Çilek tohumu, yakın çağda online olarak da satın alınabilen bir tohumdur. Bunun yanı sıra elden alımları da mevcuttur. Tohum satan yerlerde ya da marketlerde çilek tohumu bulunabilir. Çilek tohumunun elde edilmesi ise kurutma, kazıma ve süzme gibi işlemler ile sağlanabilir.
Çilek tohumu genellikle ilkbahar mevsiminde ekilir. Ilıman iklim yapısında yetişebilen bu bitki, ortalama 2 ila 35 derece arasında olan bölgelerde yetiştirilir. Don olayının bitmesiyle beraber ekim işlemi gerçekleşir. Çilek çekirdeğini toprağa ektikten sonra 20-25 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır.
Çilek tohumu ekimi ise, genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içinde bulunan aylarda yapılması tavsiye edilir. Çilek tohumunda tohumun ekimi ve kalitesi hasadın verimliliği bakımından önemlidir.
Tohum Cenneti | Kokulu Çilek Tohumu | 15 TL.
Çilek dikiminin ilkbahar, kış, yaz ve sonbahar olmak üzere 4 dikim zamanı vardır. Serin ve nemli havalarda çilek ekimi yapılmalıdır. 6-8 santime kadar kökü ile birlikte toprağa gömülen çilek, yaprakları toprağın üzerine gelecek şekilde ekilir.
İlgili 37 soru bulundu
işlenmiş toprağa çilek tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 20-25 gün gün içerisinde gerçekleşecektir.
Çilek meyvesi çiçek tablasının etlenmesiyle meydana gelen yalancı bir meyvedir. Kol atarak çoğalır.
Çilek tohumu, yakın çağda online olarak da satın alınabilen bir tohumdur. Bunun yanı sıra elden alımları da mevcuttur. Tohum satan yerlerde ya da marketlerde çilek tohumu bulunabilir.
Yetişkin bir çilek fidesi yılda 1,5 kilogram meyve veriyor, 6 dönüm arazide yıllık 20 ton üretim yapmayı hedefliyorum. Bir kilogram verse dahi hedefime ulaşabiliyorum.
Çilekte iyi tozlanma gereklidir.İyi tozlanmış meyvelerde şekil bozukluğu olur.Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 günde olgunlaşır. Çilekte kısa günde çiçek gözleri, uzun günde kol gelişimi olur.Bu sebeple çilekte verim ile gün uzunluğu ijgilidir.
1. Tohumları toprağa dikmeden önce nemli kağıt peçete içine koyup, bu peçeteyi de kilitli poşete koyup çimlendirebilirsiniz. 3. Tohumları toprağa direkt dikerek de çimlendirmek mümkün. Ancak öncesinde 1 geceden sabaha suda bekletirseniz çatlayıp çimlenmesi daha kolay olacaktır.
Çilek Bitkisi Ne Zaman Meyve Verir? Çilek bitkisi fide olarak dikiminden sonra 3 ila 4 ay içerisinde meyve vermektedir. Bazı çilek türleri 7 veren çilek oldukları için 7 mevsim çilek elde etmek mümkündür.
Mayıs sonu Haziran gibi çiçek açan çilek fideleri ilk yıl az miktarda olsa da meyve verir. Asıl olarak bir sonraki yıl tam anlamıyla meyve vermeye başlar.
Çilek, hoş görünümü ve lezzeti ile çok tercih edilen bir meyvedir. Yetiştirilmesi kolaydır. Evinizde saksıda rahatlıkla çilek yetiştirebilirsiniz.
Çilek köklerinin bakımında önemli olan bitkinin kökünün yumuşak bir toprakta olması ve ideal sulama yöntemiyle en uygun güneşlenebilecek yerlerin seçimi yapılmalıdır. Çilek uygun ortam ve sıcaklık sağlandığında verimi arttırılabilen bir bitkidir. Çilek tohumundan ekimi de yapılabilmektedir.
Çilek fidesi ekimden yaklaşık 3-4 ay içerisinde meyve verecektir. Çileğin meyve vermesi toprağın yapısı, sulama ve güneş gibi bazı unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
İlk hasadına mayıs ayının sonunda başlanan ve 7 kez hasat edilen çileğin son hasadı Aralık ayında yapılacak.
Kışı bu şekilde geçiren bitkiler ilkbahar ve yaz aylarında sulanır. Bu nedenle karık sulamada ilkbaharda yağış olmadığı durumlarda haftada bir sulama yapılmalıdır. Damla sulama günlük buharlaşmaya bağlı olarak düşük debi ve su miktarlarında günlük sulama yapılabileceği gibi 3-4 günde bir de sulama yapılır.
Türkiye'de çilek hangi bölgede yetişir sorusunu Akdeniz Bölgesi şeklinde cevaplamak mümkündür. Akdeniz Bölgesi'nden sonra ise Ege ve Marmara gelir. İl olarak en çok çilek üretiminin yapıldığı yerler Mersin, Aydın, Muğla ve Konya'dır.
Çileğin üzerindeki nokta şeklindeki yapılara ise “aken” denir. Akenler çiçekli bitkilerin oluşturduğu kuru meyvelerdir. Birçok çiçekte akenlerin içinde çekirdek bulunur. Çileğin çekirdeği de akenlerin içindedir.
Tohum nereden alınır sorusunun cevabı ise elbette Tekzen'den. Tohumlar çoklu sayıda satıldıklarından uzun süre boyunca veya geniş alanlarda ekim yapabilmeniz mümkün oluyor. Evlerin ve ofislerin canlı süsleri ve tohumları Tekzen'de uygun fiyatlarla bulunuyor.
Meyveleri oldukça değerli olan Altın Çilek kolaylıkla tohumdan yetiştirilebilen çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'da 300-2.500 metre rakımda yetişir.
Çilek yetiştirmek için kullanacağınız toprağın torf, yani organik malzemeler bakımından zengin bir toprak türü olması gerekiyor. Fideleriniz büyüyüp meyve vermeye başladığında toprağı gübrelerle daha da zenginleştirmeniz daha verimli çilek yetiştirmenize olanak sağlıyor.
"Dünya genelinde yetişen ve hızlı büyüyen birçok ağaç vardır. Çilek ağacı da hem ülkemizde hem de Dünya'nın birçok ülkesinde yetişen bir futbolcudur. Çilek ağacı çilek meyvesini veren ağaçtır. Ülkemizde de çilek üretimi oldukça yaygındır.
Ürünün ömrünü uzatmak için hasattan hemen sonra 0 °C'ye soğutulmalı ve 0 °C'de muhafaza edilmelidir. Ürünün sıcaklığı hasat edildiği yerde 30 °C'ye kadar çıkabilir ve çileğin 0 °C'de 4 saat beklemesi %40 oranında fire ile sonuçlanabilir. Paletlenmiş halde zorlanmış hava akımı ile ön soğutulması tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri