç bir koku ve tat bırakmaz reçelinizin tadını bozmaz…
1 kilo şeker 1 kilo çilek şeklinde de gidebilir 1 tas çilek 1 tas toz şeker şeklinde de. Çilek reçeli pişirenler bilir genellikle çok fazla köpük yapar ve bir anda taşma ihtimali yüksektir. Köpüklenmesini engellemek için içine bir miktar tereyağı ekliyoruz böylece sürekli kaşık kaşık köpük almak zorunda da kalmıyoruz.
Köpürme: Reçeller şeker oranı ve dolayısıyla kıvamı düşük olursa açıkta muhafaza edildiğinde köpürme olur. Kristalleşme: Reçellere limon suyu veya tuzu ilave edilmediği takdirde şekerlenme de denilen kristalleşme olur.
Lezzetli bir çilek reçelinin en büyük sırrı mis kokulu, rengini güneşten almış, tadı yerinde tarla çileğidir. Bir de güneşte çektirerek kıvam almasını sağlamak. Böylece sanki kireçte beklemiş gibi tane tane, tadı kokusu ve kaynamadığı için bozulmayan ışıl ışıl rengiyle nefis bir reçel olur.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
15 dk kaynatıp ocaktan alalım. Tepsiye döküp üzerine tülbent yada tül ile örtüp güneşi görecek bir yere koyalım. Ara ara karıştıralım. 2 gün güneşte beklemesi yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri