Çin lahanası zaman içinde Japonya ve Kore'ye yayılmış ve nihayet 20 yüzyılda diğer ülkelerde de tanınmış ve tüketilmeye başlamıştır. Günümüzde Türkiye'de de bulunmaktadır.
Adana'nın Sarıçam ilçesinde ilk kez yetiştirilen 'Çin Lahanası', Rusya'ya ihraç edilmek üzere ilk kez 160 dönüm alana ekildi. Bölgenin yeniliğe açık ve öncü çiftçilerinden Abdullah Temel, Sarıçam'a bağlı İncirlik'te 160 dönüm alana yaklaşık 1 milyon kök Çin Lahanası ekimi yaptı.
Çin lahanası (Brassica rapa pekinensis; Çince: 大白菜; pinyin: dàbáicài), veya Çin Marulu Çin, Doğu Türkistan, Japonya, Kore dolaylarında yetiştiriciliği ve tüketimi yaygın olan bir lahana türüdür.
Celtuce olarak da bilinen Çin marulu, yeşil yapraklı bir sebzedir ve uzun yıllardır Çin mutfağında tüketilir. Kökleri ya da yaprakları yenilebilir. Ana yemeklerde, salatalarda, sebze yemeklerinde kullanılabilir. Nerede kullanacağınıza bağlı olarak, çiğ ya da pişmiş olarak tercih edilebilir.
Çin Marulu Besin Değeri
B ve C vitaminleri, fosfor, demir, magnezyum, potasyum ve kalsiyum da dahil olmak üzere çok çeşitli vitamin ve mineraller içeren Çin marulu; aynı zamanda kan şekeri seviyelerini dengelemek ve kalsiyum emilimini arttırmakta önemli olan manganezin de iyi bir kaynağıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Çiğ Olarak Tüketim Çin Lahanası tıpkı marul ve kıvırcıklar gibi çiğ ola- rak yenebilir. Salata Olarak Tüketim Çin Lahanası önce ince ince kesilerek doğranır.
Tadı lahanaya benzemektedir. Yapraklarının koyu yeşil olan kısımları hafif acımsı bir tada sahiptir. Beyaz kısımları daha sulu bir dokuya sahiptir. Çin lahnasının tadı olgunluk durumuna da bağlıdır.
Çin Marulu halk arasında Çin Lahanası adı ile de bilinmektedir. Kendine has yumuşak, tatlı aromalı bir tada sahiptir. güçlü antioksidan bir sebzedir.
Tohumlar 6-8 cm sıra arası ve 2-3 cm sıra üzeri mesafelerle 0.5-1 cm derinliğe ekilir ve daha sonra hastalık ve zararlılardan tamamen temizlenmiş kapak harcı ile örtülür. Tohum ekiminden sonra tavalar süzgeçli kovalarla sulanır.
Çin lahana tohumu serin iklim koşullarına uyum sağlar ve bu iklim koşullarında da çok iyi gelişim göstermektedir. Çimlenme sıcaklığı 25 derece civarındadır. Baş oluşturmayan dağınık yapraklı rozet gövde ortalama 25 derece, baş oluşturan ise 17 derece sıcaklıkta daha iyi bir gelişim göstermektedir.
Suyu sevdiği için sonbahar mevsiminde üretimi yapılan Çin marulu hem ev hem de Çin ya da Doğu Asya mutfağına ait yemekler yapan restoranlarda salata, ana yemek ya da turşu yapımında kullanılır.
Güzde ekilir. 4 günde yetişir. Çin lahanası tohumu bir tohum çeşididir.
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki.
Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.
Bir kış sebzesi olan Brüksel lahanası sanılanın aksine ilk olarak Belçika'da yetiştirilmemiştir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde tüketiliyor ve Türkiye'de de tarımı yapılan bir sebze.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Güneşli, aydınlık yerlerde ve ılıman - soğuk iklimlerde yetişir. Sıcaktan hiç hoşlanmaz. Çok sıcak yerlerde göröntüsü iyi olmaz. Süs lahanaları derin hafif kireçli, besin maddelerince zengin toprakları tercih eder.
Süs Lahanasının Çoğaltılması
Süs lahanası genellikle tohumdan yetiştirilir veya seralardan satın alınarak büyütülür. Ne var ki, bu bitkiyi sap kesme yöntemiyle çoğaltmak da mümkündür. Bu yöntem, yeni bir bitkiye kavuşmanın hesaplı bir yoludur. Bunun için en ideal zaman ilkbaharın başları ya da yazın sonlarıdır.
Fide yetiştiriciliği viyollerde veya yastıklarda yapılır. Yastıklara tohum ekiminde bir m2'den 600-700 fide elde edilecek şekilde m2'ye 4-5 g tohum ekilmektedir. İklim şartları uygun olduğunda 2-3 gün sonra çimlenme görülmektedir. Fideler 3-4 gerçek yapraklı olup 15 cm boy aldığında dikim büyüklüğüne gelmiştir.
Guinness Rekorlar Kitabı'nın en ağır lahanası ABD'nin Alaska eyaletinde Scott A. Robb tarafından yetiştirildi. 31 Ağustos 2012'de kayda geçirilen bu lahana tam 62,71 kilogramdı.
Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur.
Soğuk su, sebzedeki acı tadı alacaktır.
1) Acı Marul: Son yıllarda en popüler marul türlerinden olan acı marul, yabani marul olarak da bilinir. Bu marul türü, ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilir. 2) Göbek Marul: Iceberg olarak da bilinen göbek marul, besin değeri yüksek ve çokça tüketilen bir marul türüdür.
Diğer isimleri; yabani marul, eşek marulu, yağ marulu ya da has marul olan acı marul, papatyagillerden olan bir bitkidir. Boyları 25-150 santimetre arasında değişir. Tüylü ve dikensi yapraklara sahip olan bu bitki neredeyse her yörede ancak daha çok yol kenarlarında yetişir.
Anavatanı Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika ülkeleridir. Marul bitkisi geniş bir alana yayılım göstermiştir. Ülkemizde ise hemen hemen her bölgede marul tohumu yetiştirilme imkanı bulmuştur. Serin iklim sebzesi olmasının yanında yaz aylarında da 1000-1500 m olan yayla kesimlerinde yazlık çeşit olarak yetiştirilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri