Çin'de yasalar gereği zorunlu askerlik hizmeti mevcut olmakla birlikte, ülkenin büyük nüfusu ve yeterli gönüllü sayısı nedeniyle zorunlu askerlik uygulanmamaktadır.
Çin'deki iç savaşta Komünistlere yenilen Milliyetçi Parti (Koumintang) güçlerinin 1949'da Tayvan'a çekilerek burada geçici hükümet kurmasından bu yana Ada'da zorunlu askerlik sistemi uygulanıyor. Başlangıçta 2 ila 3 yıl olan askerlik süresi, 2000'den itibaren kısaltılmaya başlanmış, 2008'de 1 yıla indirilmişti.
Avrupa'nın büyük bir bölümü, 2004 ile 2011 yılları arasında zorunlu askerliği kaldırdı. Bununla birlikte Danimarka, Estonya, Finlandiya, Kıbrıs, Yunanistan, Avusturya ve İsviçre zorunlu askerlikten vazgeçmedi.
Çin Halk Cumhuriyeti'nde ordunun önemli bir kısmını oluşturan kadın askerler geçirdikleri zorlu eğitimlerle çok konuşuluyor. Tam bir komando eğitimi alan bu kadın askerler sabahın ilk ışıklarından akşama kadar dövüş sanatları, koşu ve stratejik eğitimler alıyorlar.
İncelediğimiz 89 ülkenin 35'inde zorunlu askerlik veya kamu hizmeti varken, geri kalan 54 ülkede ise bu hizmet yok. Aşağıdaki listede zorunlu askerliğin olmadığı ülkeleri görebilirsiniz. Zorunlu askerlik İngiltere'de 1960 yılında kaldırılmış.
İlgili 30 soru bulundu
Kuzey Kore en uzun süre zorunlu askerlik yapılması gereken ülke. Erkekler 11, kadınlar ise 7 yıl askerlik yapmak zorunda.
İsrail'de zorunlu askerlik vardır. 18 yaşını doldurmuş ya da 12. sınıfı bitirmiş erkek ya da kadın askerliğe çağrılır. İsrailli Araplar, hamile ve evli kadınlar için askerlik zorunlu değildir. Askerlik hizmeti kadınlar için iki, erkekler için üç yıldır.
Buna göre askere çağrılma yaşı 27'den 30'a yükseltilirken, Rusya'da artık 18 ile 30 yaşındaki vatandaşlar askere çağrılabilecek. Karar 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) görev yapan 3 bin 319 rütbeli kadın askerden bazıları artık sıcak çatışma bölgelerine katılıyor. TSK'da daha önce yargıda, havacılıkta, olay yeri incelemede, asayişde ve atış taliminde görev yapan kadın askerler, terör olaylarında ağır silahlarla çatışma bölgelerine giriyor.
Kuzey Kore'de zorunlu askerlik erkeklerde en az 10 yıl sürer ve 17 yaşında başlar. Kadınlarda ise zorunlu askerlik 23 yaşına kadar yapılmalıdır.
Zorunlu askerlik hizmeti İsveç'te ilk olarak 2008 yılında kaldırılmıştı. Bakan, MSB'nin sivil görevin etkinleştirilmesini hazırlamak için 1 Mart'a kadar süresi olacağını söyledi.
1963'te askerlik kısaldı! 24 aya düşürüldü. 1970'te 20, 1985'te ise 18 aya indirildi. 11 Temmuz 1992'te alınan kararla 3 ay daha kısaldı ve 15 aya düşürüldü. 26 Aralık 1994'te alınan kararla askerlik süresi yeniden 18 aya çıkarıldı.
Çin'deki iç savaşta Komünistlere yenilen Milliyetçi Parti (Koumintang) güçlerinin 1949'da Tayvan'a çekilerek burada geçici hükümet kurmasından bu yana Ada'da zorunlu askerlik sistemi uygulanıyor. Başlangıçta 2 ila 3 yıl olan askerlik süresi, 2000'den itibaren kısaltılmaya başlanmış, 2008'de 1 yıla indirilmişti.
Zorunlu askerlik dünyada giderek kalktı
AB üyelerinden sadece 6 ülkede zorunlu askerlik bulunuyor. Bunlar; Avusturya, Kıbrıs, Estonya, Finlandiya, İsveç ve Yunanistan. Ancak tüm bu ülkelerde zorunluk askerlik yapmak istemeyenler için alternatif kamu hizmeti seçeneği bulunuyor.
Lise ve daha düşük seviyedeki öğrenim kurumlarından mezun olanlar ile yedek subay veya yedek astsubay adayı olmayanlar, askerlik hizmetini er olarak yerine getirir. Erbaş ve erlerin askerlik süresi 6 aydır.
Yedek subay ve yedek astsubay seçilemeyen diğer tüm yükümlülerin 6 ay süreyle tabi olduğu askerlik hizmetidir. 1. Lise ve altı öğrenim kurumlarından mezun olanlar ile yapılan seçim sonucunda yedek subay adayı ve yedek astsubay adayı olarak ayrılanların dışında kalanlar askerlik hizmetlerini er olarak yerine getirirler.
Zorunlu askerlik süresi Avusturya'da 6 ay, Kıbrıs Rum Kesimi'nde 25 ay, Norveç'te 12 ay, Danimarka'da 4 ay, Estonya'da 8 ay, Almanya'da 9 ay, Yunanistan'da 6 ay.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
İtalya: Zorunlu askerlik 2006'da kalkıyor.
İsviçre aynı zamanda düşük suç oranlarına rağmen, silah bulundurma oranı en yüksek ülkeler arasındadır. Askerliğin zorunlu olduğu ülkede, orduda görevini tamamlamış her asker, silahına ömür boyu sahip çıkmak zorundadır.
21 yaşını doldurmuş erkeklerin zorunlu askerlik yaptığı Tayland'da dün kontrol günüydü. Dün ülke genelindeki askeri merkezlerde 21 yaşını dolduran erkekler ve trans bireyler sağlık kontrolünden geçti.
Tüfekle atış, el bombası atma ve yürüyüş talimlerini içeren eğitimin ardından Jin ve diğer askerler ülke genelindeki ordu birliklerine atanacak. Yasalara göre tüm sağlıklı Güney Koreli erkekler, Kuzey Kore tehdidi nedeniyle 18-21 ay boyunca zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmek zorunda.
Dünyanın en büyük ordularında birine sahip Hindistan'da zorunlu askerlik bulunmuyor. Hindistan askeri makamları, kalıcı dövmelerin sağlığa zararlı ve deri hastalıkları taşıma riskinin yüksek olduğunu bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri