Çilekleri biraz yıkadıktan sonra içerisine bir miktar limon sıkın veya sirke dökün. Bu sayede dezenfekte etmiş olursunuz.
DOĞRU YIKANMAYAN ÇİLEK İLTİHABA NEDEN OLABİLİR!
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
Çilekleri düzgün bir şekilde yıkamak ve temizlemek için yemeyi düşündüğünüz çilekleri bir kap içine koyun ve soğuk, akan suyun altında hafifçe yıkayın. Bunu 10-20 saniye devam ettirin, ancak her bir çileğin iyice durulandığından emin olun. Çilekleri bir havluyla kurulayın, sonra yiyin.
Çileklerin temizlenmesinde ve çileğin üstündeki yer alan meyve sineği larvalarından arındırmak için en etkili yöntemlerden biri tuzlu ile temizleme yöntemidir. Çilekleri temizlemek için 4 bardak suya yaklaşık 4 çay kaşığı tuz eklemeniz gerekiyor.
İlgili 19 soru bulundu
Çilek tuzlu su ılık suda bekletip, 1 litre suya 10 gram kadar İngiliz karbonatı da denilen bikarbonat koyarak, minimum 8 dakika bu çözelti içerisinde sebze meyveleri yıkamak ve ardından durulamak pestisit kalıntılarını gidermede en etkili yöntem olacaktır.
* Çileğin sapları teker teker ayırın. * Saplarından ayrılmış çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. * Çilekler burada 5-10 dakika beklesin. Bu sayede kum ve toprak gibi kalıntıları suyun dibine çökecektir.
-Oda sıcaklığında bekleyen suyun içine bir çay bardağı elma sirkesi koyun. -Çilekleri sirkeli suyun içine atın ve 15 dakika bekletin. -Çilekleri suyun içinden çıkardıktan sonra tek tek kurulayın ve buzdolabına kaldırın. Bu işlemin ardından çileklerinizin ömrü 3-4 gün daha uzayacaktır.
Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır. Çilek yıkanmadan saklanmalıdır, eğer yıkanıp saklanırsa bozulma hızı artacaktır. Çilek saklanırken sapları da koparılmamalıdır, çünkü bu da bozulma hızını artırır.
Çileğinizin tatlılığına göre üzerine şeker serpin. Eğer yarı tatlı ise üzerine bir tatlı kaşığı kadar şeker serpin. Çilek ve şeker fırında mükemmel bir uyum ile birleşecek ve çileğin tadı güzelleşecektir. Fırında yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra çilekleri çıkarın.
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Çok büyük, formunu ve rengini kaybetmiş bir çilek, hormonlu çilektir. Aynı zamanda yapraklarının alt kısmında beyazlık olan bir çilek hormonludur. Kendine has kokusunu, yapraklarının altındaki rengini kaybetmemiş bir çileğin lezzeti yerindedir.
Çilek sirkesi diğer sirke çeşitleri gibi su ile karıştırılmadan aç karnına içilir. Sade içileceği zaman bal ile karıştırılarak da içine limon suyu eklenerek tüketilir. Şifalı özellikleri ile haricen de kullanılan çilek sirkesi, doğal cilt maskesi yapımında kullanılır.
Hazırlayan da Çevre Çalışma Grubu (EWG). Çileğin pestisit maruzluğu açısından arka arkaya “en kirli” meyve olmasının nedeni ise yetiştirme esnasında birden fazla tarım zehrinin uygulanması.
Sirke posalardan süzülerek tekrar cam kavanoza konularak ağzı sıkıca kapatılır. Aynı ortamda yaklaşık 1 ay bekletilir. Bu süre zarfında sirke hem keskinleşir hem de tortu dibe çöker. Böylece sirkeniz 10 haftada hazır hale gelir.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
-10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever. Kireç oranı yüksek olan topraklarda çilek yetiştirmek zordur. Çilek dikiminin ilkbahar, kış, yaz ve sonbahar olmak üzere 4 dikim zamanı vardır.
Çilekler 400-500 saat soğuklamaya ihtiyaç duyuyor. Çileğin çok sıcaklarda yetişebildiği zannedilse de, bitkilerin -10 dereceye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebildiğinin altı çiziliyor. Çok soğuk bölgelerde bitki, kuru otlarla örtülerek soğuktan korunuyor.
Hava geçirmez cam kavanozda saklayın
Çilekleri güzelce yıkadıktan sonra doğrudan cam bir kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın. Bu yöntemle meyveleri yaklaşık 2 hafta taze tutabilirsiniz. Hava almayacak şekilde sakladığınızdan meyvelerin de ömrünü uzatacaksınız.
Çilekler ve diğer taze meyveler oldukça gözenekli ve bu özellikleri nedeniyle ortamdaki nemi zahmetsizce emiyor. Bu da yüzeylerinde küf sporlarının gelişmesi için ideal. Bu yüzden çilek en çabuk bozulan meyveler arasında yer alıyor.
Paylaşılan videolarda tuzlu suya atılan çileğin içerisinden böceklerin çıktığı görüldü. Bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduğunu belirten Gıda Mühendisi Prof. Dr. Bülent Nazlı, "Kelebek, böcek ve sinekler üreme dönemlerinde yumurtalarını meyvelerin üzerine bırakabiliyor.
Kireç miktarı fazla olan topraklar, çilek yetiştiriciliği için tavsiye edilmemektedir. Bu gibi alanlarda çilek yetiştiriciliği yapılması durumunda, fazla kireç demir alımını engellediği için çilekte kloroz(sararma) görülmektedir.
Süt içinde, tatlılarda, meyveli yoğurt yaparken, sabah kahvaltılarında, kahvenizin yanında çikolata sosu ile, gece dolabı açtığınızdaki tatlı kaçamaklarınızda ve sizin istediğiniz her anda çilek sizi mutlu edebilir. Huzur veren kokusuyla, mest eden tadıyla çileğin yeri gönüllerde hep ayrıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri