Civcivler şirin ve minnoş hayvanlardır. Genellikle evde de beslenebilen civcivlerin bakımı oldukça kolay ve zahmetsizdir.
'En iyi koşullarda yaşam süresi 10 gün olan bu civcivlerin en büyük müşterisi çocuklar.
Yeni doğan civcivlerin bulunduğu ortamın, ilk 7 gün boyunca 30-35 derece sıcaklıkta olması ilerleyen haftalarda da sıcaklığın biraz daha düşürülmesi gerekebilir. Ortam sıcaklığı hakkında dikkat etmeniz gereken nokta sıcaklık derecesinin 18 derecenin altına düşmemesi gerektiğidir.
Civcivlerin konulduğu kafes ya da alan uygun ısı ve nem düzeyine sahip olmalıdır. Ülkemizde ısı kuralına genelde herkes uymaya çalışmakta fakat nem ihmal edilmektedir. Unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri, tüm canlılar sıcaklığı neme bağlı olarak hisseder.
Bu işletmelerden yumurta yönlü civciv bakımı ayrı bir yöntemle gerçekleşmektedir. olmalıdır. Havalandırma muntazam olmalıdır ve kümeste uzun bir periyot kalacağından bakımı ona göre yapılmalıdır. Hem yerde ve hem de civciv kafesi içerisinde civciv yetiştiriciliği özenle bakılmalı ve beslenmelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Civcivler şirin ve minnoş hayvanlardır. Genellikle evde de beslenebilen civcivlerin bakımı oldukça kolay ve zahmetsizdir.
Döllenmiş yumurtalar kuluçkahanelerde 21 gün hijyenik ortamlarda kuluçkaya yatırılıyor. 21 gün sonra civcivler çıkıyor. Üretici firmalar olarak işletmecilere yemleri, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi desteği sağlıyoruz. 40-45 gün içinde de piliçler 2 kiloya ulaşıyor ve hemen kesimhaneye yollanıyor.
Yumurtadan yeni çıkan civcivler, 1 ile 2 gün kadar anaç altında kalarak tümüyle kuruduktan ve ayaklandıktan sonra anaç çevresinde dolanmaya başlarlar.
Organik etlik piliç yetiştiriciliğinde hızlı gelişen civcivler 81.gün, yavaş gelişen genotiplerin kullanılması durumunda asgari kesim yaşı 72 gündür.
Civcivler kuluçka döneminden çıktıktan en az 24 saat sonar yem yemeye başlaması gerekir. Ayrıca her 10 saatte bir de su verilmesi gerekir. Civcivler hızlı büyüyen hayvanlar olduğu için yemini ve suyunu eksik etmemek gerekir.
Civcivlere özellikle çok fazla dokunulmaması gerekiyor. Hassas olduklarından dolayı, ellerin sürekli temizlenmesi gerekir. Civcivler hemen hastalanabilen ve ölebilen canlılardır.
Soğuk koşullarda üşüyen civciv, piliç ve tavuklar bir araya gelip gruplar halinde toplanırlar. Hayvanların tüylerini kabarttıkları ve hareketlerini azalttıkları gözlenir.
Kışın civciv bakımının en önemli noktası doğru ısıyı civcivimize sağlamak diyebiliriz. Bunu sağlamak için civcivlerimizi beslediğimiz kafese veya kümese infraded ısıtıcılar ile ısı desteği yapabiliriz. Bunun yanında kaloriferlerimizin hemen altına kafesimizi yerleştirip ihtiyaç duydukları ısıyı sağlayabiliriz.
Su ve Suluklar : Civcivlerin yumurtadan çıktıktan sonra önce bol ve temiz su içmesi sağlanmalı, 2-3 saat sonra yem yedirilmelidir. İçme suyu sıcaklığı ilk hafta 24oC olmalıdır. Sulukların yüksekliği haftalık olarak ayarlanmalıdır.
Civciv kümesine önceden toz kireç serpilir. Daha sonra kümes ızgarasız ise altlık olarak 5-10 cm kalınlığında talaş veya saman serilir. Altlığa konulacak talaşın iri planya talaşı olması ve reçinesiz olması istenir.
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
Çoğu insan civciv beslemekten hoşlanır. Yazın civciv bakmak, kolaydır. Havalar soğuduğunda civciv beslemek gibi niyetiniz varsa iyi düşünmeniz gerekir. Çünkü civcivler soğuktan çabuk hasta olup ölürler.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Kuluçkahanede ideal ortamda geçen 21 günün ardından yumurtadan çıkan civcivlerimiz, ergenliğe ulaşana kadar yetiştirileceği civar bölgelerdeki çiftliklerimize taşınırlar. Çiftçilerimiz ve deneyimli veteriner hekim ekibimiz, civcivlere 42-45 gün boyunca sağlıklı birer piliç haline gelene kadar gözleri gibi bakarlar.
İlk başta civcivlere % 2-5 oranında şekerli su verilmelidir. Bu onların enerji ihtiyacı içindir. Civcivler ilk geldiklerinde 3 gün hassas olur. Bu nedenle içme suyu vitamin ve minerallerle desteklenmelidir.
Civcivler kuluçkadan çıktıktan en geç 24-48 saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış olmalıdır. Bu süre ne kadar kısa olursa civciv zayiatı o kadar az olur. Civcivlere ilk günlerde el sulukları ile su, el yemlikleri ile yem verilir.
İlk hafta civciv sıcaklık derecesi 33-36 olması sağlanmalı daha sonra her hafta 3-4 derece azaltılarak sıcaklık düşürülmelidir fakat 15 dereceden daha az seviyeye indirilmemelidir.
Civciv kaç derece sıcaklıkta yaşar! Sıcaklık ilk 1. hafta 35C derece olacak. 7. günden 10. güne kadar 32 – 33C derece dolaylarında olacak. 10. günden sonra 15. güne kadar 30C derece olmalıdır.
Cevap 1- Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümes içi sıcaklığı civciv seviyesinde 32-33oC olacak şekilde ısıtılmalıdır. Sıcaklık her 3 günde 1oC düşürülerek 21. günden sonra 20-22oC' de sabit tutulmalıdır.
Kuluçkalık yumurtanın içeriği 24 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta eğer ki yumurta döllü ise olgunlaşmaya başlar. En hızlı ve olması gereken sıcaklık 37.7 derecedir. Ama 24 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda da yumurta içinde gelişim başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri