Balık çeşitleri arasında en sık tüketilen balıklardan biri olan çinekop balığı, lüfer balığının daha küçük formudur. 10-15 santimetre boylarında olan balık, Türkiye'de özellikle Karadeniz ve Marmara Denizi'nde bulunur.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Çinekop. Yani lüferin yavrusu. Öyle küçüğü falan değil gerçekten henüz olgunlaşmamış yavru balıklar. Lüfer, dünyada lezzeti ile ün yapmış 28 cm'den itibaren yumurtlayabilen bir balık.
Çinekop balığı oldukça lezzetli bir ete sahiptir. Bu ballığı ızgara şeklinde pişirebileceğiniz gibi, fırında ya da mangalda pişirebilirsiniz. Pulsuz bir balık olduğundan, ayıklanması sonderece kolaydır. Lüferin küçüğü olduğundan, aynı lüfer lezzetini alabilirsiniz.
Çinekop, sarıkanat ve lüfer ile aynı familyadan gelen bir balık türüdür. Lüferin daha küçük hali olan çinekop, ılıman deniz ve okyanuslarda yaşar. Genellikle su sıcaklığı 12-26 derece olan sularda yaşar. Karadeniz ve Ege Denizi'nde yaşayan bu balık, üreme işlemini Marmara Denizi'nde yapar.
İlgili 45 soru bulundu
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
Temizlenen çinekop balıkları temiz bir havlu ya da kâğıt havlu ile kurulanır. Kurulanan balıklar una batırılıp tavadaki kızgın yağın içine atılır. Her iki tarafları da piştikten sonra tavadan alınarak bol yeşil salata ve limon ile servis edilir.
Çinekop balığının 100 gramı 21.91 gram karbonhidrat, 1.08 gram yağ içermektedir. Çinekop balığı, omega 3 yağ asitleri ve proteince zengindir. A, B, K vitaminleri içerir. Kalp hastalığı, şeker hastalığı, kanser, yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
En üstüne limon dilimlerini ekleyerek önce pişirme kağıdını sonrada folyoyu kapatarak kenarlarını kıvırarak birleştirin. 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Balığın büyüklüğüne göre pişirme süresi değişse de çinekop çabuk pişen bir balık. Yaklaşık 25-30 dakika da hazır olacaktır.
Çok yırtıcıdır, amansız bir avcıdır. Sabırla, inatla takip ettiği avlarının, hamsi, istavrit ve sardalye sürülerinin peşi sıra yaşar bitmek bilmeyen yolculuğunda. Lüfer, etine düşkün olduğu balıkları takip eder, balıkçılar da onu.
Lüfer balığı olgunlaşana kadar farklı isimlerle anılmaktadır. Bunlar defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtıkara balıklarıdır. Yasal av boyu 18 cm olsa lüfer diye satılan balık sarıkanat balığıdır.
Çinekop / Sarıkanat Temizleme - YouTube. Vücutları uzun, sırt yüzgeçleri iki tane, kuyrukları çatallı, ağızları iri, dişleri sivri ve güçlüdür. Yan çizgi hemen hemen düz olup, pullarla örtülüdür. Yan çizgide pul sayısı 95-100 adettir.
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Eti serttir. Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Balıklar tava olarak pişirildiğinde genellikle biraz ağır bir tadı bünyesinde taşımaktadır. Ancak çinekop tava diğerlerinin haricinde oldukça lezzetli bir yapıya sahip olduğu için çokça tercih edilmektedir. Ayrıca güzel ve yumuşak bir et olduğundan dolayı çinekop tava en kolay pişen balıklar arasında da yer almaktadır.
Çinekop: Ilıman deniz ve okyanuslarda yaşayan çinekop, Karadeniz ve Ege'de yaşar. Üreme işlemini ise Marmara Denizi'nde yapar. Eylül ayının sonunda Karadeniz'de yumurtlayan balıklar, İstanbul Boğazı'ndan çıkmaya başlar. Temmuz ve Ağustos aylarında çok lezzetlidir.
Başta kalbi koruduğu bilinen çinekop ayrıca sperm sayısını da artırıyor. Çinekop balığı, sperm sayısını ve kalitesini arttırıyor, enerji üretimini sağlarken, sinir ve sindirim sistemini korumaya alıyor. B12 vitamini içeriği açısından oldukça güçlü. Günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.
Tuzlu su balıkları: Somon, ton balığı, uskumru, hamsi, lüfer, çinekop, sardalye, istavrit gibi balıklar tuzlu sularda yaşar.
Çinekopun besin değeri nedir? inekopun 100 gramında ortalama 144 kalori, 32 gram protein, 1.6 gram yağ bulunur. Bu haliyle diyet sofralarının vazgeçilmez besinlerindendir.
Minakop, 1-100m arası derinlikteki kumlu ve kayalık zeminlerde yaşar. Çok lezzetli bir balık olan minakopun eti beyazdır. Özellikle kış aylarında balık yağ tuttuğu için ızgarası lezzetlidir. Haşlaması, pilakisi ve galete ununa batırılarak tavası da yapılır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri