Olası cıva zehirlenmesi belirtileri şunları içerebilir; Daha yüksek metalik cıva seviyelerine maruz kalmanın öksürüğü, göğüs rahatsızlığı, nefes almada zorluk, bulantı, kusma, ishal, boğaz dişeti, göz tahrişi, şiddetli titreme ve davranış veya görmedeki değişiklikler olabilir.
Cıvanın solunması kimyasal akciğer yangısına, doku yıkımına yol açan bronşit oluşumuna neden olur ve etkilenim sürerse ölümle sonuçlanır. Anorganik cıva tuzları böbrek ve merkez sinir sistemine ileri derecede toksiktir. Metil cıva mikrotübül oluşumunu, nöronlarda protein sentezini engeller.
Organik civa, Gİ sisteminden ve solunum yolundan iyi emilir. Civa, emildikten sonra büyük bir dağılım hacmine sahiptir ve böbrekler, karaciğer, dalak ve SSS'ne dağılır. Eliminasyon yarılanma ömrü 30-70 gün arasında değişmektedir. Tüm civa türleri dışkı ile atılır.
Cıva cildimiz tarafından emilmez, bu nedenle herhangi bir kötü etkiye maruz kalmadan cilde değmesinde bir sakınca yoktur. Cıva, su ve tam yağlı süt arasında bir viskoziteye sahip olmasına rağmen çok daha yüksek bir yoğunluğa sahiptir.
Organik civa zehirlenmelerinde hafif semptomların yanı sıra ağır parestezi, dizartri, ataksi, görme alanı daralması, İşitme kaybı, körlük, mikrosefali, spastisite, paralizi ve koma gelişebilir. Civa zehirlenmesinin tanısında klinik belirti ve bulgularla birlikte civaya maruz kalma öyküsünün bulunması da önemlidir.
İlgili 33 soru bulundu
Kurşun, cıva, arsenik, alüminyum, kadmiyum gibi ağır metaller vücuda besinlerle, içme sularıyla, hatta hava yoluyla buhar olarak girer, yumuşak dokularda birikip uzun yıllar kalır. Anneden çocuğa da geçebilir. Çeşitli organ hasarları oluşturur, zehirlenme, hatta ölüme dahi neden olabilir.
Civa klorür en toksik inorganik civa bileşiklerindendir. Ağız yoluyla alındığında 0,5-2 g'ı öldürücüdür. Organik civanın öldürücü miktarı 10-60 mg/kg'dır. Kronik olarak 10 mikrogram/ kg/gün alındığında ise sinir sistemi ve üreme sistemi üzerine toksiktir.
h) Civanın dökülmüş olduğu alana toz kükürt veya çinko serpilerek, civanın bağlanması sağlanmalıdır. Böylece kükürt civa ile birleşerek çözünemeyen sülfid haline geçecektir.
Günümüzde cıvaya oldukça fazla maruz kalmamız nedeniyle, çocuklarımız dokularında cıva birikimi ile doğmakta olup, doğumsal anomalilerin, otizmin, hiperaktivite ve dikkat eksikliği sendromunun, öğrenme bozukluğunun ve diğer gelişimsel bozuklukların artmasının başlıca nedenidir.
Kükürt Isparta'da, cıva İzmir'de, fosfat Mardin'de, zımpara taşı Ege Bölgesi'nde, çinko ve kurşun Giresun ile Rize ve Balıkesir'de, antimon Kütahya'da, uranyum Aydın ve Giresun'da, mermer ise Afyonkarahisar'da çıkarılır.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Kanda ve idrarda bulunan civa miktarı toksisite derecesi ile korelasyon gösterir. Normal tam kan civa düzeyi genelde 10 μg/L' den düşüktür. Meslekleri nedeni ile ılımlı miktarlarda civaya maruz kalan bireylerde kanda rutin olarak 15 μg/L' ye varan civa düzeyleri belirlenir.
Cıva zehirli ve pahalı bir maddedir. İnhibitör yani enzimlerin çalışmasına olumsuz etkisi olduğu için dikkat edilmediğinde oldukça tehlikelidir. Cıva'nın başlıca kullanım alanları aşağıdaki gibidir: Termometre ve barometre gibi bilimsel aygıtlarda kullanılır.
Toksik Miktar
Civa klorür en toksik inorganik civa bilesiklerindendir. Agiz yoluyla alindiginda 0,5-2 grami öldürücüdür. Organik civanin öldürücü miktari, 10–60 mg/kg'dir. Kronik olarak 10 mikrogram/kg/gün alindiginda ise sinir sistemi ve üreme sistemi üzerine toksiktir (22).
Bilgehan Güzel bu soruyu şöyle cevapladı: * Cıva yere döküldüğü takdirde ortam hemen boşaltılmalı. * İlk yapılması gereken şey; eğer varsa onun üzerine kükürt döküp orayı ıslatmak ve temas eden herşeyi kalın çöp poşetleri içerisine alıp özel atık birimlerine bunları teslim etmek.
Cıva bileşikleri alerjik reaksiyonlara, deride tahrişe veya sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Cıvaya aşırı maruz kalındığında titreme, halsizlik, hafıza kaybı, dermatit ve böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi klinik belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Kol bölgesinden küçük bir iğne yardımıyla kan örneği alınmaktadır. İğne yerleştirildikten sonra, bir test tüpü yardımıyla az miktarda kan örneği alınmaktadır. Ağır metal testleri öncesinde, bazı besinlerin tüketilmemesi gerekebilmektedir.
Civa ile kirlemiş sularda bulunan balıklar civayı insan vücuduna taşır. özellikle uskumru, tuna balığı, kılıç balığı, köpek balığında daha yüksek oranda bulunur. Balık tüketimi fazla olan annelerin saçlarında birikir. Civanın hedefind e beyin vardır.
Sağlık açısından cıvanın oluşturduğu tehlikeler cıva formuna göre farklılık göstermekle birlikte cıva bir şekilde vücuda girdiğinde başta sinir sistemi ve böbrekler olmak üzere toksik etkiler göstermektedir.
*Termometrelerde cıva kullanılır. Cıva da sıvı madde olduğundan ısı aldığında genleşir ve hacmi artar.
Bu kolyelerin kullanımı genellikle halk arasında nazara ve kazalara karşı koruyucu bir etkisinin olduğuna dair bir inanıştır. Aynı zamanda bu ürünlerin içerisinde bulunan Civa oranının dışında civalı gümüş kolye modellerinin de günümüzde oldukça tercih edilen modeller olduğu bilinir.
Zehirlenebilirler. Filtrenize aktif karbon takın ve çalıştırın hava motoruyla bol bol hava verin. %50 su değişimi yapın bir sıkıntı olmaz.
En çok rastlananı cıvalı termometredir. Bu çok küçük kesite sahip ve üst ucu kapalı bir tüpten ibarettir. Alt ucundaysa içinde cıva bulunan küresel veya silindirik bir hazne bulunur. Isıtılmasıyla, cıva genişler ve tüpte yükselir.
Kemik suyu: Vücuttaki kurşun, cıva gibi ağır metallere bağlanarak vücuttan atılmalarını sağlar. Yemeklerinizi kemik suyuyla pişirin.
Erime noktası en düşük metal cıvadır (-38,83oC).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri